Gespot! DE GROTE JACHT OP EXTRACTVERLIES HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS J Voordat Richard van der Klis, operator Verpakken in Zoeterwoude, 50 jaar werd, wilde hij iets speciaals doen. Iets dat te maken had met zijn passies hardlopen en ultralopen hardlopen over afstanden die langer zijn dan een marathon). Hij besloot dat hij in 2012 de Marathon des Sables - een zesdaagse ultraloop in de woestijn van Zuid-Marokko - gaat lopen. I ZOETERWOUDE. Richard: "Ik loop graag een stukje hard en dan vooral heel lange afstanden. Toen ik verleden jaar het boek 'Hardlopen als avontuur' van Henk Sipers las, wist ik het: ik wilde aan de Marathon des Sables ('marathon van het zand') gaan deelnemen. Dat is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 kilometer, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. Het verleggen van grenzen en het op jezelf aangewezen zijn, trekt me aan in deze sport. Zeezeilen zoals Henk ter Velde doet trekt me ook aan hoor, maar ik ben een beroerde zeiler en ik heb geen boot!" Zwaarste voettocht ter wereld De Marathon des Sables wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld en be staat uit 6 etappes die in 7 dagen worden gelopen. Richard: "De langste etappe is 84 kilometer en de andere etappes zijn tussen de 20 en 40 kilometer lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere deelnemer draagt zelf zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, et ce tera. Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en 's nachts zakt het kwik tot 5 gra den Celsius. Elke 12 kilometer ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en er staat een gespecialiseerd medisch team paraat. De afstanden lopen we trouwens aan één stuk door met een gemiddelde snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur." Goed in vorm "Ik heb ervoor gekozen deel te nemen in 2012," vervolgt Richard. "Gewoon om goed voorbereid aan de start te verschijnen. En natuurlijk om te genieten van alle voorbe reidingen! Wat ik er allemaal voor doe, kun je lezen op mijn weblog www.vanderklis.eu. Hier houd ik bij wat ik allemaal meemaak tijdens de wedstrijden. Bijvoorbeeld tijdens de laatste editie van het 'Rondje Voorne'. Ik was met een tactisch spelletje bezig met een concurrent. Omdat ik hem niet te dicht bij me wilde hebben, liet ik hem voorbij gaan. Terwijl hij voor me liep, zag ik dat er voor ons een brug open ging. Dat had ik kunnen weten, want dat had ik vooraf gelezen. De concurrent haalde de brug nét op tijd, heel jammer! Op mijn weblog staan ook verslagen van mijn trainingen, waaronder een tocht van 250 kilometer in vijf dagen (50 kilometer per dag) met een rugzak van 15 kilogram afgelopen mei. Dat ging heel goed. Ik heb ervan genoten om 5 dagen volledig op mezelf aangewezen te zijn. Stilletjes droom ik ervan om dat een keer een hele maand te doen! Wie weet... Op 12 september loop ik mijn eerste 100 kilometer in Winschoten. Die hoop ik te lopen binnen 10 uur. Dat moet lukken, de trainingen en wedstrijden van de afgelo pen tijd laten zien dat ik goed in vorm ben." Ontspannen "Met het startnummer 13 heb ik trouwens 3 jaar geleden 13 minuten van mijn persoonlijke record afgelopen in Voorne," zegt Richard. "Toen ik daar een grapje over maakte tegen iemand van de orga nisatie was er al gauw de afspraak dat het mijn nummer zou worden. En zo ligt er elk jaar een 13 voor me klaar, mijn eigen nummertje dus! Ultralopen is voor mij echt genieten. Het ultraloopwereldje is niet zo groot en ik ken een hoop mensen die elkaar regelmatig tegenkomen. Mensen die allemaal respect hebben voor elkaar en voor wat ze doen. Echt een lekker ontspan nen wereldje!" Jij ook in