Heineken Nederland B. V.
Heineken: mout, gerst en water.
Sinds 1 sptember staan de ingrediënten van Heineken en Amstel bier op de eti
ketten van de flesjes en op de blikjes vermeld. R ené Hooft Graafland, verantwoor
delijk voor de marketing van onder meer alle Heineken produkten in Nederland,
licht toe: "Heineken en Amstel nemen hiermee een unieke positie in de Neder
landse brouwwereld in. Het zijn de enige twee merken die een ingrediënten
declaratie op zowel fles, blik als thuistap hebben. We spelen hiermee in op de toe
genomen belangstelling van de consument voor vermelding van bestanddelen.
Maar ook willen we heel duidelijk maken dat Heineken en Amstel bier worden
gebrouwen zonder verdere toevoegingen. Want Heineken, en ook Amstel, worden
uitsluitend gemaakt van water, gerstemout en hop. Voor het gistingsproces wordt
Heineken A-gist gebruikt. Meer niet, en meer is ook niet nodig. Dat bewijst het
succes van Heineken wel."
Hooft Graafland: "Het sterkste punt van Heineken is dat in het hele brouwproces
alles tot in de puntjes op kwaliteit wordt gecontroleerd. Wij hebben geen toevoe
gingen nodig. Daar zijn we trots op, en dat willen we de consument laten weten."
Brouwerij Den Bosch
Personeelsbezetting
Het jaar 1991 kenmerkte zich door
de vele veranderingen die als
gevolg van de reorganisatie binnen
de brouwerij plaatsvonden en
welke nog zullen gaan plaatsvin
den. Op basis van het sociaal plan
zullen begin 1992 een honderdtal
medewerkers onze brouwerij in
Den Bosch verlaten. Het zal duide
lijk zijn dat dit een enorme uit
stroom geeft van kennis en erva
ring. Om dit verlies op te vangen
heeft er op vele afdelingen een
herverdeling van taken plaatsge
vonden, een en ander vaak onder
steund door interne en/of externe
opleidingen.
1991 starten met een VAPRO-
opleiding Mechanisch Operator.
De meeste medewerkers die aan
de cursus deelnamen, deden dit
met veel inzet en motivatie.
Nieuwe medewerkers, die op basis
van een arbeidsovereenkomst
voor bepaalde tijd in dienst traden,
voldeden vaak niet aan de gestel
de opleidingseisen. Aan hen werd
evenals voorgaand jaar een cursus
S.B.B.O. aangeboden. Deze cur
sus heeft, naast het beter funktio-
neren, tot doel hen in de gelegen
heid te stellen het gewenste
opleidingsniveau te bereiken zodat
na de S.B.B.O.-opleiding kan wor
den gestart met bijvoorbeeld een
VAPRO-opleiding.
Brouwen
Als gevolg van de uitbreiding van
het assortiment en diverse auto-
matiserings-projekten, werd een
extra aanspraak gemaakt op de
kennis en vaardigheden van ons
brouwpersoneel. Door het opnieuw
structureren en verdelen van taken
en werkzaamheden ontstonden er
nieuwe promotiekansen. Via het
Personeelsbegeleidingsplan
hebben vele medewerkers hun
positie dan ook kunnen verbete
ren.
Binnen deze afdeling zijn ter wille
van de verhoging van het oplei
dingsniveau forse opleidingsin
spanningen verricht. Door vele
medewerkers werd en wordt deel
genomen aan verschillende
L.S.B.L.-vakopleidingen en funktie-
gerichte opleidingen.
Verpakken
In het kader van
"Werkervaringsplaatsen" voor
langdurig werklozen zijn met het
Gewestelijk Arbeidsbureau afspra
ken gemaakt voor het opstarten
van een dergelijk projekt binnen de
afdeling Verpakken. Begin 1992
zal dit projekt definitief vorm krij
gen en daarna worden opgestart.
Als uitvloeisel van de reorganisatie
zal binnen de afdeling Verpakken
Opleidingen
Afdekking streepjescode eist nieuwe machine.
Als vervolg op de succesvol verlo
pen cursus Nederlands voor niet-
Nederlandstaligen konden diverse
medewerkers uit deze groep in
14
Bij aankoop van Heineken of Amstel bier in een sixpack in een supermarkt met een
scannende kassa, gebeurde het vroeger nog wel eens dat een klant, al of niet
aangenaam, verrast werd door de prijs. Ofwel hij moest betalen voor slechts één
flesje bier, ofwel er stonden er zeven op de kassabon. Wat was er aan de hand
Nicole de Steenhuijsen Piters: "De scanner las, behalve de streepjescode op de
clusterverpakking ook de streepjescode op het flesje. En het kwam ook wel voor
dat alleen de code op het flesje gelezen werd. Ergerlijk en hinderlijk.Om het pro
bleem op te lossen, werd besloten een geheel nieuwe clusterverpakking te ontwik
kelen. Deze was voorzien van extra zijftappen, die dichtgelijmd worden om zo de
streepjescode op het rugetiket van de flesjes af te dekken.
Eenvoudig te regelen? Nee dus. De heer Feicko Kooistra, wachtchef Technische
Zaken, weet te vertellen dat er twee nieuwe machines moesten komen, die speciaal
voor dit doel in de VS werden ontwikkeld. Een collega van hem reisde naar
Amerika om alvast vertrouwd te raken met de machines zodat hij scholing kon
verzorgen voor de mensen die er mee gingen werken. "Zo kan een relatief kleine
aanpassingflink wat overhoop halen binnen een bedrijf", concludeert Kooistra.