ERFGOED hEINEKEN'S brouwerij EEN HALVE LITER BIER VOOR EEN STUIVER MEER DAN EEN WERKGEVER ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN Wie werkte in Crooswijk? Hïonutg AMSTERDAM Rotterdam Het personeel viert feest van wege het record voor de export naar Amerika (jaren 60). Onno Donker maakte de nadagen van de brouwerij in Crooswijk mee en is nog steeds werkzaam bij HEINEKEN, nu als medewerker planning TS&E in Oss. Onno trad er in 1973 in dienst. Hij verhaalt, zoals velen, over de bierautomaat waar personeel voor een stuiver een halve liter bier kon tappen tijdens werkda gen. Nu ongehoord, maar toen een heel normale praktijk. Ook de Raadskelder in het kantoorgebouw speelt een belangrijke rol in veel verhalen. "Er werden regelmatig recepties voor personeelsleden georganiseerd. Verder werden er trainingen gegeven voor vertegenwoordigers en kon je er heel goedkoop een uitsmijter bestellen. Ook oefende mensen van de bedrijfsfanfare er weieens." Wat in alle tot nu toe gehoorde verhalen vooral beklijft, is de binding die oud-werknemers zowel toen als ook nu nog met HEINEKEN voelen. HEI NEKEN was meer dan een werkgever. Er was een sterke onderlinge band en er vonden veel gezamenlijke activiteiten plaats, ook buiten werktijd. Nog steeds ontmoeten oud-medewerkers elkaar bij bingomiddagen in Overschie, waar HEINEKEN een laatste bedrijfspand in Rotterdam heeft staan. Of bij reünies, die sinds 2001 door Onno Donker worden georganiseerd. Ook voor de wijk heeft HEINEKEN veel betekend. De bierbrouwer voorzag generaties Crooswijkers van een baan. Iedereen had wel iemand in de familie die bij het bedrijf werkzaam was. In de wijk is HEINEKEN dan ook nog lang niet vergeten. Nog steeds wordt het gebied tussen de Crooswijksesingel en de Isaac Hubertstraat in de volksmond het 'Heinekenterrein' genoemd, hoewel de vroegere bedrijfsgebouwen zijn vervangen door nieuwbouwwoningen. rij wel draaien. "HEINEKEN heeft met onder meer een gaarkeuken nog veel voor haar werknemers en de Crooswijkse bevolking kunnen doen", vertelt Birgitta. "De ketels werden in de laatste maanden gebruikt om soep te koken. Thuis hadden we geen honger." Ook Liduine van Proosdij-van der Poel herinnert zich de oorlogsjaren. Zij werkte in die tijd in de brouwerij. De export van bier lag volledig stil, merkte Liduine: "HEINEKEN gaf het personeel naast het salaris eens per twee weken twee kisten exportbier. Dat exportbier was beter dan wat in de stad werd verkocht. Thuis dronken we geen bier, maar we konden het wel als ruilmid del gebruiken. Verder kreeg je twee keer per dag moutpap of moutsoep te eten. Eenmaal per maand kreeg je een pakketje mee met gedroogde gist of een zakje olie. Gedroogde gist gebruikte je als boterhambeleg. Je moest wel, je had niks anders." Liduine kan zich verder herinneren dat er regelmatig Duitsers bij de brou werij langskwamen, maar tegelijk waren er ook werknemers actief bij de Binnenlandse Strijdkrachten en zaten er onderduikers. Na de oorlog brak een nieuwe periode aan. Een periode waarin HEINE KEN zich definitief vestigde als wereldspeler op de biermarkt. De bier consumptie per hoofd van de bevolking steeg, evenals de export. Birgitta herinnert zich deze periode bij HEINEKEN als een van ongekende mo gelijkheden. "De sfeer was perfect, van stress was in die tijd geen sprake. Mijn vader had een hoekkamer op de eerste verdieping. Daarin stond een gigantisch bureau. Ik zie hem er nog zitten. Als ik wilde, mocht ik mee naar zijn werk. Maar hij was vaak weg en begon steeds meer te reizen. Hij had het veel te druk voor een echt familieleven. Het werk bepaalde zijn leven. Hij was een warme persoonlijkheid, maar zaken gingen altijd voor. Zaken zijn zaken, zei hij dan." Dik Vuik en Erika Blikman zoeken voor hun project nog steeds oud-medewerkers van HEINEKEN in Rotterdam- Crooswijk. Hun verhalen zullen namelijk de basis vormen voor hun boek over de HEINEKEN brouwerij. Heb je in de brouwerij in Crooswijk gewerkt en heb je bijzon dere verhalen te vertellen over deze periode? Dik en Erika zoeken zoveel mogelijk verschillende beroepsgroepen, van brouwers tot de administratie en van chau eurs tot verte genwoordigers. Met name oud-werknemers die ook in Croos wijk woonden of deze wijk goed kenden zijn gezocht, maar ook reacties van anderen zijn welkom. Ie kunt reageren per e-mail: dik.vuik@hetnet.nl of telefonisch: 06 10 08 04 05 (Dik) of 06 41 03 57 74 (Erika). EEN BOEK EN EEN 'KROEGENTOCHT' Komend voorjaar verschijnt het boek over de brouwerij in Crooswijk. Naast de geschiedenis van de brou wers in Crooswijk, bevat dit vooral veel verhalen van oud-medewerkers. Verder komt er een 'kroegentocht' langs een aantal traditionele Hei- neken cafés, waar onder het genot van een pilsje de geschiedenis van HEINEKEN zal worden verteld. Café 't Hoekje. HEINEKEhNL magazine 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2013 | | pagina 11