Weet 11 wat „biergoud" is?
Sales promotion,
advertising en
public relations
u'l I.«- - T - 1-.
Wat is biergoud? Deze vraag zou
gesteld kunnen worden op het exa
men voor café of aanverwant bedrijf.
Steeds meer caféhouders worden zich
bewust van de noodzaak van het vak
diploma. Binnen niet al te lange tijd
gaan alle vergunningen overboord en
moet iedereen een nieuwe vergunning
onder de Drank- en Horecawet aan
vragen. Dan zal de drankvergunning
tevens vestigingsvergunning zijn en
krijgen caféhouders geen vergunning,
tenzij zij rechtmatig gevestigd zijn.
Daarom is dat diploma van café of
aanverwant bedrijf (hotel, restaurant)
zo belangrijk!
Op woensdag 6 september werd in
het Heineken Bierhuis te Utrecht
onder leiding van de heer L. Ph.
Schwerzel van het Centraal Brouwe
rij Kantoor een cursus gehouden,
exclusief voor Heineken relaties.
Voor deze cursus waren uitgenodigd
caféhouders uit Utrecht en omgeving,
die zich voorbereiden op de vakbe-
kwaamheidsproef „café of aanver
want bedrijf" voor personen van
veertig jaar en ouder. De totale duur
van deze cursus bedroeg twee dagen.
De tweede dag zal op een nog nader
vast te stellen datum worden gehou
den.
Ook in het noorden van het land or
ganiseerde Heineken zo'n cursus, we
derom onder de vakkundige leiding
van de heer Schwerzel. De eerste dag
van deze cursus werd op 14 septem
ber in restaurant Tivoli te Meppel ge
houden. Ook hier zal de tweede dag
nog nader worden vastgesteld.
Meer dan dat kunnen wij niet doen.
Dat wil zeggen, de caféhouders zul
len zelf de leerstof in zich op moeten
nemen en zelf het examen moeten
afleggen. Maar wij vertrouwen dat
als zij serieus studeren, het resultaat
niet zal uitblijven.
Voor de jongeren nog even dit: De
cursussen van de Stichting Vakonder
wijs Horecabedrijven (Johan de Witt-
laan 8, Den Haag) zijn omstreeks 15
september begonnen. Als u relaties
heeft, die zich nog niet hebben opge
geven, laat zij het alsnog doen!
Biergoud, ook wel biersteen genoemd,
is een zeer fijne afzetting op de binnen
wand van de metalen bierleiding, ont
staan door de inwerking van bepaalde
stoffen uit het bier op het metaal. Dit
laagje biergoud voorkomt eiwittroebelin-
gen in het bier, die veroorzaakt worden
door tinnen leidingen. Dit laagje moet
dus bij de reiniging van de bierleiding
behouden blijven en mag niet door bij
tende of schurende stoffen worden aan
getast of verwijderd.
Drie moderne begrippen die dikwijls worden gehanteerd zijn sales
promotion, advertising en public relations. In „De Wolkenridder", het
personeelsblad van de KLM, lazen wij het verschil tussen deze drie be
grippen:
„Als je een meisje ontmoet en je vertelt haar hoe aardig ze er uit ziet,
dan is dat sales promotion.
Als je een meisje ontmoet en haar vertelt wat een geweldige kerel je
bent, dan is dat adverteren.
Maar als een meisje naar je toe komt op grond van wat ze van anderen
over je heeft gehoord, dan is dat public relations."
Een momentopname van de eerste cursusbijeenkomst in het Heineken
Bierhuis te Utrecht. Op de achterste rij geheel links de heer
Schwerzel van het C.B.K., geheel rechts de heer Steeneken, horeca-
vertegenwoordiger Heineken.
Ook in Meppel, in restaurant Tivoii, werd een cursus van twee dagen (hier
op 12 september) gegeven. Staande de heer Maandag, onze horecavertegen-
woordiger.