Heineken Nederland B.V.
In 1987 hebben de besprekingen met de VGW-com-
missie (Veiligheid, Gezondheid en Welzijn) van de OR
er mede toe geleid dat de arbeidsomstandigheden bij
de staart van colonne III worden verbeterd. De bege
leidingscommissie voor de vier-ploegendienst heeft
de evaluatie van het vier-ploegendienstrooster ver
zorgd in samenwerking met de afdeling Personeelsza
ken. Het huidige rooster is definitief verkozen.
Opleidingen
Het opleidingsbeleid is in het afgelopen jaar verder
uitgewerkt en een gevolg hiervan is dat naast functie
gerichte opleidingen meer aandacht besteed gaat
worden aan trainingen op managementgebied. Door
een gerichte samenwerking van de verschillende af
delingen opleidingen uit de produktie-afdelingen en
personeelszaken is een algemene basiscursus opge
zet. Deze basiscursus wordt intern verzorgd en is een
vooropleiding voor het normale beroepsonderwijs in
de procesindustrie zoals de VAPRO. Voor sommige
medewerkers zal deze basiscursus voorafgegaan
worden door een cursus Nederlands.
In het kader van de technische- en technologische
ontwikkelingen binnen de brouwerij werd veel aan
dacht besteed aan bijscholingscursussen van produk-
tie-operators en medewerkers uit de technische dien
sten.
Eveneens is meer aandacht besteed aan de commu
nicatieve- en sociale vaardigheden van het midden
kader.
Kwaliteit, dat is iets prettigs waar je aan
terugdenkt.
De zorg voor de kwaliteit staat bij een afdeling Brouwen ui
teraard voorop. Dat is nu zo, maar dat is altijd al zo geweest.
Alleen is de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit anders
komen te liggen. De heer G.A. van Hartevelt, wachtchef van
de afdeling Brouwen in Zoeterwoude, vertelt wat er veran
derd is.
"Vroeger werd de kwaliteit door de Bedrijfstechnologische
Dienst gecontroleerd. Nu voeren we de meeste kwaliteits
controles zelf uit. Daar waren we in het begin niet aan ge
wend; dat vonden we knap lastig. Vroeger konden we de
kwaliteit ook niet controleren, omdat we daarvoor de hulp
middelen niet hadden.
We zijn nu daarvoor opgeleid en hebben de meetapparatuur
gekregen om zelf te meten of het brouwsel binnen de kwali
teitsnormen blijft. Wij grijpen nu zelf in als er iets fout dreigt
te gaan", aldus Van Hartevelt. "We hebben eigenlijk maar
één klant, en die zit aan de andere kant van de Weipoortse
Vliet: de bottelarij. Daar moet doorgewerkt kunnen worden,
iets waar wij voor kunnen zorgen. Het gebeurt heus wel
eens dat de bottelarij stilstaat, maar wij doen alles om aan de
vtaag te voldoen. En dat kost soms heel wat inspanning en
creativiteit.
Ja, helaas wordt er wel eens langs elkaar heen gewerkt. We
zijn in korte tijd sterk gegroeid. We zijn per ploeg van 5 men
sen tien jaar geleden nu uitgegroeid tot 25 medewerkers.
Kwaliteit is ook durven zeggen dat iets fout is gegaan en dat
het beter kan. Het werkoverleg verloopt prima, mensen we
ten veel meer dan vroeger waar ze over praten. Maar laten
we alstublieft niet te veel gaan vergaderen; dat ligt ons brou
wers niet zo goed: we zijn werkers, geen vergaderdieren
Wat mij irriteert? Mensen die niet weten waarover ze praten,
die zonder verstand van zaken meepraten over het werk.
Het zou de kwaliteit alleen maar ten goede komen als de fil
terman weet tegen welke problemen bijvoorbeeld de vuiler
aanloopt. Dat, als het C02 (koolzuur) gehalte te hoog is, de
vuiler in de problemen komt. Maar omgekeerd trouwens
ook: de man in de bottelarij moet beter weten wat hier ge
beurt, waar de moeilijkheden zitten.
Maar ook een planner, iemand van het bedrijfsbureau zou
veel beter op de hoogte moeten zijn van ons werk.
Dan kunnen we samen de klus veel beter klaren. En wat ons
produkt betreft: we doen er alles aan om het constant van
hoge kwaliteit te laten zijn. Soms is dat best moeilijk. Bier is
een natuurprodukt, en met de grondstoffen heb je te maken
met slechte zomers en minder goede oogsten. We werken
hier met zeer gemotiveerde mensen, die zich helemaal Hei
neken voelen, ledereen is er toch trots op hier te werken?
Waar je ook komt, iedereen, elke buitenstaander denkt posi
tief over Heineken.
Het is toch heerlijk om zo'n produkt te maken? Voor mij is
kwaliteit iets waar je met prettige herinneringen aan terug
denkt. Of het nu een vakantie is, een leuke feestavond of
een lekker glaasje Heineken
I