Heineken Nederlands Beheer B.V.
De tendens die reeds enkele jaren
speelt, waarbij de opleidingsafde
ling vooral een belangrijke rol bij het
op maat maken van het extern
opleidingsaanbod en het organise
ren van opleidingsactiviteiten door
eigen lijnmanagement heeft, zal
zich voortzetten.
Nog meer dan voorheen is extra
aandacht gewenst voor de oplei
ding van oudere werknemers.
De in 1989 ingezette trend tussen
interne/externe cursussen heeft
zich in 1990 versterkt voortgezet.
Bijna 60% van de in 1990 gevolgde
cursussen zijn interne opleidingen
gewenst.
De verdeling in procenten van het
totaal aantal cursusdeelnamen in
1990 naar vakgebied is:
Algemeen vormend (inclusief
talen): 5%
Administratief 7%
Technisch 14%
Commercieel 15%
Management/
Sociale vaardigheden 22%
Informatisering 31
Diversen 6%
Een aantal interne opleidingen van
CTV wordt hieronder nader uit
gewerkt.
Produktie - Technische opleidin
gen
De modulenopleidingen telden
weer vele cursisten:
60 deelnemers aan 'Rondje
Brouwerij', een nieuw geïntrodu
ceerde twee-daagse cursus
waarin de hoofdprocessen van
brouwen, vergisten en bottelen
belicht en de verschillende afde
lingen bezocht worden.
40 deelnemers aan 'Algemene
Brouwerijkennis' A1
20 nieuw in dienst getreden
medewerkers bij HTB en Pro
duktie Bier volgden het A3-
(Algemene Brouwerijkennis)-
programma.
10 werknemers namen deel aan
de 'Brouwcursus' B6.
De cursus 'Brouwen voor niet-
Brouwers' telde 15 deelnemers.
Gezien de samenstelling van de
groep (5 Technische Dienst
H/Bosch, 5 Technische Dienst
Z/Wou en 5 HTB) vindt er tevens
een technische kruisbestuiving
plaats.
De cursus 'Project Management'
werd in een nieuw jasje gestoken.
Dat gebeurde vanuit dezelfde
school als de bekende Kepner Tre-
goe- en A.T.S.-cursus.
Vanuit de brouwerijen, gecoördi
neerd door CTV, worden het CBK
en de LSBL geadviseerd bij het
opstellen van een Nationale bier
opleiding die in 1991 een MBO-ni-
veau heeft en dan gevolgd kan
worden door specialisten en aanko
mend groepsleiders. Ter comple
mentering van deze opleiding wordt
de VAPRO ingeschakeld voor ver
pakkingskennis.
Met afdelingschefs van Bols Bene
lux is een opleidings-activiteiten-
plan opgesteld. Het afgelopen
najaar is de uitvoering daarvan
gestart.
De uitwisselingsdagen voor mede
werkers van de Storingsdienst Ver
pakken van H/Bosch en Z/Wou
voorzien duidelijk in een behoefte.
Beide brouwerijen verzorgen één
dag van het programma en zijn
betrokken bij de opzet, inhoud en
uitvoering. Steeds blijkt weer dat er
veel van elkaar te leren is.
Gezien het grote belang van Milieu
binnen Heineken en het reeds nu
anticiperen op te verwachten wet
geving, is een milieu-instructie
onderdeel geworden van de vak
technische opleidingen.
Management opleidingen
Binnen Heineken zal in de
komende jaren een groter accent
komen te liggen op management
vaardigheden gekoppeld aan het
vermogen en de intentie om het
menselijk potentieel effectief in te
zetten.
Effectiviteit zal niet langer voortko
men uit 'running harder' (de kwanti
teit van de input) maar uit 'running
smarter' (de kwaliteit van de input).
Hier zullen managementopleidin
gen een bijdrage aan kunnen leve
ren.
In de jaren '80 werd onder meer
door opleiding veel aandacht
besteed aan de ontwikkeling van
jonge managers. Voorbeelden hier
van zijn: de TOEL, de Basis Man
agement Leergang en de Heineken
Management Workshop.
Dit afgelopen jaar werd ook veel
zorg besteed aan het ontwikkelen
van managementprogramma's voor
ervaren managers.
Dit heeft geresulteerd in twee
nieuwe cursussen: de Voortgezette
Management Leergang en de
Senior Management Workshop.