Heineken Nederland B.V.
Er worden meer cursussen gegeven.
Bij de afdeling Verpakken staat de zorg voor het uiterlijk van
het produkt voorop. De medewerker aan de vuiler moet er
bijvoorbeeld voor zorgen dat de juiste kroonkurken gebruikt
worden: de etiketteerder let onder andere op de kwaliteit
van het etiket. De man aan de pasteur zorgt voor de goede
temperatuur en de inpakker let er ook op dat de juiste fles in
het juiste krat. komt.
Wat wordt er bij Verpakken aan gedaan om de kwaliteit te
verhogen? Dat vertelt in grote lijnen de heer L. de Poorter,
colonne-operator in de afdeling Verpakken in Den Bosch.
"De verantwoordelijkheid voor het eindprodukt hebben we
altijd al gehad, maar doordat er meer controle-apparatuur is
bijgekomen kunnen wij nu beter zien of iets aan de kwali
teitseisen voldoet.
Door de hoge snelheden van de lijnen is het veel moeilijker
geworden om nog afwijkingen te constateren. Vroeger
moesten we met het blote oog schouwen, nu hebben we
daar optische apparatuur voor.
Er wordt bovendien meer aan opleiding gedaan dan vroeger,
dat moet ook wel, met al die nieuwe machines. Gelukkig
worden we tegenwoordig al vroeg ingeschakeld als er een
nieuw apparaat komt. Komen we niet meer voor verrassin
gen te staan
Prettig en de kwaliteit van het werk verhogend vindt de heer
De Poorter het roulatiesysteem. Stonden in het verleden
medewerkers 8 a 9 jaar bij één machine; nu is het uitgangs
punt dat men op verschillende werkplekken inzetbaar moet
zijn.
De Poorter: "Ik heb zelf nooit alleen maar bij één machine
gestaan, maar heb veel afwisselend werk gedaan. Eerlijk ge
zegd had ik het anders, denk ik, niet zolang volgehouden bij
Heineken. Ik zit hier al vanaf 1973 en ben een echte Heine
ken-gek!"
Zaken die verbeterd kunnen worden zijn er nog wel. De
communicatie tussen de Technische Dienst, de afdeling
Planning en de Bottelarij kan beter. "Het is erg vervelend als
je na een weekeinde terugkomt en niet precies weet wat er
gebeurd is aan reparaties aan de machines.
Kwaliteitsverbetering betekent voor mij ook dat je de mening
van de mensen vraagt die dagelijks met de machines moe
ten werken. Want zij weten het beste waar de problemen zit
ten.
Dat De Poorter zich betrokken voelt bij Heineken blijkt ook
uit z'n slotopmerking: "Weet je, ik zou meer informatie wil
len hebben over hoe de zaken bij Heineken ervoor staan.
We zijn druk bezig in het buitenland brouwerijen te bouwen
of te vernieuwen. Spanje en Frankrijk worden gemoderni
seerd. Spanje is voor ons een exportland. Raken we hier
straks een stuk werkgelegenheid kwijt?
Als wij ons volledig inzetten voor Heineken, en dat doen de
meesten, dan mag Heineken toch wel de kwaliteit hebben
om ons op de hoogte te houden van de bedoelingen van het
bedrijf?"
Opleidingen
Naast opleidingen binnen de kaderschool werd ook in
de totale brouwerij veel aandacht aan opleidingen be
steed. Behalve de functiegerichte opleidingen, die in
tern worden georganiseerd, werden ook extern veel
cursussen gevolgd. VAPRO A en B, L.S.B.L., cursus
sen op het gebied van besturingen en informatisering,
E.V.O.-opleidingen en specialistische cursussen van
milieurecht tot magazijnmanagement zijn daarvan
voorbeelden. Aan 80 stagiaires werd de gelegenheid
geboden stage te lopen. Zes afstudeer-opdrachten
werden afgerond.
Familie-excursies
Om betrokkenheid van het thuisfront bij het werk van
hun partners te vergroten werden familie-excursies
georganiseerd waarvoor 1512 deelnemers werden
aangemeld. De kinderen van werknemers konden
tijdens de kinderexcursies, die in de kerstvakantie
werden gehouden, het bedrijf bekijken. Hiervan maak
ten 271 kinderen in de leeftijd van 9 tot 18 jaar gebruik.