wM
Vrumona B.V.
onze huidige werknemers hierop voor te bereiden.
Het formuleren van een opleidingsbeleid dat hierop in
speelt is dan ook van groot belang.
In het opleidingsmodel is vastgelegd welke opleidin
gen noodzakelijk- dan wel gewenst zijn per functie.
Een aantal functiegerichte opleidingen werd verzorgd
door groepsleiders uit de afdeling Verpakken. Vooraf
gaand hieraan volgden deze groepsleiders intern de
cursus Instructie Technieken. De Korte Technische
Technologische cursus werd gegeven aan medewer
kers uit de afdeling Verpakken. Deze cursus, met 25
deelnemers, werd gegeven om de basiskennis van
het produktieproces te verhogen en zal ook in de ko
mende periode regelmatig georganiseerd worden.
De medewerkers, die met het fenomeen "beeldbuis"
in aanraking kwamen, kregen vooraf de gelegenheid
daaraan te wennen door het volgen van de cursus
"Oriëntatie Persoonlijk Computergebruik".
Om het kwaliteitsaspect ten aanzien van CAO-beoor-
delingen te verbeteren, volgden groepsleiders uit de
produktie-afdelingen een driedaagse interne training
Beoordelen.
Om in alle opleidingsbehoeften te kunnen voorzien
werd een grotere opleidingsruimte in gebruik geno
men waardoor onder meer met moderne instructie
middelen gewerkt kan worden.
In totaal 71 medewerkers/sters volgden in 1987 een
externe cursus waarvan de kosten door de onder
neming werden vergoed.
Stages
In het verslagjaar brachten 32 stagiair(e)s van verschil
lende onderwijsinstellingen hun stageperiode door bij
Vrumona. Het totaal aantal stagemaanden was 86, ver
deeld over 17 HBO-(st)ers en 15 MBO-(st)ers.
Verkopen komt op de tweede plaats.
Medewerkers die rechtstreeks te maken hebben met de af
nemers, of dat nu een detaillist is of een groothandelaar, zul
len in de term 'klantgericht denken' niets nieuws zien. Een
verkooporganisatie moet in de allereerste plaats denken aan
wat de klant wil. Het lijken open deuren, maar volgens de
heer J. Colly, algemeen verkoopleider Horeca bij Vrumona,
schort het nog wel eens aan het klantgericht zijn.
"Alhoewel wij meer met de klant bezig moeten zijn, lijkt het
er soms op of wij elkaar intern aan het bezig houden zijn.
Dat kan toch niet de bedoeling van een verkooporganisatie
zijn? De bier- en concerndrankenhandelvertegenwoordiger
verkoopt al jaren ons frisdrankenpakket. Daarnaast gaan wij
nu met een eigen verkooporganisatie in de horeca starten.
In het algemeen kan gesteld worden dat de horeca-onder-
nemer heel wat kritischer en zakelijker is geworden en meer
wil weten over het produkt. Die kennis moet dan ook bij elke
vertegenwoordiger aanwezig zijn. Service moet daarbij hoog
in ons vaandel staan. We zijn niet de goedkoopste, moeten
we dan qua service en kwaliteit niet de beste zijn?"
Hij benadrukt dat niet alleen kennis van het uitgebreide fris
drankenassortiment belangrijk is, maar dat de goede relatie
met de klant even belangrijk is. Dat èn de felle concurrentie
op de frisdrankenmarkt dwingt tot een andere aanpak. Dat
betekent bijvoorbeeld dat we hoge eisen stellen aan onze
vertegenwoordigers. Wij kijken gericht naar de kwaliteit van
de mensen die we in huis halen.
Ook de werkwijzes veranderen: we moeten onze mensen
meer armslag geven in hun onderhandelingen en vooral
minder papierwerk. Rapportage is noodzakelijk, maar dat
kan op een zakelijke wijze. We moeten ons veel meer afvra
gen wat we aan informatie over de klant daadwerkelijk nodig
hebben.
De informatiestroom moet dus niet vergroot worden, maar
verbeterd. Allerlei noodzakelijke admipistratieve handelin
gen kunnen ook door andere mensen gedaan worden. Het
aantal formulieren dat in het verleden dagelijks ingevuld
moest worden, kan nog drastischer teruggebracht worden.
In het verleden is door de herstructurering de verkooporga
nisatie bij Vrumona aanmerkelijk ingekrompen, maar nu
groeit de afdeling weer. Colly: "We hadden zodanig afge
slankt dat we niet meer toekwamen aan het dagelijkse werk
maar constant brandjes aan het blussen waren. We kunnen
nu weer proberen onze bestaande klanten te koesteren en
nieuwe te winnen.
Ook intern wordt aan kwaliteit en service gewerkt. Ongeveer
een jaar geleden is er een maandelijks contact ingesteld tus
sen produktie en commercie. Problemen die de verkoopor
ganisatie bij hun klanten tegenkomen worden op die bijeen
komsten besproken.
"De klant ergert zich bijvoorbeeld aan vieze kratjes. In het
verleden hoorden wij dat en probeerden we de zaak zo
goed mogelijk te regelen. Maar van terugkoppeling was
geen sprake. Nu rapporteren we dit soort zaken aan de pro
duktie en horen we van hen veel meer wat de moeilijkheden
zijn. Je krijgt begrip voor eikaars problemen en je weet van
elkaar dat je ze probeert op te lossenaldus een enthou
siaste Colly.
33