r)
opleidingen
Informatie werd gegeven over een
veelheid van onderwerpen, waaron
der enkele die meerdere keren wer
den besproken, zoals de produktiere-
sultaten, energiebesparing, het pro
ject warmtekrachtinstallatie, de afval
waterzuiveringsinstallatie, afwikkeling
ideeën en bedrijfsongevallen.
Commercie Bier
opleidingen
De taak/relatietrainingen voor mana
gementteams werden in 1984 afge
sloten met een training voor het
managementteam Commercie Bier.
Binnen de Horeca-organisatie wer
den trainingen georganiseerd voor de
rayonteams (rayonleiders en verte
genwoordigers). Tevens werd het pro
ject Praktijkgerichte Opleidingen voor
de medewerkers van de Horeca Tap
Service uitgevoerd. Het belangrijkste
aspect van beide opleidingen is, dat
de chef zelf met behulp van hem aan
gereikte middelen deze opleidingen
verzorgt.
ondernemingsraad
ondernemingsraad
innen het streven om alle me-
dewerkersgeschiktte maken en te hou
den voorde uitoefening vanhun functies,
vormen de verschillende opleidingen
belangrijke hulpmiddelen. Het aantal
opleidingen dat buiten de onderne
ming plaatsvindt, is talrijk. Daarnaast
worden ook intern opleidingen gege
ven. De belangrijkste daarvan vinden
in de afdelingen plaats. Alle grote
afdelingen beschikken over mede
werkers die de functiegerichte oplei
dingen verzorgen.
De 210 medewerkers in het CAO-
gebied, die in 1984 een externe oplei
ding volgden, zijn veelal hiertoe over
gegaan, nadat was vastgesteld dat de
voor de uit te voeren functie beno
digde kennis niet, of in onvoldoende
mate, intern kon worden opgedaan.
met betrekking tot vier-ploegen- en
volcontinudienstroosters;
- het volcontinudienstrooster per
1 januari 1985;
- de procedures rond de vaststelling
van IIV2 ATV-dagen in 1985;
- de verplichting om bij bepaalde
werkomstandigheden veiligheids
handschoenen te dragen;
- de uitvoering van werkoverleg;
- de instelling van het overleg tussen
management en de O.R.-commissie
voor veiligheid, gezondheid en wel
zijn;
- ploegenroosterwijziging in de
bedrijfskantine.
Positief advies werd uitgebracht met
betrekking tot voorgenomen beslui
ten ten aanzien van:
- de reorganisatie van de dienst Finan
ciën EFI van Heineken Nederland B.V.;
- investeringen 1985;
- de benoeming van de heer A. Oostra
tot Algemeen Directeur van Heineken
Nederland B.V.
In 1984 vonden zeven overlegverga
deringen plaats; zes ervan volgens het
afgesproken vergaderrooster en één
extra overlegvergadering in novem
ber. In deze laatste vergadering kwa
men aan de orde de investeringsplan
nen voor 1985 en de realisatie van de
ATV in 1985.
De ondernemingsraad gaf zijn instem
ming aan de navolgende voorstellen:
- de procedure om 2 resterende ATV-
dagen in 1984, individueel vastte
stellen;
- de procedures inzake de enquêtes
Met de Ondernemingsraad-Horeca-
gebieden is in een goede sfeer over
leg gepleegd over een groot aantal
zaken. In samenwerking met de
V.G.W.-commissie van de raad werd
een aanzet gegeven tot het ontwikke
len van een veiligheidsbeleid binnen
de Horecagebieden. Overeenstem
ming werd bereikt over onder andere
de arbeidstijdverkorting binnen de
Horecagebieden voor het jaar 1985 en
het organisatieplan Horecagebieden.
horeca-organisatie
kwaliteit van de verkooporganisatie;
- grotere flexibiliteit en slagvaardig
heid;
- zichtbaar maken van prestaties;
- rationalisering.
De voorgestane wijzigingen, die gefa
seerd zullen worden ingevoerd,
betreffen voornamelijk een hergroe
pering van de taken van de vertegen
woordigers en een wijziging in de
organisatie van de verkoopleiding.
Naast trainings- en vormingsactivitei
ten zal de nagestreefde kwaliteitsver
betering gerealiseerd moeten wor
den door het aantrekken van een aan
tal goed gekwalificeerde vertegen
woordigers.
Over dit landelijk organisatieplan, dat
uitvoerig in de Horecagebieden met
de belanghebbenden is besproken,
heeft de Ondernemingsraad-Horeca-
gebieden na een zorgvuldige behan
deling, een positief advies uitge
bracht. Eind 1984 zijn de wervingsac
tiviteiten voor de eerste groep nieuwe
vertegenwoordigers afgerond. In
samenspraak tussen het verantwoor
delijk management en CTV werd een
opleidingsplan voor deze nieuwe
medewerkers uitgewerkt.
Op basis van de beleidsnota Horeca
1983/1984 vond in het verslagjaar
een evaluatie van de Horeca (ver
koopsorganisatie plaats, leder Hore-
cagebied diende een organisatieplan
in. Op grond van deze 'gebiedsplan-
nen' werd vervolgens het landelijk
organisatieplan Horecagebieden
opgesteld.
De belangrijkste elementen in dit plan
zijn:
- handhaving c.q. verbetering van de
D