Sociaal Jaarverslag 1987
Centrale Training en Vorming
De vraag naar opleidingsprogramma's en cursussen
bleef gehandhaafd op het hoge niveau van voorgaan
de jaren. Met name opleidingen op het terrein van
management- en sociale vaardigheden en informati
seringscursussen stonden in de belangstelling.
Op de volgende gebieden vonden interne opleidings
activiteiten plaats:
Management- en sociale vaardigheden
- Tweemaal vond de Basis Management Leergang
(BML) plaats. In totaal 33 jonge leidinggevenden op
h.b.o.- en academisch niveau namen hieraan deel.
- Er werd een nieuwe cursus voor groepsleiders op
gezet: de Training Operationeel en Effectief Leiding
geven (TOEL). Deze training is bestemd voor
groepsleiders in onze totale organisatie die kortge
leden in hun funktie werden aangesteld. Het pro
gramma werd tweemaal uitgevoerd met 22 deelne
mers.
- De Centrale Heineken Management Cursus telde
20 cursisten.
- Aan de trainingen Adviesvaardigheden namen 57
HTB consultants, PD.-medewerkers, informatie
managers en medewerkers van het Bouwbureau
deel. Deze training is van groot nut voor functiona
rissen van wie de taak voor het grootste deel uit ad
vieswerk bestaat.
- Voor de eerste maal vond een training Onder
handelen plaats met 12 deelnemers.
- Nieuw is de cursus Beoordelingsgesprekken.
- 60 medewerkers volgden het Vogelvluchtprogram
ma.
Commerciële opleidingen
- Voor horecavertegenwoordigers werd een Bier
cursus ontwikkeld. Deze cursus moet kennis en
inzicht in het produkt en het produktieproces ver
groten. Zij bestaat uit een theoretisch deel en een
vijfdaagse praktijkoriëntatie in de brouwerij in Den
Bosch. Een eerste groep van 21 vertegenwoordi
gers volgde dit programma. De Basisopleiding Ho-
recavertegenwoordiger werd gevolgd door 22 aan
staande vertegenwoordigers.
- Voor meer ervaren vertegenwoordigers vond de
cursus Positionering van de Horecavertegenwoor-
diger plaats.
-
- Voor chauffeurs en bijrijders uit het horecagebied
Noord-Holland werd een cursus Communicatieve
Vaardigheden opgezet. De uitvoering is succesvol
verlopen, wat er waarschijnlijk toe zal leiden dat
deze cursus ook in andere horecagebieden wordt
georganiseerd.
Produktie-technische opleidingen
- Een belangrijke activiteit die plaats vond was de
overgang van de kadertrainingen van de brouwerij
Amsterdam naar de brouwerij Den Bosch.
- De belangrijkste kadertrainingen waren:
Algemene brouwkennis: 62 deelnemers aan het A1
en het A3 programma en 24 deelnemers aan de
Brouwcursus
- De cursus Brouwen voor niet-Brouwers telde 14
cursisten.
- In samenwerking met Technische Opleidingen HTB
werd een nieuwe opzet gemaakt voor de opleiding
van technische trainees. Eén van de onderdelen
hiervan is dat medewerkers, voordat ze naar het
buitenland uitgezonden worden, gedurende enkele
jaren een 'leerfunktie' in Nederland vervullen.
Informatiseringsopleidingen
- Het toenemend PC.-gebruik in de onderneming
veroorzaakt een grote vraag naar opleidingen op dit
gebied. Ruim 600 personeelsleden volgden een
cursus.
- Aan de cursussen Algemene Oriëntatie Informati
sering (AOI), Samenwerken Met Computers (SMC)
en Oriëntatie Persoonlijk Computergebruik (OPC)
namen respectievelijk 144, 32 en 260 personeels
leden deel.
- Voor het hoger management vonden drie semi
nars Informatiemanagement plaats.
Het totale aantal deelnemers aan door CTV intern
georganiseerde cursussen was ruim 1400.
Hiermee waren bijna 4400 cursusdagen gemoeid. Via
CTV werd daarnaast voor 1320 personeelsleden een
externe cursus-aanmelding verzorgd.