Opleidingen
22
Beleidsontwikkeling
Een jaar CTV
Het beleid is erop gericht de mede
werkers mogelijkheden te geven en
hen te stimuleren in hun verdere ont
wikkeling. Dit tot nut van zowel de
onderneming als de personeelsle
den.
den en hoger leidinggevend ni
veau) werden enkele aspecten toe
gevoegd.
Andere belangrijke opleidingsactivi
teiten waren:
- In verband met de gewijzigde be
werking van de horecamarkt (de
centraal, vanuit de nieuw gefor
meerde horecagebieden) dienen
de vertegenwoordigers goed op
hun taak in de veranderde situatie
te zijn voorbereid. Hierbij is zorg
besteed aan de opleiding en bege
leiding van deze medewerkers-in-
het-veld.
- Extra aandacht kreeg ook de oplei
ding van de nieuwe vertegenwoor
digers in de sector thuisverbruik.
- Nieuw waren de cursussen met be
trekking tot de onderwerpen cor
rosie en administratieve organisa
tie.
- Voor de administratieve functies in
de horecagebieden alsmede voor
een aantal functies in de Physieke
Distributie kwam een oplei
dingsmodel gereed.
- Naast dit alles vond de continue
ring plaats van de activiteiten van
de voorgaande jaren. Genoemd
kunnen worden het bemiddelen bij
het volgen van individuele cursus
sen, de opleiding van vertegen
woordigers die werkzaam zijn in de
thuisverbruiksector en de functie
gerichte opleidingen.
Het door Heineken op dit ge
bied ontwikkelde beleid zal
zich over het volgende uitstrekken.
De medewerkers zullen op de gesig
naleerde ontwikkelingen en verande
ringen worden voorbereid. Niet al
leen door middel van cursussen,
maar ook in de praktijk, waarbij in het
bijzonder aandacht zal worden be
steed aan begeleiding en nazorg.
Het afgelopen jaar is het eerste volle
jaar geweest dat de nieuwgevormde
afdeling centrale training en
(CTV) als zodanig gewerkt heeft. De
doelstelling voor 1980 was om de
bestaande activiteiten op het
gebied van opleidingen zoveel
mogelijk te continueren en nieu
we activiteiten voor te bereiden.
Om aan deze behoefte te kunnen vol
doen, zijn door de afdeling CTV de
volgende activiteiten ontwikkeld:
- Er is een programma „manage
menttraining voor lager leidingge
vend kader" van de produktiebe-
drijven gemaakt.
Bunnik was de eerste vestiging
waarvoor dit programma is uitge
werkt.
De cursus „goed functioneren op
kantoor" werd voor een groot aan
tal administratieve afdelingen ge
houden.
De in 1978/1979 gehouden, cen
trale cursus, speciaal voor het ka
der van de produktiebedrijven
werd in het afgelopen jaar
herhaald.
bestaande programma van de
zogeheten draaimolencursus werd
enigszins aangepast, waardoor
meer ruimte ontstond voor de
deelnemers om kennis te maken
met opleidingsmogelijkheden in
sociale vaardigheden.
- Ook aan de CHMC (Centrale Hei
neken Management Cursus, be
stemd voor funtionarissen op mid-
Opleiding, training en vorming zijn
om tweeërlei reden noodzakelijk.
Enerzijds dienen deze activiteiten om
de onderneming in staat te stellen nu
en in detoekomstte beschikken over
medewerkers, die voldoen aan de in
veel gevallen veranderde functie-
eisen welke de organisatie stelt.
Anderzijds om individuele medewer
kers zowel als groepen van mede
werkers ruimte te geven zich binnen
de onderneming te ontwikkelen.
Heineken stelt zich op het standpunt
dat de medewerker zelf verantwoor
delijk is voor zijn ontwikkeling.