Heineken Ideeënbus
Maakt de Heineken Ideeënbus deel
uit van onze secundaire arbeidsvoor
waarden? Is zij ingesteld uit 'sociale'
overwegingen? Nee, zeker niet. De
Ideeënbus is er om te bevorderen
dat medewerkers de ideeën, die zij
ongetwijfeld hebben om verbeterin
gen, vernieuwingen, of kostenbespa
ringen in hun werk door te voeren,
kenbaar maken. Door dat te doen
leveren zij een bijdrage aan de hand
having en voortdurende versteviging
van de positie van de onderneming.
Heineken stelt daar natuurlijk iets
tegenover. Zo werd in 1988 in totaal
een bedrag van 93.385,- uitbe
taald aan de inzenders van 193
ideeën. De een kreeg een lager, de
ander een (aanmerkelijk) hoger
bedrag. Dat is afhankelijk van de
besparing die het ingediende idee
op jaarbasis oplevert. Hoe groter de
besparing voor het bedrijf, hoe gro
ter de beloning voor de inzender van
het idee.
Gelukkig zette de stijgende lijn, die
in 1987 voor het eerst sinds jaren
zichtbaar was, zich ook in 1988
voort.
Opnieuw werden meer ideeën inge
diend dan in het jaar daarvoor. Het
bruikbaarheidspercentage daalde
helaas enigszins. Daartegenover
staat dat de gemiddelde beloning
per idee flink gestegen is. Dat bete
kent dat de kwaliteit van de ideeën,
die voor beloning in aanmerking
komen, hoog was.
We kunnen niet allemaal het wiel uit
vinden. Die uitvinding is al eens
gedaan. Toch bedenken we er vaak,
ieder op onze eigen manier, nieuwe
variaties op, waardoor het nóg beter
rolt, sneller of misschien juist minder
snel. Al naar gelang we het in een
bepaalde situatie nodig hebben. Dat
dit speciale wiel al in een andere
bedrijfstak, of misschien zelfs al in
een andere afdeling binnen Heine
ken, wordt gebruikt is niet erg. Een
idee moet nieuw naar plaats èn tijd
zijn. En uiteraard bruikbaar zijn.
De Ideeënbus heeft een overzichtelij
ker reglement naar alle medewerkers
gestuurd, met gewijzigde spelregels
en aantrekkelijker beloningen en
cadeaus. Daarmee wilde zij bevorde
ren dat medewerkers die een goed
idee hebben, dat niet voor zichzelf
houden. Maar dat zij het op papier
zetten en het in een Ideeënbus-ei
stoppen, zodat de waarde ervan kan
worden bepaald dooreen commis
sie van deskundigen. Grote kans dat
er een aanmoedigingspremie voor
de inzender inzit. Of zelfs een belo
ning. Om het inzenden van ideeën
extra te stimuleren, heeft de Heine
ken Ideeënbus in 1988 bovendien
een speciale actie voorbereid voor
1989. In dat jaar vindt een jubileum
wedstrijd plaats ter gelegenheid van
het 30-jarig bestaan van de Ideeën
bus binnen Heineken. Iedere inzen
der van een idee dat voor behande
ling door Ideeënbuscommissie in
aanmerking komt, maakt kans op
een van de drie reizen. Naar Portu
gal, de Canarische Eilanden, of-de
hoofdprijs - naar Amerika. Zonder
twijfel kan er in het jaarverslag over
1989 worden opgenomen dat velen
de reis naar een Ideeënbus-ei heb
ben ondernomen
Wij bewaken zorgvuldig de
Heineken uitstraling
Bij een horecabedrijf midden in het
hartje van Amsterdam is Jos Keizer,
chauffeur van een kelderbierwagen,
bezig een' kelderbierinstallatie te vul
len met ons produkt. "Om te begin
nen zorgen wij natuurlijk altijd dat
onze wagens goed verzorgd en
vooral schoon rond rijden. Tenslotte
werk je met een consumptieprodukt
dus dat is een eerste vereiste. Nogal
logisch is dat je als leverancier altijd
beleefd en vriendelijk bent tegen de
afnemer.De kelderbierwagenchauf-
feurs maken lange dagen, 's Mor
gens om zes uur vertrekken zij vanaf
de brouwerij in Den Bosch om het
bier in geheel Nederland te leveren.
Soms zijn ze pas 's avonds om half
zeven weer terug op de brouwerij.
Keizer: "Wat ik in ons werk een grote
vooruitgang vind, is de verdeling van
Nederland in rayons. We bezorgen
nu één vaste dag per week in een
bepaald rayon. Zo weet de klant
altijd op welke dag we komen en
staat hij niet voor verrassingen. Ook
werkt deze oplossing veel economi
scher. Vroeger gebeurde het nog wel
eens dat je op maandag bij café A in
Amsterdam moest leveren en dan
vertrok naar café B ergens in Fries
land. Terwijl je de volgende dag bij
hun naaste collega's moest zijn en
dan moest je dezelfde reis nog een
keer maken. Deze indeling bespaart
veel tijd en daardoor dus geld.
Natuurlijk wordt de nieuwe beleve-
ring niet al te strikt uitgevoerd. Als de
klant een vergissing heeft gemaakt
dan rukken we toch uit, ook als het
buiten onze normale werkuren is.
Want de klant blijft koning.De
horeca-ondernemers verwachten
wel dat wij er altijd op tijd zijn en er
netjes in onze Heineken kleding bijlo
pen en dat we de kelder schoon ach
terlaten. Daar besteden we ook veel
zorg aan. We laten nooit bierresten
achter, we controleren altijd of alles
nog goed is afgesteld en sluiten
daarna zorgvuldig af. Op deze
manier stralen wij toch de kwaliteit
uit die zo vanzelfsprekend hoort bij
de naam Heineken.