Heineken Nederlands Beheer B. V.
Produktie-technische
Opleidingen
- Voor honderden medewerkers
van Produktie en HTB werden
individuele opleidingen ver
zorgd. Opvallend is dat dit jaar
meer werd deelgenomen aan in
ternationale vaktechnische op
leidingen (Duitsland, Engeland,
Verenigde Staten).
- Veel deelnemers hebben aan de
bekende cursussen als A1A3,
B6, Brouwen voor niet-Brouwers
en Project Management deelge
nomen.
- Vrijwel alle medewerkers van de
Horeca Tap Service en de
Horeca Technische Dienst volg
den de cursus 'Rondje
Brouwerij'. De deelnemers
groep is uitgebreid naar mede
werkers van Drankenhandels,
Telefonische Verkoop en
Secretariaat.
- De CBK-scholingscommissie en
het LSBL-instituut werden
ondersteund in het opzetten van
bier-(branche)gerichte opleidin
gen voor operators. Er zijn
daadwerkelijke bijdragen in het
programma van Heineken-
medewerkers, zodat dit jaar
voor de eerste maal de
Voortgezette Opleiding Bier in
Nederland van start kon gaan.
De uitvoering vindt plaats via het
leerlingstelstel.
- Met leden van de C.O.R. werd
een cursus Vogelvlucht uit
gevoerd.
- Gecoördineerd door CTV wordt
door opleidingsfunctionarissen
uit Produktie en het Nederlands
Verpakkingscentrum een nieu
we voortgezette vaktechnische
opleiding voor groepsleiders
Verpakken opgezet: Besturen
van verpakkingsprocessen.
- De milieu-instructie die onder
deel is geworden van alle
vaktechnische opleidingen
voorziet in een behoefte.
Management en sociale
vaardigheden
In de jaren '80 werd onder meer
door opleiding veel aandacht be
steed aan de ontwikkeling van
jonge managers. Voorbeelden
hiervan zijn: TOEL, Basis Manage
ment Leergang en de Heineken
Management Workshop.
Dit afgelopen jaar werd ook veel
zorg besteed aan het ontwikkelen
en uitvoeren van managementpro
gramma's voor ervaren managers.
Daarbij ging het om de volgende
trainingen: Managementvaardig
heden voor groepsleiders, Voort
gezette Management Leergang en
de Senior Management Workshop.
Hieronder volgt een opsomming
van de uitgevoerde management
programma's:
- De TOEL-cursus, bestemd voor
groepsleiders met enkele jaren
ervaring, heeft tweemaal plaats
gevonden. In deze cursus krijgt
de groepsleider meer inzicht in
zijn rol als leidinggevende en
krijgt hij middelen aangereikt om
zijn functie effectief uit te voe
ren.
- De training Managementvaar
digheden voor Groepsleiders
heeft zesmaal plaatsgevonden.
Het bijzondere van de cursus is
dat deze plaatsvindt in de
natuur.
- De Basis Management Leer
gang heeft éénmaal plaats
gevonden. Deze leergang is
bestemd voor jonge leiding
gevenden van HBO- of acade
misch niveau en richt zich op
ontwikkelen van vaardigheden
en opdoen van kennis.
De Voortgezette Management
Leergang heeft driemaal plaats
gevonden; éénmaal voor HTS-
medewerkers, éénmaal voor
medewerkers van andere werk
maatschappijen en éénmaal
voor expatriates. De VML is
bestemd voor ervaren managers
die vroeger niet de kans hebben
gehad een management oplei
ding te volgen. Thema's in deze
leergang zijn: de rol van de
manager bij het implementeren
van veranderingen, sociale
vaardigheden en persoonlijke
effectiviteit. Voor de chefs van
de deelnemers is een zoge
naamde 'coachdag' georgani
seerd.
- De Heineken Management
Workshop, bedoeld voor mede
werkers met ongeveer 5 jaar
managementervaring, is op
nieuw gegeven.
- De Senior Management Work
shop heeft alleen voor
Heinekenmedewerkers plaats
gevonden. Doelgroep zijn senior
managers van hoog niveau.
Deze workshop heeft tot doel de
senior manager inzicht te geven
in de toegevoegde waarde van
zijn senioriteit en hem te stimu
leren die zo goed mogelijk te be
nutten in veranderingsproces
sen.
- Voor de meer ervaren managers
werd tezamen met andere
Nederlandse ondernemingen
weer deelgenomen aan het
BOSNO-trainingsproject. Dit
heeft voor het Heineken team
geresulteerd in het rapport
'Werk zoals werk bedoeld is'.