Gespot? Stuur dan een e-mail naar redactie@heineken.nl en vergeet er niet bij te vermelden waarom! vervolg van pagina 3 al snel dat de presentatie niet voldoende leesbaar was en de ruimte te klein. Dat is onmiddellijk aangepast waardoor dit in de volgende sessies geen probleem meer was. De medewerkers hebben zowel in de krat sessie als op het enquêteformulier feedback gegeven. Daaruit bleek dat er onder andere een update werd gemist over de besparin gen die HNS tot nu toe heeft gerealiseerd. Ook CS&L wilde meer informatie over hoe ze het doen in vergelijking tot andere Heineken-brouwerijen en concurrenten. In de vragenronde kwamen veel vragen terug met betrekking tot de staat van het materi aal, de bezetting binnen de ploegen en de werkdruk. Tevens was men nieuwsgierig naar de ontwikkelingen en plannen die CS&L heeft voor de toekomst. Staf 35 medewerkers van Finance, Supply Deve lopment Support en Purchasing Heineken hebben de ênquete ingevuld. Gemiddeld kreeg de sessie een rapportcijfer van 7,6. Ook hier werden de duur, aanvangstijdstip en locatie als goed beoordeeld. De lees baarheid van de presentaties had wat beter gekund. De inhoud werd door 21 mede werkers als goed en door 14 medewerkers als voldoende beoordeeld. De deelnemers vonden dat er aandacht had kunnen worden gegeven aan de commerciële kant - de marktontwikkeling van Heineken Nederland, de effecten van prijs op volume en mix, en hoe het gaat met Bazar en andere initiatieven. Men had ook graag wat concrete acties gezien voor het komende halfjaar. Een goede aanvulling zou verder zijn geweest: een vergelijking met andere OpCo's en informatie over hoe Heineken de toekomst na 2010 ziet. Het terugbrengen van extractverlies is een van de hoofddoelen van de Bossche brouwerij dit jaar. Extractverlies is bier dat we produceren, maar tijdens het proces verliezen en dus niet kunnen verkopen aan onze klanten. 'S-HERTOGENBOSCH. Toen de Bossche brouwerij begon met de zoektocht naar extractverlies, bleek dat een zware klus. De getallen die voorhanden waren bleken niet juist, waardoor op de verkeerde plekken naar extractver lies werd gezocht. Om tot een scherpere analyse te komen, werd het Brewery Extract Measurement-team opgericht. Het team bestaat uit Helen Isherwood en Tom van der Veen van de Kwaliteitsdienst, Robert Vlems van Control, Niek van de Biggelaar van BTS en Rolf Renger (extern). Helen Isherwood: "Onze opdracht was om de juiste getallen boven water te krijgen over extractverlies en hierover een compleet nieuw rapportage systeem te bouwen. Het was een zeer uitdagende klus door de diversiteit aan bier soorten en product stromen in de Bossche brouwerij. We hebben een lange periode hard gewerkt aan het opstellen van defini ties en het bouwen van het systeem, op het eindresultaat zijn we dan ook erg trots. We hebben nu een systeem dat aantoonbaar betrouwbare getallen oplevert. Zo wordt het zoeken naar de oorzaken van extractverlies een stuk eenvoudiger." Uit het nieuwe rapportagesysteem komen nu maandelijks rapportages over het extractverlies. Gebleken al is dat on geveer 1,5% van ons extractverlies veroorzaakt werd door foutieve rapportages. De basis van het rapportagesysteem zal ook in andere brouwerijen worden gebruikt. Extractverliezen per maand vanaf 2008 (6-maands gemiddelde) RICHARD MET NAAST ZICH OP DE FIETS ZIJN VADER DIE OOK HARDLOPER IS GEWEEST. 20 18 2 --2.7 2.7 2.8 2.7 2.7 2.7 2,6 jarv08 feb-08 mrt-08 apr-08 mei-08 jun-08 jul-08 aug-08sep-08 okt-08 nov-08 dec-08 jan-09 feb-09 mrt-09 apr-09 mei-09 jun-09 jul-09 aug-09 Tijd (maand) Packaging ■Wo rtt real mant 25 SEPTEMBER 2009

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2009 | | pagina 4