Heineken Nederland B. V.
r
4
Amsterdam
Opleidingen
In 1988 is de verhoogde opleidings
inspanning voor de brouwerij verder
geconcretiseerd. Op 11 januari is de
'Basis in Company Training' van start
gegaan. Er zijn in het gehele jaar vijf
cursussen gegeven die tot doel heb
ben de instroom naar het vakonder
wijs te vergemakkelijken. Aan het
vak- en functiegericht opleiden is
veel aandacht besteed waarbij de
Vapro A, de Basis in Company, de
cursus automatisering in de proces
industrie en de cursus Analyse Tech-
nischeTrainingen zijn geïntrodu
ceerd.
Er is een cursus Nederlands op de
werkvloer van start gegaan ten
behoeve van anderstaligen.
Binnen de afdeling Verpakken wordt
in de vorm van een module training
extra aandacht besteed aan die
aspecten van de groepsleiderfunctie
die met leidinggeven te maken heb
ben.
Pendelvervoer
Mede naar aanleiding van de sluiting
Amsterdam is het pendelvervoer,
zoals dat in Zoeterwoude door de
brouwerij wordt verzorgd, geher
structureerd.
De vernieuwde struktuur is opgezet
in samenwerking met de afdeling
Physieke Distributie. In Amsterdam
zijn vaste routes gekozen waarop
met grote bussen gereden wordt.
Met de begeleidingscommissie Ener
gie en met de commissie voor Veilig
heid, Gezondheid en Welzijn is het
overleg als positief en functioneel
ervaren.
Bedrijfskantoor
In 1988 is hard gewerkt aan de bouw
van een nieuw bedrijfskantoor, dat
23 januari 1989 werd opgeleverd. De
bedrijfsleiding, Technische Dienst,
Personeeldienst, Interne Dienst en
Bedrijfsbureau zijn nu op loopaf
stand van de produktie gehuisvest.
In het verslagjaar is er hard gewerkt
om het nieuwe kantoorpand, gren
zend aan het bestaande kantoor
pand op het Weteringplantsoen, te
bouwen en in te richten. Verwacht
wordt dat medio 1989 vele medewer
kers van het hoofdkantoor op A/Wet
en het gebouw aan de Mauritskade
opnieuw gehuisvest zullen zijn met
inschakeling van het nieuwe kantoor
pand.
Het kantoor aan de Mauritskade blijft
nodig voor de huisvesting; in dit kan
toor zal onder meerde Exportgroep
domicilie blijven houden.
Van de gelegenheid wordt gebruikt
gemaakt om een aantal voorzienin
gen in het oude kantoorgedeelte aan
het Weteringplantsoen te vervangen.
Zo is inmiddels een nieuw brandmel
dingsysteem geïnstalleerd.
Ondernemingsraad
Het overleg met de ondernemings
raad heeft op plezierige en construc
tieve wijze plaatsgevonden. De raad
heeft zich in het overleg gebogen
over van belang zijnde onderwerpen
zoals:
- investeringen
- het personeelsbudget
- de reorganisatie voorstellen
- het pendelvervoer.
In 1989 zullen nog een aantal aan
passingen volgen. Uiteindelijk is het
de bedoeling, dat de omstandighe
den voor een goed werk- en leefkli
maat zo ideaal mogelijk worden.
Commercieel ingesteld zijn
HTD-ers zeker!
"Kort gezegd kunnen Commercie en
de Horeca Technische Dienst niet
zonder elkaar. Wij van de HTD zorgen
ervoor dat het bier daadwerkelijk uit
de kraan blijft stromen.Dat is de
mening van F. Sweben, al 40 jaar bij
Heineken in dienst. "Je zou het zo
kunnen bekijken. Als de druk wegvalt
uit een tapinstallatie, of als de koeling
het begeeft, dan valt op zo 'n
moment de verkoop van een horeca-
onderneming stil. Hoe langerzo'n
oponthoud duurt des te lager wordt
ook de omzet van Heineken, want
zo 'n bedrijf blijft met een voorraad
zitten.De HTD zorgt dus voor snelle
hulpverlening in het belang van de
commercie. Daarnaast geeft zij ook
nog technische adviezen aan het
Heineken Bouwadviesbureau.
Dat gebeurt als een horeca-onderne-
mer wil verbouwen. Samen bekijken
zij dan wat de beste plaats vooreen
tapinstallatie is, waar de koeling komt
en vooral wat het gemakkelijkst is
voor de man of vrouw achter de tap.
Het werk van de HTD is in de loop
der jaren nogal veranderd. Sweben:
"Toen ik begon had je nog pijpen van
lood met een laagje tin. Daar moest
je secuur mee werken, want er kon
van alles fout mee gaan. Vervolgens
hebben we met plastic buizen moe
ten werken, maar ook die zijn inmid
dels vervangen en wel door nylonlei
dingen.
Het werk is ondersteunend en vormt
een soort buffer tussen Heineken en
de klant. Sweben: "Als een installatie
stuk gaat dan is de eerste reactie van
de ondernemer het op Heineken af
te schuiven en even flink te tieren. Als
je snel op de klacht reageert, de klant
geruststelt en echt naar hem luistert
dan ben je ook bezig het gezicht van
het bedrijf positief naar buiten te dra
gen. Volgens Sweben brengen ook
de monteurs de Heineken-produkten
aan de man: "Als een ondernemer
vraagt of er niet eens een speciaal
biertje onderzijn tap kan komen, dan
antwoorden wij direct datAmstel en
Heineken hele goede speciale tap
bieren hebben en helpen wij de
ondernemer zo goed mogelijk,