c
-C2222S2)
3
3
3
In meer dan 100 brouwerijen in de wereld, verdeeld over ruim
50 landen, wordt onder toezicht van Heineken bier gebrouwen.
Nederland - waar Gerard Adriaan Heineken in 1864 met de aan
koop van brouwerij de Hooiberg aan de Nieuwezijds Voorburg
wal in Amsterdam de grondslag heeft gelegd voor de internatio
nale beursgenoteerde onderneming van vandaag - neemt een
belangrijke plaats in binnen het Heineken concern.
Op vier productielocaties, de brouwerijen in Zoeterwoude en
Den Bosch waar elk ongeveer 1000 mensen werken, Brand Bier
brouwerij in Wijlre met 255 werknemers en Stadsbrouwerij De
Ridder in Maastricht waar 35 mensen zich wijden aan het brou
wen van speciaalbieren, wordt uit de zuiver natuurlijke grond
stoffen hop, gerst en water bier gebrouwen. Vrumona met 456
werknemers in Bunnik vervaardigt uit onder meer water,
natuurlijke smaakstoffen, vruchtensapconcentraat en suiker
meer dan 30 soorten frisdrank en vruchtensappen. Bovendien
wordt hier bronwater gebotteld.
Heineken is zich bewust van haar invloed op het milieu en
besteedt er veel zorg aan om zo min mogelijk milieubelastend te
produceren. De prestaties op milieugebied van de Europese
brouwerijen binnen het Heineken-concern worden met behulp
van een intern monitoring-systeem bijgehouden en vergeleken.
De informatie die dit oplevert is een instrument waarmee doel
stellingen kunnen worden bepaald en bijgesteld.
De productievestigingen werken sinds een aantal jaren met een
bedrijfsmilieuzorgsysteem, waarbij milieuaspecten op structurele
en systematische wijze aandacht krijgen. Alle milieuzaken zijn
vertaald naar het operationele niveau, want op de werkvloer
krijgt het milieubeleid gestalte. De milieucoördinatoren op
de productievestigingen fungeren als spin in het web. Met
behulp van interne nieuwsbrieven en een intranetsysteem
worden medewerkers geïnformeerd en gemotiveerd en in
opleidingen en werkinstructies wordt aandacht besteed aan
het milieubewustzijn.
'Milieu' is een vast agendapunt in vergaderingen en teamoverleg
en het wordt meegenomen bij investeringsbeslissingen. In 1993
is deze handelwijze voor het eerst schriftelijk vastgelegd in een
Milieubeleidsverklaring van Productie Bier Heineken Nederland,
die in april 1997 is verfijnd en aangescherpt.
Bij Vrumona is in 1997 een milieubeleidsverklaring opgesteld en
ondertekend door de algemeen directeur. De brouwerijen in Den
Bosch en Zoeterwoude gaan in 1998 op voor het ISO-14001 cer
tificaat voor milieuzorgsystemen. Uitgangspunt is het streven
naar continue verbetering. Milieuproblemen worden voorkomen
in plaats van verholpen. Bovendien moet er goed inzicht zijn in
de milieubelasting en de mogelijke risico's voor het milieu.
Milieuzorg berust op twee peilers: productgerichte milieuzorg en
bedrijfs- of procesgerichte milieuzorg, dat inhoudt dat tijdens het
productieproces de milieubelasting zo laag mogelijk wordt
gehouden. Bij het streven naar duurzame economische ontwik
keling probeert Heineken de milieubelasting in alle fasen van de
levenscyclus van producten te reduceren. Zij neemt haar verant
woordelijkheid binnen de hele keten in het proces 'van graan
naar (tap)kraan'.
llll J1 i 1111 it 11 1117
M I LI E U Z O R G
MILIEUZORG
grondstoffen
water
(verpokkingsmateriaalj energie
reclameartikelen afvalwater
3rest- en afvalstoffen^)
luchtemissies
bodem
geluid
en geur
transport
PROPUCTGERICHTE MILIEUZORG