olumn
VOL ENERGIE ER TEGENAAN!
VERNIEUWD
EVC-TRAJECT LEVERT
TIJDWINST
FACELIFT BEDRIjVENTERREIN DE
RIETVELDEN KRIJGT VERDER VORM
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Er zijn van die dagen dat je je energie
heel goed kwijt kunt. Onze zoektocht
naar cash, een intensieve audit voor
TPM en het inspelen op de volumeschom
melingen. Allemaal zaken die ons stevig
bezig houden. Het mooie is dat juist
in deze fase van 'minder investeren
en meer doen' er veel creativiteit en
inspiratie loskomt. Ik zie dat terug bij
ons team medewerkers dat bezig is met
het terugdringen van het waterverbruik.
Heineken ziet het als haar maatschappe
lijke verantwoordelijkheid om zo weinig
mogelijk water te verbruiken.
We draaien er niet omheen dat Wijlre het
op dat punt niet goed doet. Met zeven
liter water voor een liter bier zitten we
op de grens van het toelaatbare. Daar is
één slecht excuus voor; water kost hier
vrijwel niks.
Op dit moment zoeken we wel scherp
naar verbetering. Het team doet dat
op een uitermate gedreven en geïnspi
reerde manier. Er is goed gekeken naar
hoeveel we verbruiken, dat is vergeleken
met andere brouwerijen, er is gesproken
met leveranciers et cetera. Uiteindelijk
blijkt dat het niet alleen goedkoop, koud
water betreft maar dat er sluipenderwijs
ook heel wat warmte mee verloren gaat.
En dat is wel cash (aardgas). Maar ook
de elektriciteitsrekening valt zo lager
uit. Door het verminderde verbruik zie
je ook dat de temperatuur van het water
dat niet meer nodig is voor het brouw
huis en naar verpakken gaat, met niet
minder dan 20 graden is gestegen. Als
we zo doorgaan hebben we straks heet
water over. Zo denken we er over om
ons kantoor ermee te gaan verwarmen.
Ik merk dat ik er van blij van word als
ik deze mensen aan het werk zie, als ik
ze enthousiast hoor praten over weer
een nieuwe vondst, als ik ze zie genie
ten van de stappen die zij maken en de
voordelen die dat biedt voor het milieu
(dat op de eerste plaats) en onze brou
werij. Wijlre doet voortaan meer met
minder water én met minder gas. Dat is
vooral goed voor het milieu maar dat
is ook goed voor mijn eigen energie. Ik
kijk iedere dag opnieuw uit naar nieuwe
ideeën waar onze mensen weer mee
komen.
Peter van Besouw
Vrienden van Amstel LIVE! is al jaren een begrip en is
dit jaar zowel vertrouwd als vernieuwd. De vertrouwde
muzikale estafettes - waarbij zangers en zangeressen
met eikaars band optreden - worden nu op onverwachte
momenten over de avond verspreid. De vaste sets met
drie nummers behoren tot het verleden. Het programma
krijg nog meer variatie doordat de artiesten ook
nummers van nationale en internationale bands en
artiesten spelen die voor hen een inspiratiebron zijn.
De website van De Vrienden van Amstel LIVE!
www.vriendenvanamstel.nl is ook volledig vernieuwd
en omgetoverd tot een interactieve ontmoetingsplaats.
Hier kun je terecht voor actuele informatie en online
kaarten voor Vrienden van Amstel LIVE! bestellen.
In november vorig jaar startte binnen Verpakken
in Zoeterwoude, het vernieuwde traject voor Eerder
Verworven Competenties, beter bekend als het
EVC-traject. Het doel van de vernieuwingen was
het verkorten van de gemiddelde doorlooptijd.
Inmiddels zijn we zes maanden
verder en kunnen we concluderen
dat de vernieuwde aanpak werkt.
De gemiddelde doorlooptijd is
gereduceerd van elf naar drie
maanden. Vanaf de start hebben
achttien operators via deze weg
hun benodigde WEB-niveau/diplo-
ma (WEB staat voor Wet educatie
en beroepsonderwijs) behaald.
Sommige kandidaten haalden in
drie maanden tijd een diploma
Voedingsmiddelentechnologie,
niveau drie. In het reguliere lande
lijke opleidingsparcours moet
je daarvoor vier jaar lang één
dag in de week naar school.
De status van verworven diploma's
is nu:
Zes operators op het niveau
web 2
Elf operators op het niveau
web 3
Één operator op het niveau
web 4
Via deze weg willen wij deze ope
rators feliciteren met het behaalde
resultaat. We wensen de operators
die dit traject nog zullen doorlopen
veel succes, zodat we straks tegen
hen hetzelfde kunnen zeggen.
Pim van Duyn,
TPM-ondersteuner Zoeterwoude
Nadat eerder afvalverwerker Wagenaars al van bedrijventerrein de
Rietvelden vertrok, volgt ook recyclingbedrijf Huiskes, dat pal tegenover
de Bossche brouwerij ligt.
's-HERTOGENBOSCH. Volgens Paul Bleijs past
het vertrek van recyclingbedrijf Huiskes bij de
ingrijpende facelift die de Rietvelden al een tijdje
aan het doormaken is. Paul Bleijs: "Re-vitalisatie is
de naam van dit proces. Hierin is de gemeente de
leidende partij in samenwerking met de Brabantse
Ontwikkelings Maatschappij en Heineken. De
grond die na het vertrek van Huiskes vrijkomt zal
worden gesaneerd. We zijn tevens in onderhan
deling met een aanpalend recylingsbedrijf van
de firma Van Erp. Als beide percelen vrijkomen,
komt een totaal perceel beschikbaar van zo'n
9 hectare voor herontwikkeling. In principe is
deze grond bestemd voor logistieke activiteiten
die een positieve bijdrage zullen leveren aan
de economische activiteiten op de Rietvelden.
Voor dit project is een overeenkomst (convenant)
gesloten waarin de gemeente 's-Hertogenbosch,
de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
en Heineken samenwerken. Voor dit project zijn
ook aanzienlijke subsidies verkregen die een en
ander financieël mogelijk maken. De bedrijvig
heid op het terrein krijgt in de toekomst meer
een inhoudelijk accent op de food sector. Bij dat
beeld passen recycling en afvalverwerking nou
eenmaal wat minder."
De kosten voor het vertrek van Huiskes en de
grondsanering zijn voor rekening van de ge
meente 's-Hertogenbosch. Totaal gaat het om een
bedrag van 7,7 miljoen euro. De gemeente wordt
uiterlijk 1 oktober 2009 eigenaar van het perceel.
vervolg van pagina 1
ÉÉN VAN DE GESLAAGDE KANDIDATEN: DIRK VAN
DER PLAS, OPERATOR COLONNE 6
RECYCLINGBEDRIJF
HUISKES MET OP DE
ACHTERGROND DE
HEINEKEN-BROUWERIJ
JUNI 2009