GLOBAL BRAND
OPTIMALE PRODUCTIELOCATIE
NIEUWE VISUAL IDENTITY
SOL
PROEFBROUWSELS
NET ZO VERTROUWD
Sol, het zonnige Mexicaanse bier, is popu
lair in heel Latijns-Amerika. Zo populair,
dat de productie wordt uitgebreid om ook
de rest van de wereld ermee kennis te laten ma
ken. "Sol is in Mexico een van de grootste spelers
op de biermarkt", vertelt Vicente Cortina die als
Brand Manager Sol bij Global Commerce in Am
sterdam verantwoordelijk is voor de marketing
strategie en de uitrol over de wereld. "Toen 2,5
jaar geleden werd gezocht naar een nieuw merk
om het merk Heineken meer concurrerend neer
te zetten ten opzichte van andere wereldwijde
biermerken, werd gezocht naar een specifiek bier
om het segment te versterken. Dat werd Sol."
Sol is een verfrissend, toegankelijk bier, niet bit
ter en makkelijk te drinken - maar met karakter,
vertelt Vicente. Hij wist al snel dat Sol qua positi
onering niet alleen als zomerbier bekend moest
worden. "Sol is geen kopie van zomer- en strand-
gerelateerde bieren als Corona, het moet ook in
andere seizoenen gedronken kunnen worden.
We richten ons ook op een nieuwe, iets oudere
doelgroep: mannen van 35 jaar. Wij vroegen ons
af: waarom zou je, als je ouder wordt, perse meer
geavanceerde drankjes moeten gaan drinken?
Nadat werd besloten dat Sol een global brand
(wereldmerk) zou worden, werd snel duidelijk
dat de brouwerij in Mexico dit volume niet aan
zou kunnen. Daarom werd er een studie gestart
naar de optimale locatie voor de productie.
René Sanchez Valle, Production Strategy
Manager bij Global Supply Chain Strategy
Control: "De volumeprojectie laat zien dat
in de eerste jaren 80 procent van het volume
verkocht zal worden in Europa en Azië. Na een
grondige analyse bleek Zoeterwoude de beste
plek voor het brouwen van Sol. Er is voldoende
capaciteit beschikbaar, er zijn relatief weinig
investeringen nodig en de transportkosten
vanuit Zoeterwoude naar Europa en Azië zijn
lager dan vanuit Mexico. Daar komt nog bij dat
de klant uiteindelijk een verser product koopt -
zeker niet onbelangrijk."
Na de keuze voor Zoeterwoude gingen het
Global Brands-team van Sol en de afdeling New
Product Introductions aan de slag. Projectma
nager Vicky Vriend leidde het projectteam van
de kant van Zoeterwoude. "Een complexe zaak,
er zijn enorm veel partijen bij de productie be
trokken. Van de klantvraag en de timing naar
alle markten over de hele wereld tot aan de pro
ductie: ik zorg ervoor dat alles en iedereen op
elkaar is aangesloten. Belangrijk is dat Sol-bier
aan alle strenge kwaliteitseisen van HNS en de
internationale handel voldoet."
Het HEINEKEN Global Brands-team van Sol
is verantwoordelijk voor de look-and-feel van
het merk. Er werd een nieuwe visuele identiteit
ontwikkeld, met een nieuwe fles, onderschei
dende labelset en vooruitstrevende verpak
kingen. Alles werd aangepast aan de technische
specificaties van de brouwerij in Zoeterwoude.
Tjeerd den Os is binnen de afdeling Supply
Chain Planning verantwoordelijk voor de
afstemming van de nieuwe brouw-, productie-,
materiaal-, grondstoffen- en afvoerplanning
voor Sol binnen de bestaande Supply Chain-pro-
cessen. "We implementeren per jaar meerdere
new product introductions, maar dit was een
complexe. Een nieuw bier en dus brouwproces,
een nieuwe fles, nieuw etiket, nieuwe klanten én
meteen een flink volume." Tjeerd zorgt ervoor
dat deze processen ook bij een stijgende vraag
goed verlopen. "Sol is natuurlijk een bestaand
merk. We moeten meteen aan een bepaalde
klantvraag kunnen voldoen. Je kijkt daarbij naar
het totaalplaatje. Dus niet alleen of er voldoende
Sol wordt geproduceerd, maar ook welke impact
een stijgende vraag heeft voor de productie van
de andere merken. Een complexe berekening-
er is niet veel ruimte om fouten te maken, maar
dat hoort nu eenmaal bij ons vak."
Smaak: fris en fruitig
met een vleugje limoen
Alcoholpercentage:
4,5
Voor wie: voornamelijk
mannen vanaf 35 jaar
Hoe het beste
gedronken: gekoeld uit
het longneck flesje op 3 °C
Het uitgangspunt voor het brouwproces van
Sol is het originele recept uit Mexico, dat onder
supervisie staat van de brouwmeesters Carlos
Martinez en Sergio Ponce van de Cuauhtémoc
Moctezuma-brouwerij. Binnen de brouwerij
in Zoeterwoude is Gertjan Kleinhout verant
woordelijk voor de eerste proefbrouwsels. "Het
was een uitdaging om met een nieuwe receptuur
en nieuwe grondstoffen te proberen een bier te
maken dat helemaal volgens de specificaties
is. Het is de kunst om die te vertalen naar onze
eigen 'potten en pannen'. Voor de productie van
Sol moesten er nieuwe installaties bij komen:
een extra maltosetank, aparte hopdoseerinstal-
laties en een aparte tank om de gist in te kunnen
oogsten. Ook hadden we te maken met nieuwe
grondstoffen. Er moet dan met de leveranciers
en de inkoop worden afgestemd dat de juiste
hoeveelheden grondstoffen er op tijd zijn. Omdat
we al begonnen met proefbrouwsels terwijl de
nieuwe installaties nog niet beschikbaar waren,
moest er soms flink worden geïmproviseerd."
En niet alleen bij het brouwproces komen
nieuwe ontwikkelingen kijken. Jördy van der
Zwet is Opstartcoördinator Sol. In nauwe
samenwerking met de afdeling Technologie
en de Onderhoudsgroep zorgt hij ervoor dat de
eerste productielijnen wat betreft de verpakking
van Sol soepel verlopen. "Dat het bier in een
doorzichtige fles zit, is nieuw in Zoeterwoude.
Ook hebben we in Zoeterwoude nog nooit
een 4-pack geproduceerd. Daar komen dus de
nodige technische aanpassingen bij kijken. De
technische controle op elk deel van de werkplek
luistert in het begin erg nauw. Sol wordt als
global brand gepositioneerd, dus moet alles per
fect in orde zijn. De kwaliteitseisen zijn hoog. Bij
elke productierun zijn de technologen nu dus
nog goed vertegenwoordigd. Als we het nü goed
op de rails zetten, kunnen we later toe naar de
reguliere controles. Zodat het net zo vertrouwd
gaat worden als de productie van Heineken."
heineken NL magazine 15