Heineken Nederland B.V.
Brouwerij Den Bosch
Kwaliteitsverbeteringsproject
In de brouwerij 's-Hertogenbosch heeft verbetering
van het kwaliteitsbewustzijn als een rode draad door
tal van activiteiten gelopen.
In een vijftigtal sessies werd aan de hand van de resul
taten van het personeelsonderzoek met de medewer
kers gesproken over hoe het werk beter zou kunnen
verlopen. De daaruit voortkomende ideeën en sug
gesties, zijn waar mogelijk, in de afdelingen verder uit
gewerkt.
Passend in het kwaliteitsverbeteringsproces was het
al eerder gestarte project Optimalisering Technologi
sche Dienstverlening, waarbij een van de belangrijkste
doelen is de kwaliteit van het produkt te verbeteren
door de verantwoordelijkheid daarvoor dichter bij de
produktiemedewerkers te brengen. Voorlichting en
opleiding vormden een belangrijk onderdeel van dit
project. Zo werd een brochure en een videofilm over
dit onderwerp gemaakt.
Communicatie, informatie en stijl van leidinggeven
hebben een grote invloed op de kwaliteit van samen
werking en daardoor ook op de kwaliteit van het pro
dukt. Daarom is in Den Bosch een project gestart
waarbinnen alle leidinggevenden tot en met het ni
veau van groepsleider deelnemen aan management
trainingen. Ook werden er trainingen voorbereid en
werd studiemateriaal vervaardigd om in 1988 nieuwe
impulsen te geven aan het werkoverleg. Daarbij stre
ven wij naar een vorm van werkoverleg, waaraan zo
veel mogelijk medewerkers in zo klein mogelijke
groepen (b.v. colonnebezetting, storingsploeg) recht
streeks kunnen deelnemen.
Reorganisatie afdeling Verpakken
In de afdeling Verpakken is een start gemaakt met de
introductie van de eenhoofdige leiding aan de colon
nes. Concreet betekent dit dat, in tegenstelling tot
voor die tijd, er sprake is van één groepsleider per
colonne, die geassisteerd gaat worden door verpak
kingsspecialisten. Voor de functie van verpakkings
specialist zijn er intern medewerkers opgeleid.
Ook zijn op dit moment nog medewerkers in opleiding
voor de functie verpakkingsspecialist. Ook dit project
moet geplaatst worden in het kader van kwaliteit.
Groepsleiders dienen op termijn meer ruimte te krij
gen voor begeleiding van medewerkers.
Baas meer op de werkvloer.
Ook in de lagerkelder wordt de kwaliteit van het bier goed in
de gaten gehouden. De heer A.M. van den Bogaert van de
lagerkelder in Den Bosch vertelt over zijn werk: "Alhoewel
we met minder mensen zijn gaan werken is de kwaliteit van
ons werk en van ons produkt alleen maar vooruit gegaan.
Dat is vooral het gevolg van verdergaande automatisering.
Moesten we in het verleden bijvoorbeeld zo'n 50 slangen
verwisselen, nu zijn het er bijvoorbeeld nog maar 20.
En juist door de automatisering maak je minder fouten. Je
krijgt sneller signalen dat er iets niet goed is. Ons werk heeft
natuurlijk rechtstreeks te maken met de kwaliteit van het pro
dukt.
Het goed schoonhouden van de leidingen, de slangen en
de filters is voor de kwaliteit erg belangrijk. Het is prettig als
er direct goed bier in de helderbiertank komt".
De heer Van den Bogaert vermeldt dat er heel wat sessies
gewijd zijn aan kwaliteitsbewust werken om nog beter bier te
maken. Jammer vindt hij het dat de contacten met de colle
ga's zijn teruggelopen. "De werkmethodes zijn verbeterd,
maar de onderlinge sfeer is verminderd.
De mensen van filterkamer 1 en 2 hebben alleen nog telefo
nisch contact sinds, als gevolg van een uitbreiding, de
schaftkabine weg is. De kelderbierman zien we de hele
dienst niet meer. De gezelligheid, toch een belangrijk deel
van je werk, is met 50% verminderd.Jammer, maar het is
niet anders, zo zet Van den Bogaert de zaken op een rij.
Wat hij verder nog kwijt wil heeft vooral te maken met de lei
dinggevenden: "Alle chefs moeten volgens mij veel meer bij
ons op de afdelingen rondlopen. Dan merken ze wat er
speelt; wat er aan schort. Bovendien kunnen wij hen dan ge
makkelijker aan hun jasje trekken. Dat komt de kwaliteit van
het werk alleen maar ten goede. En: de bedrijfsleider loopt
elke dag door z'n bedrijf. Daar spreekt betrokkenheid en
kwaliteit uit.