Weet 11 wat „biergoud" is? Sales promotion, advertising en public relations u'l I.«- - T - 1-. Wat is biergoud? Deze vraag zou gesteld kunnen worden op het exa men voor café of aanverwant bedrijf. Steeds meer caféhouders worden zich bewust van de noodzaak van het vak diploma. Binnen niet al te lange tijd gaan alle vergunningen overboord en moet iedereen een nieuwe vergunning onder de Drank- en Horecawet aan vragen. Dan zal de drankvergunning tevens vestigingsvergunning zijn en krijgen caféhouders geen vergunning, tenzij zij rechtmatig gevestigd zijn. Daarom is dat diploma van café of aanverwant bedrijf (hotel, restaurant) zo belangrijk! Op woensdag 6 september werd in het Heineken Bierhuis te Utrecht onder leiding van de heer L. Ph. Schwerzel van het Centraal Brouwe rij Kantoor een cursus gehouden, exclusief voor Heineken relaties. Voor deze cursus waren uitgenodigd caféhouders uit Utrecht en omgeving, die zich voorbereiden op de vakbe- kwaamheidsproef „café of aanver want bedrijf" voor personen van veertig jaar en ouder. De totale duur van deze cursus bedroeg twee dagen. De tweede dag zal op een nog nader vast te stellen datum worden gehou den. Ook in het noorden van het land or ganiseerde Heineken zo'n cursus, we derom onder de vakkundige leiding van de heer Schwerzel. De eerste dag van deze cursus werd op 14 septem ber in restaurant Tivoli te Meppel ge houden. Ook hier zal de tweede dag nog nader worden vastgesteld. Meer dan dat kunnen wij niet doen. Dat wil zeggen, de caféhouders zul len zelf de leerstof in zich op moeten nemen en zelf het examen moeten afleggen. Maar wij vertrouwen dat als zij serieus studeren, het resultaat niet zal uitblijven. Voor de jongeren nog even dit: De cursussen van de Stichting Vakonder wijs Horecabedrijven (Johan de Witt- laan 8, Den Haag) zijn omstreeks 15 september begonnen. Als u relaties heeft, die zich nog niet hebben opge geven, laat zij het alsnog doen! Biergoud, ook wel biersteen genoemd, is een zeer fijne afzetting op de binnen wand van de metalen bierleiding, ont staan door de inwerking van bepaalde stoffen uit het bier op het metaal. Dit laagje biergoud voorkomt eiwittroebelin- gen in het bier, die veroorzaakt worden door tinnen leidingen. Dit laagje moet dus bij de reiniging van de bierleiding behouden blijven en mag niet door bij tende of schurende stoffen worden aan getast of verwijderd. Drie moderne begrippen die dikwijls worden gehanteerd zijn sales promotion, advertising en public relations. In „De Wolkenridder", het personeelsblad van de KLM, lazen wij het verschil tussen deze drie be grippen: „Als je een meisje ontmoet en je vertelt haar hoe aardig ze er uit ziet, dan is dat sales promotion. Als je een meisje ontmoet en haar vertelt wat een geweldige kerel je bent, dan is dat adverteren. Maar als een meisje naar je toe komt op grond van wat ze van anderen over je heeft gehoord, dan is dat public relations." Een momentopname van de eerste cursusbijeenkomst in het Heineken Bierhuis te Utrecht. Op de achterste rij geheel links de heer Schwerzel van het C.B.K., geheel rechts de heer Steeneken, horeca- vertegenwoordiger Heineken. Ook in Meppel, in restaurant Tivoii, werd een cursus van twee dagen (hier op 12 september) gegeven. Staande de heer Maandag, onze horecavertegen- woordiger.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Het meest getapt | 1967 | | pagina 10