Heineken Nederland B. V.
c.v.o.
In 1991 werden twee lichtingen
nieuwe Brouwerij-vertegenwoordi
gers aan de horeca-verkooporga-
nisatie toegevoegd. Voorts werd
het aannamebeleid voor Groot
handelsvertegenwoordigers aan
gepast. Bij de selektie wordt
nadrukkelijk de doorstroommoge
lijkheid naar Brouwerijvertegen
woordiger beoordeeld. Bij benoe
ming wordt gestart als Junior
Groothandelsvertegenwoordiger.
Ziekteverzuim
Ofschoon het ziekteverzuim bin
nen Horeca geen negatieve ont-
Nieuwe blikkoffer doet watertanden.
wikkeling te zien gaf, werden wel
de voortekenen van een verande
rend WAO-beleid duidelijk. Alles
wijst er op dat, nog meer dan al
gebeurt, een groter en blijvend
appèl zal worden gedaan op her
plaatsingsactiviteiten vanuit de
Heineken-organisatie.
Een accentverschuiving in pro
bleembenadering, méér aandacht
voor preventie, was op onderdelen
duidelijk waarneembaar.
Stafdiensten bier
Ter verhoging van de effectiviteit
en efficiency vonden binnen enke
le afdelingen van de Stafdiensten
Bier organisatorische aanpassin
gen plaats. Met name betroffen het
de afdelingen Public Relations, de
Dienst Informatie Management en
de verkoopondersteunende
diensten van Thuisverbruik en
Horeca. In de meeste gevallen
konden door interne overplaatsin
gen en door gebruik te maken van
de "Vertrekregeling Oudere Werk
nemers", deze aanpassingen gere
aliseerd worden.
Op 3 juli 1991 werd een overeen
komst gesloten met een externe
partner over de uitbesteding van
de mainframe-activiteiten.
Tussen Heineken Nederland en de
externe partner zijn voorwaarden
afgesproken over eventuele
indiensttreding van CVO-
medewerkers.
Een groot aantal medewerkers van
CVO hebben daarvoor op vrijwilli
ge basis gekozen. Daarnaast werd
een aantal medewerkers intern
herplaatst, terwijl eveneens een
aantal medewerkers onze dienst
op eigen verzoek hebben verlaten.
Brouwerij Zoeterwoude
Personele bezetting
Veel aandacht is besteed aan het
maken van planningen voor de
personeelsbezetting van 1991 en
1992. Doordat 137 medewerkers
op vrijwillige basis gebruik
maakten van de vertrekregeling,
hebben zich intern veel
verschuivingen voor gedaan om
een aantal vacatures in te vullen.
De overige vacatures zijn in ver
band met de reorganisatie voor
een deel ingevuld door medewer
kers die al een contract voor be
paalde tijd hadden, een contract
voor onbepaalde tijd aan te bie
den.
Opleidingen
Op basis van de vele interne
verschuivingen zijn er dit jaar veel
externe opleidingen gevolgd. Doel
van die opleidingen is de
medewerkers goed voor te berei
den op de nieuwe functie.
Door de steeds verdergaande
technische en technologische ont
wikkelingen is met een pilot-project
binnen de afdeling Brouwen
gestart om 'course ware' te ontwik
kelen voor computer-ondersteu
nend onderwijs voor functiege
richte opleidingen.
Roosterwijziging
In overleg met vertegenwoordigers
van de O.R. is uitvoerig gesproken
over de mogelijkheden om tot een
beter 4-ploegendienstrooster over
te gaan. Het huidige rooster, 6
nachtdiensten aaneengesloten,
werd na instemming van de O.R.
en goedkeuring van de de
Arbeidsinspectie, vervangen door
een nieuw rooster met 3 aaneen
gesloten nachtdiensten.
"Bier uit blik is typisch een produkt voor de impulsaankopers", vertelt Marijke
Horensma, Senior Brand Manager van Heineken. "Een krat bier staat op je
boodschappenlijstje, maar blik neemt de klant meestal mee omdat hij het in het
schap ziet staan en denkt: o ja, dat is handig voor de camping of het strand. Juist
om de consument te bewegen ook wat blikjes bier te kopen, is het belangrijk dat de
verpakking er zo aantrekkelijk mogelijk uit ziet."
Daarom is de blikkoffer dit jaar voor het eerst voorzien van een opvallende afbeel
ding van een blikje Heineken in ijsblokjes. Deze blikkoffer wordt alleen in de
zomer ingezet omdat bier uit blik een echt seizoensprodukt is. Marijke Horensma:
"We hebben gekozen voor de ijsblokjes omdat dit beeld het aantrekkelijke en
dorstlessende aspect van het produkt het beste weergeeft.
Voor een optimaal effect hopen we met z'n allen op een lange, hete zomer.
12