Heineken Nederland B.V.
Informatisering in de brouwerij
Zowel brouwerij als bottelarij in Zoeterwoude
zijn - zij het heel langzaam - bezig met informa
tisering. De filosofie voor de toekomst is dat er
een geïntegreerd systeem komt waarbij zowel
aandacht is voor de bedrijfsorganisatie, de be
diening en de bedrijfsleiding. Industriële auto
matisering is opgebouwd uit een aantal lagen.
Allereerst procescontrole, waarde bedienings
man mee te maken heeft. Het gaat hierbij wat
de informatisering betreft, om registratie van
gegevens uit het produktieproces. Vervolgens
een beheersysteem, waar wachtchefs en
groepsleiders mee werken. Het beheersys
teem moet gegevens verwerken en bewerken.
In derde instantie is een informatiekoppeling
nodig tussen de verschillende afdelingen en
systemen. Hier moeten produktgegevens gea
nalyseerd worden om (eventueel) tot een beter
produkt te komen.
In laatste instantie moet er een koppeling ko
men tussen het administratieve- en het mana
gementsysteem. Bij Produktie Zoeterwoude is
men bezig met de registratie en be- en verwer
king van gegevens. De brouwafdeling regis-
treed eenvoudige gegevens en legt storingen
vast, waarna analyse kan plaatshebben. Het is
mogelijk een geïntegreerd systeem te maken
waarbij storingen centraal worden gemeld en
geanalyseerd, terwijl ook de bedrijfsleiding
daarin onmiddellijk inzicht heeft. Met een der
gelijk informatiesysteem wordt eind 1987 een
begin gemaakt.
In de bottelarij worden de lijnen bestuurd door
PL.C.'s, dat zijn vrij programmeerbare units.
Vanuit deze PL.C.'s wordt, in combinatie met
een personal computer, de stilstand geregis
treerd. Door analyse van de storingen kunnen
eventueel verbeteringen aangebracht worden
waardoor het rendement per colonne hoger
kan worden. Ook het "scuffing "-vriendelijk
aanpakken van de flessen kan via P.L.C. 's ge
regeld worden. "Scuffing "is de benaming voor
de uitgeslagen slijtagestrepen over de romp
van de fles. Het wordt veroorzaakt doordat fles
sen tegen elkaar schuren op de transportba
nen.
Erg belangrijk is de presentatie van nieuwe
systemen: hoe worden medewerkers erbij be
trokken? Als de afdelingschef, die het systeem
introduceert bij z'n medewerkers, zelf het nut
er niet van inziet, zal acceptatie moeilijker wor
den. Onder de medewerkers is enige weer
stand tegen het stilstandregistratiesysteem ge
weest, omdat men zich afvroeg of er sprake is
van een hulpmiddel voor de bedieningsmen
sen of een controlemiddel voor de bedrijfslei
ding. Het feit dat in de bottelarij rendementen
van zelfs 98% gehaald worden, maakt volgens
de medewerkers een registratie- en analyse
systeem minder noodzakelijk.
Het Brouwen Informatie Systeem (B. I.S.) waar
bij alle beschikbare gegevens worden gebruikt
en geanalyseerd, verkeert in een beginfase.
Ook het informatiesysteem voor de technische
dienst, waarbij het vooral gaat om kostenbe
heersing en verslaglegging, is opgestart. En:
ook in de produktie komen langzamerhand
meer personal computers binnen.
f
f
De technische dienst gereorganiseerd
De technische dienst is vanaf 1 januari 1986 in een
nieuwe structuur gaan werken. Deze nieuwe struc
tuur betekent een integratie van de storingsdiensten
in de technische diensten. Tevens is de dienst ge
splitst in de aandachtsgebieden brouwen/energie en
verpakken/magazijn en intern transport.
Het werkoverleg binnen de afdelingen
Het jaar 1986 is begonnen met een 3-daagse cursus
voor de P.Z. functionarissen, waarin de begeleidende
rol in het werkoverleg is uitgediept.
De invoering is geschied volgens een top-down stra
tegie (van boven naar beneden) onder begeleiding
van een stuurgroep waarin het management van de
0