Gespot!
DE GROTE JACHT OP EXTRACTVERLIES
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
J
Voordat Richard van der Klis, operator Verpakken in Zoeterwoude, 50 jaar werd,
wilde hij iets speciaals doen. Iets dat te maken had met zijn passies hardlopen
en ultralopen hardlopen over afstanden die langer zijn dan een marathon).
Hij besloot dat hij in 2012 de Marathon des Sables - een zesdaagse ultraloop in
de woestijn van Zuid-Marokko - gaat lopen.
I
ZOETERWOUDE. Richard: "Ik loop graag
een stukje hard en dan vooral heel lange
afstanden. Toen ik verleden jaar het boek
'Hardlopen als avontuur' van Henk Sipers
las, wist ik het: ik wilde aan de Marathon
des Sables ('marathon van het zand') gaan
deelnemen. Dat is een zesdaagse ultraloop
van ongeveer 254 kilometer, die sinds 1986
jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van
Zuid-Marokko. Het verleggen van grenzen
en het op jezelf aangewezen zijn, trekt me
aan in deze sport. Zeezeilen zoals Henk ter
Velde doet trekt me ook aan hoor, maar
ik ben een beroerde zeiler en ik heb geen
boot!"
Zwaarste voettocht ter wereld
De Marathon des Sables wordt beschouwd
als de zwaarste voettocht ter wereld en be
staat uit 6 etappes die in 7 dagen worden
gelopen. Richard: "De langste etappe is 84
kilometer en de andere etappes zijn tussen
de 20 en 40 kilometer lang. Het parcours
wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere
deelnemer draagt zelf zijn of haar eigen
rugzak met eten, drinken, slaapzak, et ce
tera. Het water en de tenten worden door
de organisatie geregeld. Overdag wordt
een temperatuur van 40 graden of meer
bereikt en 's nachts zakt het kwik tot 5 gra
den Celsius. Elke 12 kilometer ontvangen
de deelnemers 1,5 liter water en er staat
een gespecialiseerd medisch team paraat.
De afstanden lopen we trouwens aan één
stuk door met een gemiddelde snelheid
van ongeveer 10 kilometer per uur."
Goed in vorm
"Ik heb ervoor gekozen deel te nemen in
2012," vervolgt Richard. "Gewoon om goed
voorbereid aan de start te verschijnen. En
natuurlijk om te genieten van alle voorbe
reidingen! Wat ik er allemaal voor doe, kun
je lezen op mijn weblog www.vanderklis.eu.
Hier houd ik bij wat ik allemaal meemaak
tijdens de wedstrijden. Bijvoorbeeld tijdens
de laatste editie van het 'Rondje Voorne'.
Ik was met een tactisch spelletje bezig met
een concurrent. Omdat ik hem niet te dicht
bij me wilde hebben, liet ik hem voorbij
gaan. Terwijl hij voor me liep, zag ik dat
er voor ons een brug open ging. Dat had
ik kunnen weten, want dat had ik vooraf
gelezen. De concurrent haalde de brug
nét op tijd, heel jammer! Op mijn weblog
staan ook verslagen van mijn trainingen,
waaronder een tocht van 250 kilometer in
vijf dagen (50 kilometer per dag) met een
rugzak van 15 kilogram afgelopen mei. Dat
ging heel goed. Ik heb ervan genoten om
5 dagen volledig op mezelf aangewezen te
zijn. Stilletjes droom ik ervan om dat een
keer een hele maand te doen! Wie weet...
Op 12 september loop ik mijn eerste 100
kilometer in Winschoten. Die hoop ik te
lopen binnen 10 uur. Dat moet lukken, de
trainingen en wedstrijden van de afgelo
pen tijd laten zien dat ik goed in vorm ben."
Ontspannen
"Met het startnummer 13 heb ik trouwens
3 jaar geleden 13 minuten van mijn
persoonlijke record afgelopen in Voorne,"
zegt Richard. "Toen ik daar een grapje
over maakte tegen iemand van de orga
nisatie was er al gauw de afspraak dat het
mijn nummer zou worden. En zo ligt er
elk jaar een 13 voor me klaar, mijn eigen
nummertje dus! Ultralopen is voor mij echt
genieten. Het ultraloopwereldje is niet
zo groot en ik ken een hoop mensen die
elkaar regelmatig tegenkomen. Mensen die
allemaal respect hebben voor elkaar en
voor wat ze doen. Echt een lekker ontspan
nen wereldje!"
