Heineken Nederland B. V.
Algemeen
Het jaar 1991 kenmerkte zich door
veranderingen die als gevolg van
de reorganisatie plaatsvonden en
die soms nog moeten plaatsvin
den. De in 1990 aangekondigde
"Vertrekregeling Oudere Mede
werkers" kreeg in 1991 gestalte.
Deze regeling is van toepassing op
alle daarvoor in aanmerking
komende medewerkers binnen
Heineken Nederland.
In het kader van deze
Vertrekregeling zijn er presentaties
gegeven. Tevens zijn er individue
le gesprekken gevoerd met
potentiële deelnemers. In veel
gevallen was daarbij de partner
aanwezig. Ondanks het feit dat de
regeling financieel erg aantrekke
lijk werd gevonden, was voor veel
medewerkers de keuze erg moei
lijk. Daarbij speelden ook emotio
nele overwegingen een rol.
Ter ondersteuning van het reorga
nisatieproces werd door leiding
gevenden van diverse afdeling de
cursus Managing Organizational
Changes (MOC) gevolgd. Deze
cursus richt zich er met name op
hoe veranderingen op construc
tieve wijze kunnen worden
ingevoerd.
Met name tijdens de drukke
zomerperiode was sprake van
extra inspanningen. Dit betrof zo
wel de produktieafdelingen als
commercie en de verkooponder
steunende diensten als de
Regionale Service Centra en de
Reclame Service Dienst. De loyale
opstelling en de inzet van alle
betrokken afdelingen en medewer
kers verdienen een woord van
dank.
Commercie bier
Personeelsbezetting
Daar binnen Commercie Bier van
overtolligheid geen of nauwelijks
sprake was, diende zich een dub
bele personele aktie aan: vertrek
en herbezetting. Zowel de begelei
ding van de betrokken uittreders
als de begeleiding van bedrijfs
organisatorische gevolgen, kenden
een goede start.
ATV
Voor een beperkt aantal CAO-
functies (specialistisch/leiding
gevend van aard) binnen de
Horecagebieden en Regionale
Service Centra werd, bij wijze van
proef en op basis van vrijwilligheid,
de ATV voor de helft financieel
gecompenseerd. Evaluatie leerde
dat zowel de betreffende mede
werkers als het betreffende
management de opzet/proef als
geslaagd beschouwden. Besloten
werd tot continuering op dezelfde
basis in 1992.
Horecagebieden
Ook in 1991 was er bijna perma
nent aandacht voor aankoop/voe
ging van drankenhandels. In dit
verband zijn uiteindelijk alle
adviesaanvragen, in constructief
overleg met de O.R. Horeca
gebieden en het management, van
positief advies door de O.R.
voorzien. Ook de overige contac
ten tussen met name Personeels
zaken en de O.R. verliepen in een
constructieve sfeer. Op gebieds-
niveau kreeg het overleg tussen de
betreffende Onderdeelcommissies
en Personeelszaken meer gestalte.
Amstel Malt: Heineken werknemers vormden representative smaakpanels.
Het toevoegen van een alcoholvrij produkt aan het Amstel assortiment lag, gezien
de spectaculaire groei van het marktsegment voor alcoholvrij bier, in de lijn der
verwachtingen. De heer Mees, brouwer, vertelt hoe het allemaal tot stand kwam.
"Er werd een enthousiaste werkgroep van direct betrokkenen geformeerd, waarin
Marketing, R&D en Produktie vertegenwoordigd waren. Voor Amstel Malt zijn
door R&D in de kleine proefbrouwerij bij elkaar wel zo'n 50 smaken ontwikkeld,
die natuurlijk getest moesten worden. Speciaal voor de alcoholvrije bieren zijn er
vanuit het personeelsbestand van Heineken 'smaakpanels' geformeerd, als imitatie
van de 'consumentenpanels'.
Feo Mariens, namens R&D betrokken bij de samenstelling van deze smaakpanels
heeft goede herinneringen aan dit experiment. "Maar het was wel een heel gedoe.
Alleen al de selectie van mensen. Het moesten medewerkers zijn die binnen de
Heineken organisatie enige afstand hebben van het brouwproces. Bovendien was
de eis dat ze vrij regelmatig alcoholvrij bier dronken. Dan moesten ze nog enige
consistentie hebben qua smaakbeleving, dus niet de ene dag zeggen dat bier A beter
smaakt dan bier B, en de dag daarop het omgekeerde beweren.Uiteindelijk is met
een smaakpanel van zo'n 60 collega's de eindstreep gehaald. Het experiment bleek
een succes. Het marketingbureau dat voor de 'echte' consumententests met een bus
het land in trok, kwam tot vrijwel gelijkluidende voorkeuren.
Hoe smaakt Amstel Malt nu? De heer Mees: "In vergelijking met Buckler is Amstel
Malt wat donkerder, het heeft meer een gebrande moutsmaak en het is wat bitter
der. Het heeft tenslotte iets meer hop-karakter. Belangrijk is dat Amstel Malt,
evenals Buckler volgens het allernieuwste procédé is gemaakt. Eerst wordt er bier
gebrouwen, vervolgens wordt de alcohol eruit gefilterd. Het is dus gewoon echt
bier, maar dan zonder alcohol.
De in 1990 aangekondigde
"Vertrekregeling Oudere Mede
werkers" geldt uiteraard ook voor
medewerkers van commercie.
11
Cf)
O
O
ZD
m
ZO
Cf)
r~
O
CD
CD