"Inmiddels hebben
we alleen in
Amsterdam al drie
horecazaken binnen
gehaald"
HEINEKEN GROOTHANDEL
MINDER 'GROOT'
ZWARE TUD
NOG MAAR HET BEGIN...
MAARTEN BAKKER,
Sales Manager Groothandel
JEROEN CORVER,
Directeur HEINEKEN
Groothandel
SERGE MULLER,
Account Manager
HEINEKEN Groothandel
om te laten zien dat de groothandel dé expert is
voor een breed drankenassortiment in de markt.
Volgens Jeroen doen we dit onder andere "door
samen met onze klant te kijken naar speelruimte,
het introduceren van nieuwe producten en door
offertes en advies op maat te maken."
Terug naar Lianne. Zij stelt ons voor aan haar
klant Maurice Overbeke. Maurice werkt bij
Jantjes Verjaardag en ook bij de uitgaansgele
genheid Playa Nasty. Hij werkt nu samen met
twee Account Managers; één voor HEINEKEN
Groothandel en één voor HEINEKEN Horeca.
Dat gaf in het begin wel wat verwarring, maar
volgens Maurice is er nu meer aandacht voor de
ondernemer. "We werken veel efficiënter samen
met HEINEKEN, waardoor wij ons kunnen
richten op andere belangrijke zaken, zoals handel
en innovaties." Maurice is dus zeer te spreken
over de veranderingen: "Ik heb het gevoel dat het
'grote' HEINEKEN wat minder groot is en dat het
contact een stuk beter is tussen Account Mana
gers en ondernemers."
Van Amsterdam naar de Betuwe. Wij ontmoe
ten daar Serge Muller, Account Manager bij
HEINEKEN Groothandel. Volgens hem moesten
veel klanten eerst wennen aan de veranderingen.
"Regelmatig kreeg ik de vraag waarom ons werk
nu met twee personen wordt gedaan, terwijl het
daarvoor door één persoon werd gedaan. In een
aantal gevallen is een vertegenwoordiger die al
jaren bij de klant kwam, niet door de reorgani
satie gekomen en dat heeft begrijpelijk een hoop
losgemaakt." Jeroen herkent dit verhaal. "Zeker
in het begin hebben we het zwaar gehad. Col
lega's waren boventallig geworden, weer anderen
kregen een forse reistijd voor hun kiezen en voor
veel mensen veranderde de werkplek." Gelukkig
ziet Jeroen dat de reorganisatie door de inzet van
alle collega's nu echt begint te werken. "Ik merk
dat mensen weer plezier in hun werk krijgen.
Maar dat iedereen heeft moeten wennen aan de
nieuwe situatie, mag duidelijk zijn." Serge vult
aan: "Ja, in het begin moesten er ineens heel veel
handen worden geschud, omdat we er andere
klanten bij kregen. Nu wordt de aandacht per
klant heel anders verdeeld. En doordat de meeste
klanten inmiddels weer een gezicht hebben
gezien, is de rust wat teruggekeerd."
Toch gaat nog niet alles zoals het zou moeten
gaan, vindt Serge. "De slechte bereikbaarheid van
een aantal afdelingen is nog wel een verbeter-
punt. Je krijgt vaak niet degene aan de lijn die je
nodig hebt." Dit leidt soms tot veel frustratie bij
zowel klanten als collega's. "Ik weet dat er hard
aan wordt gewerkt en hoop dan ook dat er snel
oplossingen gevonden worden. Zo merken we wel
dat steeds meer zaken beter en sneller worden
opgepakt. Ik zie bovendien veel enthousiasme
en positivisme bij de collega's van verschillende
afdelingen om me heen."
Serge is ervan overtuigd dat de splitsing op de
lange termijn positief zal uitpakken. "Door de
klant centraler te stellen en een betere focus op
en kennis van ons eigen assortiment zullen we
ondernemers steeds gerichter kunnen helpen.
Daardoor zal er meer omzet per klant gehaald
worden." En er is een bijkomend effect. "We leren
ook zelf iedere maand beter om de juiste pakket
ten voor onze klanten samen te stellen. Inmiddels
hebben we alleen in Amsterdam al drie grote ho
recazaken binnen weten te halen", aldus Maarten.
"En dit is nog maar het begin!"
HOE ZAT HET OOK ALWEER?
Sinds begin dit jaar is de horeca organisa
tie bij HEINEKEN in Nederland opgesplitst
in twee takken: enerzijds richt HEINEKEN
Horeca zich op het verkopen van ons pils en
cider. Anderzijds is de HEINEKEN Groot
handel gespecialiseerd op de verkoop en
logistiek van een totaalpakket aan produc
ten, zoals (speciaal)bier, frisdrank, gedistil
leerd, ko e, thee, wijnen en een serviceas
sortiment aan (non)-food. Daarnaast zijn
de afdelingen Telesales (verkooptelefonie)
en Sales Support (Verkoopbinnendienst)
gecentraliseerd in Houten en zijn de
afdelingen van de Technische Dienst,
Evenementenservice, Onroerend Goed en
Kelderbier samengebracht in Oss onder de
afdeling HEINEKEN Horeca Services.
16 HEINEKENJLmagazine