rii
Q
OPLEIDINGEN
De vorig jaar uitgesproken verwach
ting dat het beschrijven en waarderen
van functies in de salarisgroepen 20
tot en met 30 volgens de HAY-
methode in de loop van 1985 kon wor
den afgerond, is dankzij de medewer
king van een ieder ruimschoots gerea
liseerd.
Automatisering en informatieverwer
king vormen een steeds belangrijker
deel van het besturen van de onder
neming. Vooral de gebruikers zullen
over kennis dienen te beschikken, om
alle mogelijkheden van informatie
voorzieningten volle te kunnen benut
ten. Daartoe zijn op allerlei niveaus in
samenwerking met de afdeling Cen-
traleTrainingenVormingtrainingspro-
gramma's opgezet.
Het werkoverleg is in het verslagjaar
verder uitgebreid. Gebleken is dat bin
nen Heineken Nederland B.V een
grote diversiteit voorkomt aan over
legvormen: gestructureerd/onge
structureerd, formeel/informeel, ad
hoe, volledige deelname/gedele
geerde deelname. Voorts varieert de
mate waarin werkoverleg geïnte
greerd is in het besluitvormingspro
ces van afdelingen, evenals het
niveau en de kwaliteit van de inhoud
ervan, als ook de mate van belangstel
ling en de procedurele zorg ervoor.
Het tempo van invoeren van werk
overleg is een geleidelijk proces. Werk
overleg is een kwestie van maatwerk.
Het gemiddelde ziekte- en ongeval-
lenverzuim was in 1985 lager dan in
1984 (8,4% tegenover 8,8%), ondanks
het feit dat in de maanden oktober en
november een groot aantal griep-ver-
zuimgevallen is gemeld. Via een beter
verzuimoverzicht zal getracht worden
het verzuim nog meer te beperken.
In de Nederlandse markt heeft Heine
ken Nederland B.V haar marktaan
deel praktisch kunnen handhaven. De
indruk bestaat dat door een betere
Binnen de Horeca-organisatie werd
het Project Praktijkgerichte Opleidin
gen voor de medewerkers Horeca Tap
Service afgerond. Tevens werd een
plan opgesteld voor een dergelijke
opleiding voor de medewerkers van
de Commercieel Technische Dienst.
In samenwerking tussen het verant
woordelijke management en de afde
ling CentraleTraining en Vorming werd
een opleidingsplan opgesteld en uit
gevoerd voor veertien nieuwe horeca-
vertegenwoordigers.
ONDERNEMINGSRADEN
In 1985 is met de Ondernemingsra
den Horecagebieden, Zoeterwoude
en Amsterdam in goede sfeer overleg
gepleegd over een groot aantal
zaken. Onderwerpen die in het over
leg aan de orde zijn gekomen, zijn
onder andere arbeidstijdverkorting,
werkoverleg, integratie Stafdiensten
Horeca en Commercie Bier en de fol-
economische situatie de consument
meer kwaliteitsbewust inkopen doet.
Dat houdt in dat het van vitaal belang
blijft kwalitatief uitstekende produk-
ten op de markt te brengen. Het is
daarom noodzaak dat de Heineken-
medewerkers het kwaliteitsbewust
zijn uitstralen in alle onderdelen van
onze organisatie en activiteiten, zodat
de klant ons de beste partner vindt.
Gezien de inzet van onze medewer
kers in 1985 heeft de Directie er het
volste vertrouwen in dat iedere mede
werker het begrip kwaliteit hoog in het
vaandel voert.
low-up van het organisatie-plan Hore
cagebieden. Met de Ondernemings
raad Horecagebieden werd voorts
nog overleg gepleegd over de over
name van Drankenhandel Rhijn-Dol-
mans en de voortgang van de activi
teiten in het kader van de Arbeidsom
standighedenwet.
PHYSIEKE DISTRIBUTIE
Aan de Ondernemingsraad Amster
dam is een adviesaanvraag voorge
legd inzake de opheffing van het distri
butiecentrum Bullewijk. De onderne
mingsraad heeft gekozen voor het
raadplegen van een externe deskun
dige. De afhandeling van deze advies
aanvraag zal naar verwachting in de
eerste helft van 1986 plaatsvinden.
HORECA-ORGANISATIE
In 1985 is verdere uitvoering gegeven
aan het organisatieplan Horecagebie
den. In het overgrote deel van de hore
cagebieden werd een splitsing in func
ties in fabrikanten- en groothandels
vertegenwoordigers doorgevoerd.
Op basis van uitkomsten van een
onderzoek werd besloten tot het
instellen van de functie Verkoopleider.
In 7 van de 9 Horecagebieden zal de
invoering van deze functie leiden tot
vermindering van het aantal hiërarchi
sche niveaus. Teneinde de voorge
stane kwaliteitsverbetering in de ver
kooporganisatie te kunnen realiseren,
zijn 14 goed gekwalificeerde verte
genwoordigers geworven.
Op grond van nadere analyse van de
horecagebiedsplannen werd beslo
ten tot een nieuwe wervingsactie
voor negen horecavertegenwoordi-
gers. Deze wervingsactie zal naar ver
wachting in de zomer van 1986 wor
den afgerond.
COMMERCIE
ALGEMEEN
Na een positief advies van de Onder
nemingsraad Zoeterwoude werd
besloten tot integratie van de Staf
diensten Horeca met de Stafdiensten
Commercie bier.
Evenals in de voorgaande jaren nam het aandeel buitenlandse werknemers in de
totaalsterkte iets af.
V.'-:
'Xiü:
Actieve werknemers
31-12-1985
31-12-1984
Nederland
5459(91,7%)
5325(91,3%)
Marokko
130
128
Spanje
100
105
Turkije
93
93
België
44
46
Portugal
33
33
Kaap-Verdische Eilanden
26
30
West-Duitsland
10
10
Engeland
9
11
Suriname
8
9
Chili
6
6
Joego-Slavië
5
5
Diversen
33
33
Totaal niet-Nederlandse
nationaliteit
497(8,3%)
509(8,7%)
Totaal
5956
5834
jj