Heineken Nederlands Beheer B.V.
Hieronder volgt een opsomming
van de uitgevoerde management
programma's:
de TOEL-cursus, bestemd voor
groepsleiders met enkele jaren
ervaring heeft eenmaal plaatsge
vonden. In deze cursus krijgt de
groepsleider meer inzicht in zijn
rol als leidinggevende en krijgt hij
middelen aangereikt om zijn
functie effectief uit te voeren.
De Basis Management Leergang
heeft eenmaal plaatsgevonden.
Deze leergang is bestemd voor
jonge leidinggevenden van HBO
of academisch niveau en richt
zich op ontwikkelen van vaardig
heden en opdoen van kennis.
De Heineken Management
Workshop, bedoeld voor mede
werkers met ongeveer 5 jaar
managementervaring, is opnieuw
gegeven.
Voor de meer ervaren managers
werd tezamen met andere
Nederlandse ondernemingen
weer deelgenomen aan het
BOSNO-trainingsproject.
De voortgezette Management
Leergang werd als nieuwe cur
sus ontwikkeld en heeft driemaal
plaatsgevonden: tweemaal voor
HTB-medewerkers en eenmaal
voor medewerkers van andere
werkmaatschappijen. De VML is
bestemd voor ervaren managers
die vroeger niet de kans hebben
gehad een managementoplei
ding te volgen. Het doel van de
cursus is managers te leren hoe
ze de komende jaren gemoti
veerd en flexibel kunnen blijven
werken. Daartoe wordt o.a. aan
dacht besteed aan de rol van de
manager bij het implementeren
van veranderingen, sociale vaar
digheden en persoonlijke effecti
viteit.
Er wordt gewerkt aan een Senior
Management Workshop. Deze
workshop, bestemd voor mana
gers van hoog niveau, heeft ten
doel de senior manager de
mogelijkheid te bieden stil te
staan bij zijn rol en bij de ontwik
keling van zijn potentiële moge
lijkheden in de organisatie.
Inmiddels heeft een pilotuitvoe-
ring, in samenwerking met twee
andere bedrijven, plaatsgevon
den.
Vaardigheidstrainingen
De vaardigheidstrainingen zijn
onder te verdelen in mondelinge en
schriftelijke communicatievaardig
heden.
Mondelinge communicatievaardig
heden
De cursus Gesprekstechnieken,
gericht op de basisprincipes van
communiceren heeft eenmaal
plaatsgevonden.
De cursus Beoordelen is twee
maal; de cursus Slecht Nieuws
gesprekken is viermaal gegeven.
Adviesvaardigheden is driemaal
uitgevoerd en werd bezocht door
medewerkers met een advise
rende functie.
De cursus Presentatievaardighe
den heeft tweemaal
plaatsgevonden. Dit geldt tevens
voor een eendaagse cursus Pre
sentatietechnieken voor gevor
derden.
Schriftelijke
communicatievaardigheden
Alle cursussen op het gebied van
schriftelijke vaardigheden: schrifte
lijk rapporteren, beleids- en advies
rapporten schrijven en notuleren
hebben tweemaal plaatsgevonden.
Informatiseringsopleidingen
Administratie en economische
opleidingen maakten ongeveer 6
procent van het totaal van deze
opleidingen uit. Voor computerop
leidingen lag dat percentage op 29.
Deze laatste betroffen voor drie
kwart kortdurende cursussen,
gericht op de bij ons in gebruik
zijnde standaardpakketten voor
tekstverwerking, rekenen, bijhou
den van bestanden enzovoort. Het
overige kwart kwam voornamelijk
voor rekening van de automatise
ringsafdelingen als gevolg van ver
andering in hard- en software.
Tevens werd bij Heineken Neder
land veel aandacht besteed aan de
professionele opleiding van auto
matiseringsmedewerkers van wie
de huidige functie op termijn ver
dwijnt.
Waarschijnlijk als gevolg van tech
nische en organisatorische
veranderingen bij enkele automati
seringsafdelingen was er weinig
vraag naar cursussen gericht op
het managen van het opzetten en
het gebruiken van informatiefacili
teiten. Verwacht wordt dat de vraag
hiernaar in 1991 zal toenemen.
Commerciële opleidingen
Voor de verkoopafdelingen Horeca
Bier zijn verschillende verkooptrai
ningen ontwikkeld en uitgevoerd. In
1990 namen 127 medewerkers
deel aan een op hun gebied
gerichte verkooptraining en 35
medewerkers namen deel aan een
specifieke verkooptraining.
De biercursussen (Rondje Brouwerij
en de A1-cursus) waren ook zeer
populair bij commerciële medewer
kers. De ontvangst op de brouwerij
in 's Hertogenbosch en de open
wijze waarop cursisten daar inge
wijd worden in de geheimen van het
brouwproces wordt zeer positief
ervaren.
Ook de telefoon staat nog steeds
(terecht) volop in de belangstelling
als het om trainingen gaat. Vaak
vinden de eerste contacten tussen
Heineken-medewerkers en klanten
via de telefoon plaats. Een goede
reden om dat gedeelte van de ser
vice en communicatie goed te ver
zorgen.