FLORA-JEAN
Bier of brood?
Mr Leo v. Munching met Miss Heineken 1953.
Ieder jaar wordt in New-York een
„Miss Heineken" gekozen. Deze jonge
dame moet niet alleen mooi zijn maar
zij moet bovendien stammen uit een
Nederlands geslacht. Miss Heineken
1953, die gekozen werd uit een groot
aantal mededingsters, voldoet aan alle
eisen.
Haar naam, Flora-Jean Zeeman, zegt
alles van haar Hollandse afstamming,
hoewel zij al de derde generatie der
Zeemannen is die in Amerika woont.
Haar uiterlijk? Wel U ziet het op de
foto; ze is knap, hoewel bij haar uit
verkiezing haar natuurlijke charme
de doorslag heeft gegeven. Mooi wa
ren n.l. alle zestig candidaten. Wan
neer een meisje op haar negentiende
jaar al deze eigenschappen bezit en ze
wordt gekozen tot Miss Heineken dan
gaat ze vermoedelijk een grote toe
komst tegemoet.
Nan Miiler, Miss Heineken 1952, is
nu een ster in de Nationale televisie
show voor Lucky Strike; Cathy Hild,
onze Miss 1951, heeft een televisie
contract voor Anheuser Busch ver
overd.
En wat zal de toekomst brengen voor
Flora-Jean?
Misschien wordt zij wel ster in de
Heineken's televisie-show, want bin
nenkort zal in een televisieprogram
ma in Florida een Heineken's pro
gramma worden uitgezonden. Over
enige tijd hopen wij hiervan foto's te
publiceren.
Wanneer Miss Zeeman echter als Hol
lands meisje in de Amerikaanse tele
visieprogramma's zou gaan optreden
dan hopen wij toch, dat zij haar
Hongaars vest verwisselt voor een
Hollands keurslijf.
We zijn niet chauvinistisch en gaarne
vergeven wij na drie geslachten Ame
rika enige folkloristische onachtzaam
heid, maar wij hebben voordat we
aan de klompen toe waren wel even
moeite gehad in Flora-Jean een Hol
lands meisje te herkennen.
Afgezien van deze uiterlijkheden zijn
wij ervan overtuigd dat de verkiezing
van Miss Heineken 1953 weer een uit
nemende reclame-stunt is geweest,
waarmee wij onze agent, de heer Van
Münching, geluk kunnen wensen.
ft"
Was het het verlangen naar bier of naar
brood dat de primitieve mens er toe
bracht nederzettingen te stichten, boer te
worden en graan te gaan verbouwen?
Deze vraag wordt door negen deskundi
gen besproken in het blad Journal", een
uigave van de „American Anthropologi
cal Association".
Sommigen van hen menen bewijzen ge
vonden te hebben dat het het verlangen
naar bier was dat de eerste stoot heeft
gegeven tot het stichten van dorpen en
het beoefenen van de landbouw.
De bierdorst zou volgens hen een einde
gemaakt hebben aan het nomadenbestaan
van de primitieve mens.
Anderen geloven dat brood inplaats van
bier deze omwenteling in het bestaan van
de mensen teweeg heeft gebracht.
Beide gezichtspunten zijn gebaseerd op
archeologische, anthropologische enethno-
logische gegevens.
De „bier of brood" vraag werd het
eerst gesteld door Prof. Jonathan D.
Sauer van de botanische faculteit van de
Universiteit van Wisconsin. Op zeker
ogenblik, zegt hij, ontdekte de mens dat
een mengsel van tot gisting gebracht
graan een smakelijke en voedzame drank
bier voortbracht.
Maar was deze ontdekking een grotere
stimulans voor de verbouwing van granen
dan de ontdekking van meel en de wijze
waarop hiervan brood gemaakt kan wor
den?
Dat is de vraag waarover de geleerden
het nog niet eens zijn geworden.
(Overgenomen uit New York Herald.)