Heineken Technisch Beheer
4
Het verslagjaar 1988 stond in het
teken van het al eerder ingezette pro
ces om service van hoge kwaliteit te
verlenen.
Gestreefd wordt naar een situatie,
waarin zowel intern als door de klan
ten, HTB wordt gekarakteriseerd als
een wereldwijd, deskundig, innova
tief en met kwaliteit opererend
bedrijf. Hiervoor is nodig een flexi
bele en optimale organisatie, waarin
o.a. kennis wordt beheerd en onder
houden door personeel van hoge
kwaliteit. Belangrijke punten daarbij
zijn pragmatisme en motivatie. Ook
daarom wordt aandacht besteed aan
loopbaanbeleid, toekomstmogelijk
heden en doorstroming.
Loopbaanbegeleiding
Omdat geprobeerd wordt om meer
fundamentele research te gaan
doen, zijn bij de Research-groep ook
dit jaar weer enkele jonge weten
schappers aangenomen.
Tevens werd een begin gemaakt met
een loopbaanbegeleidingsplan voor
Research-medewerkers. Dit zal in
het komende jaar verder worden ont
wikkeld.
De eerste stappen zijn gezet om te
komen tot een personeelsplan bij
Centrale Inkoop met de volgende
doelstellingen:
- inzichtelijk maken van de loop
baanmogelijkheden d.w.z. lokaal
binnen Centrale Inkoop, maar ook
interlokaal binnen andere organi
satiedelen;
- verbinding leggen tussen werving,
opleiding en doorstroming;
- instrument om de flexibiliteit en
mobiliteit van de medewerk(st)ers
te bevorderen.
De proef met de beoordelingen voor
CAO-medewerkers bij het Centraal
Secretariaat werd met succes afge
rond. De beoordelingen zullen
daarom voortaan elk jaar worden
gehouden.
Informatisering
In 1988 werd opnieuw veel tijd en
energie geïnvesteerd in het introdu
ceren van diverse informatiserings
systemen.
De eerste resultaten voor een betere
informatievoorziening - vooral ook
voor het management - zijn al zicht
baar geworden. Dit is niet in de laat
ste plaats te danken aan de grote
inspanningen die veel HTB-mede-
werkers in dit kader geleverd heb
ben.
Opleiding
Speciaal voor HTB zijn er een aantal
activiteiten ontwikkeld, zoals een
introductieweek voor nieuwe mede
werkers, een cursus 'Presenteren'
voor alle leidinggevenden en een cur
sus 'Beoordelen' met onderdelen als
potentieelschatting en de nieuwe
beloningsstructuur.
Ons doel: handhaven en verbeteren
Heineken imago
"Ons bureau bestaat inmiddels al
dertig jaar en het is blijkbaar zo leuk
om bij het Bouwadviesbureau te
werken dat wij als werknemers een
gemiddelde diensttijd van 22 jaar
hebben,vertelt C. van Kasteel van
het Heineken Bouwadviesbureau
niet zonder trots. "Door die gebun
delde ervaring en kennis is het bouw
bureau in staat om de problematiek
van bijna elk horecabedrijf goed op
te lossen.Het bureau heeft alles
met commercie te maken. Het voor
naamste doel is commerciële onder
steuning, met het accent op het
bevorderen van de bierstroom. De
werkzaamheden van het bureau
bestaan vooral uit adviseren. Van
Kasteel: "Als een horeca-onderne-
mer wil verbouwen of zijn interieur
wil vernieuwen dan praat hij daarover
meestal met zijn horecavertegen-
woordiger. Die verwijst zo'n onderne
mer dan door naar ons. Wij leven ons
in in de probleemstelling van de klant
en proberen een pasklare oplossing
te vinden die hem als een maatkos
tuum past. Door de grote ervaring
van de adviseurs komen dan "en pas
sant" nog een hele serie andere
zaken aan de orde waardoor een
ondernemer soms weereen geheel
nieuwe kijk op het functioneren van
zijn bedrijf krijgt. Hierdoor komen
rendabele bedrijven tot stand of
gaan bestaande café's beter functio
neren waardoor de omzet wordt ver
beterd en ook meer dranken worden
verkocht. Dat daarbij, naast de tech
niek, ook de marketing mix aan de
orde komt spreekt haast vanzelf. Dat
eerste bezoek is altijd gratis; we noe
men dat een 'klein advies'. Een gro
teradvies kost wel geld. Hierover
worden commerciële afspraken
gemaakt. Dat moet wel want met
deze adviezen zijn vaak duizenden
guldens gemoeid en het zou niet
terecht zijn als Heineken die zomaar
voor zijn rekening neemt.. Maar hoe
groot of hoe klein een advies ook
mag zijn, ons vaste devies vooralle
adviezen is: het moet altijd zo snel
mogelijk en zo goed mogelijk want
dat is relevant voor de uitstraling van
de kwaliteit van ons merk.
C/3
O
o
30
m
33
CO
O
to
co
CO
25