Jij ook in Gespot?
Stuur dan een e-mail naar
redactie@heineken.nl en
vergeet er niet bij te vermelden
waarom!
vervolg van pagina 3
al snel dat de presentatie niet voldoende
leesbaar was en de ruimte te klein. Dat is
onmiddellijk aangepast waardoor dit in de
volgende sessies geen probleem meer was.
De medewerkers hebben zowel in de krat
sessie als op het enquêteformulier feedback
gegeven. Daaruit bleek dat er onder andere
een update werd gemist over de besparin
gen die HNS tot nu toe heeft gerealiseerd.
Ook CS&L wilde meer informatie over
hoe ze het doen in vergelijking tot andere
Heineken-brouwerijen en concurrenten. In
de vragenronde kwamen veel vragen terug
met betrekking tot de staat van het materi
aal, de bezetting binnen de ploegen en de
werkdruk. Tevens was men nieuwsgierig
naar de ontwikkelingen en plannen die
CS&L heeft voor de toekomst.
Staf
35 medewerkers van Finance, Supply Deve
lopment Support en Purchasing Heineken
hebben de ênquete ingevuld. Gemiddeld
kreeg de sessie een rapportcijfer van 7,6.
Ook hier werden de duur, aanvangstijdstip
en locatie als goed beoordeeld. De lees
baarheid van de presentaties had wat beter
gekund. De inhoud werd door 21 mede
werkers als goed en door 14 medewerkers
als voldoende beoordeeld. De deelnemers
vonden dat er aandacht had kunnen
worden gegeven aan de commerciële
kant - de marktontwikkeling van Heineken
Nederland, de effecten van prijs op volume
en mix, en hoe het gaat met Bazar en
andere initiatieven. Men had ook graag wat
concrete acties gezien voor het komende
halfjaar. Een goede aanvulling zou verder
zijn geweest: een vergelijking met andere
OpCo's en informatie over hoe Heineken de
toekomst na 2010 ziet.
Het terugbrengen van extractverlies is een van de hoofddoelen van de Bossche
brouwerij dit jaar. Extractverlies is bier dat we produceren, maar tijdens het proces
verliezen en dus niet kunnen verkopen aan onze klanten.
'S-HERTOGENBOSCH. Toen de Bossche brouwerij
begon met de zoektocht naar extractverlies, bleek dat een
zware klus. De getallen die voorhanden waren bleken niet
juist, waardoor op de verkeerde plekken naar extractver
lies werd gezocht. Om tot een scherpere analyse te komen,
werd het Brewery Extract Measurement-team opgericht.
Het team bestaat uit Helen Isherwood en Tom van der Veen
van de Kwaliteitsdienst, Robert Vlems van Control, Niek
van de Biggelaar van BTS en Rolf Renger (extern). Helen
Isherwood: "Onze opdracht was om de juiste getallen
boven water te krijgen
over extractverlies en
hierover een compleet
nieuw rapportage
systeem te bouwen.
Het was een zeer
uitdagende klus door
de diversiteit aan bier
soorten en product
stromen in de Bossche
brouwerij. We hebben
een lange periode
hard gewerkt aan het
opstellen van defini
ties en het bouwen
van het systeem, op
het eindresultaat zijn
we dan ook erg trots.
We hebben nu een systeem dat aantoonbaar betrouwbare
getallen oplevert. Zo wordt het zoeken naar de oorzaken
van extractverlies een stuk eenvoudiger."
Uit het nieuwe rapportagesysteem komen nu maandelijks
rapportages over het extractverlies. Gebleken al is dat on
geveer 1,5% van ons extractverlies veroorzaakt werd door
foutieve rapportages. De basis van het rapportagesysteem
zal ook in andere brouwerijen worden gebruikt.
Extractverliezen per maand vanaf 2008 (6-maands gemiddelde)
RICHARD MET NAAST ZICH OP DE FIETS ZIJN VADER DIE OOK HARDLOPER IS GEWEEST.
20
18
2 --2.7
2.7
2.8
2.7
2.7
2.7
2,6
jarv08 feb-08 mrt-08 apr-08 mei-08 jun-08 jul-08 aug-08sep-08 okt-08 nov-08 dec-08 jan-09 feb-09 mrt-09 apr-09 mei-09 jun-09 jul-09 aug-09
Tijd (maand)
Packaging
■Wo rtt real mant
25 SEPTEMBER 2009