Heineken Nederlands Beheer B. V.
Centrale training en vorming
A
De behoefte aan opleidingsactivitei
ten was in 1988 opnieuw groot. De
sterke nadruk die gelegd wordt op
kwaliteit en service, maar ook tal van
veranderingen op technisch en tech
nologisch gebied, dragen daar direct
aan bij. In vele onderdelen van de
organisatie is het opleiden en trainen
dan ook een continue activiteit
geworden.
CTV heeft zich met onder andere de
volgende opleidingsactiviteiten
bezig gehouden:
Management en sociale
vaardigheden
- De Training 'Operationeel en Effek-
tief Leidinggeven' (TOEL) voor
nieuw aangestelde groepsleiders
vond vier maal plaats met 48 deel
nemers.
- De 'Basis Management Leergang'
(BML), voor jonge leidinggevenden
op hbo- en academisch niveau,
telde twee afleveringen met elk 32
deelnemers.
- Besloten is de 'Centrale Heineken
Management Cursus' (CHMC) niet
langer te organiseren. Opzet en
inhoud van dit programma volde
den niet meer voldoende aan de
te stellen eisen. Als alternatief
werd de 'Heineken Management
Workshop' (HMW) ontwikkeld. De
eerste uitvoering van deze cursus
zal in 1989 plaatsvinden.
- Detraining 'Adviesvaardigheden'
wordt steeds meer afdelingsgewijs
georganiseerd. Dit geeft de moge
lijkheid niet alleen de vaardigheid
van individuele medewerkers te
vergroten, maar ook de klantge
richtheid van de afdeling als totaal
nader te bekijken.
- De training 'Beoordelen' vond in
verschillende varianten plaats voor
HTB en brouwerij-afdelingen in
Den Bosch en Zoeterwoude.
- Nieuw was de cursus 'Heineken
Project Management'. Deelnemers
komen zowel uit technische, infor-
matiserings-, als commerciële
functies.
- De trainingen International Nego
tiating' en 'Commercieel Onder
handelen' vonden enkele keren
plaats.
- In het kader van het Alcohol en
Werkbeleid werd een training 'Mo
tivational Interviewing' voor mede
werkers van Personeelszaken
gehouden.
- Voor bewakingspersoneel werd
een training 'Communicatieve
Vaardigheden' uitgevoerd.
- Zestig medewerkers volgden het
Vogelvluchtprogramma.
Commerciële opleidingen
- Het grootste opleidingsprojekt dat
plaats vond was de A1 Biercursus.
Medewerkers die uiteenlopende
functies binnen Commercie Bier
vervullen kunnen door deze cursus
hun kennis van en inzicht in het
produkt en het produktieproces
vergroten. De cursus bestaat uit
een theoretisch deel en een
praktijkoriëntatie van vijf dagen in
de brouwerij Den Bosch. Het aan
tal deelnemers bedroeg 100.
- Besloten is de cursus 'Communi
catieve Vaardigheden' voor chauf
feurs en bijrijders uit de horecage-
bieden landelijk te organiseren.
Met de uitvoering van dit project
werd begonnen.
- Een begin werd gemaakt met de
ontwikkeling van een cursus 'Phy-
sieke Distributie' voor medewer
kers van drankenhandels.
- Opnieuw vond de 'Basisopleiding
Horecavertegenwoordigers'
plaats.
Produktietechnische opleidingen
- De kaderopleidingen telden weer
vele cursisten:
40 deelnemers aan 'Algemene
Brouwerijkennis' (A1),
30 deelnemers aan 'Algemene
Brouwkennis' (A3) en
24 deelnemers aan de 'Brouwcur-
sus' (B6).
- Voor de storingsdiensten van de
brouwerijen in Zoeterwoude en
Den Bosch werd een 'Verpakkings
cursus' gehouden.
- De cursus 'Brouwen voor niet-
Brouwers' telde 15 cursisten.
Meegaan met de markt w
O
"Commerciële activiteiten in de
markt? Een drankenhandel is puur
commercieel, puur met verkoop
bezig", is de kernachtige stelling van
Boudewijn van der Kroon, chef expe- m
ditie van drankenhandel Veraar in cn
Hoofddorp. "De contacten tussen
de klanten en onze expeditie-afde- _l
ling lopen voor het overgrote deel via oo
de telefoon en gaan vooral over afle
veringen, aflevertijden en - helaas -
ook over fouten. Niet direct verkoop-
gericht, maar het gaat wel over je
produkten en je service. Bij een dran
kenhandel is het contact met de klant
essentieel. De verkooptelefonie zorgt
voor de orders en wij zorgen voor de
aflevering. De chauffeuren bijrijder
hebben uiteraard rechtstreeks met
de klant te maken. Zij komen elke
week langs en hebben, net als een
vertegenwoordiger, een band met
hun klanten. Als er iets geregeld
moet worden, dan krijgen zij dat,
door hun persoonlijke contacten,
sneller voor elkaar dan de man die
van hieruit een telefoontje moet ple
gen om een probleem op te lossen.
Aan de introductie van Amstel Light
hebben de chauffeurs en bijrijders
hard meegewerkt. Zij komen vaak bij
klanten waar een vertegenwoordiger
niet komt, zoals bedrijf- en school
kantines. Onze chauffeurs en bijrij
ders hebben er hard aan getrokken
om Amstel Light juist daar te verko
pen. 'Commercieel zijnbetekent
voor Van der Kroon ook meegaan
met de markt. "Buckler is een groot
succes. We zijn bij Heineken goed
bezig met onze nieuwe produkten,
maar een drankenhandel moet ook
aan de andere vraag van de klant
denken. Bij onze drankenhandel heb
ben we sinds enige tijd de mogelijk
heid om meer dan 40 buitenlandse
bieren te leveren.
Vroeger moest een klant daarvoor
naar een ander bedrijf. Nu wordt het
metz'n 'normale' bestelling meege
nomen. En er is niets van te merken
dat die verkopen ten koste van
Amstel of Heineken gaan. De klant
kocht het namelijk toch wel, maar
niet bij ons. Nu houden we het in
eigen huis. Dat is pas echt commer
cieel denken!"
7