PERFECT
ETIKET
AMBASSADEURS
Bierproefspel
E-learning
SERIE: GOED(EREN) GELEVERD
VEELZIJDIG PROGRAMMA
EIGEN INITIATIEF
TROTS
CONSTANTE KWALITEIT
Een bierfles is pas af
als er een etiket op zit.
Leverancier Royal
Hoitsema Labels levert
onze papieren etiketten.
SNIJDEN OF STANSEN
WIST JE DAT...
hier het meest voor openstaan: de eigen
medewerkers."
Het We Love Beer-programma is in tien
verschillende landen van start gegaan, ook in
Nederland. Na een interne oproep met tiental
len reacties, zijn na een uitgebreide selectie
een dertiental ambassadeurs uitgekozen. Zij
krijgen de kans vier modules te doorlopen
waar hun bierkennis op diverse niveaus aange
scherpt wordt. Lisa van der Heijden, communi
catieadviseur, vertelt hoe dat proces in z'n werk
gaat: "We hebben geselecteerd op motivatie,
standplaats en functie. De bedoeling is dat de
ambassadeurs het verhaal over bier ook gaan
delen met hun collega's dwars door alle lagen
van de organisatie heen. Dus die diversiteit was
van groot belang."
De modules, eigenlijk lessen, bestaan uit vier
onderdelen. De eerste module is gewijd aan de
geschiedenis van bier. Hierbij zullen Willem
van Waesberghe (director Global Brewing,
Research Analyses), August Bekker (senior
'ER IS ZOVEEL TE VERTELLEN'
Léon van Daalen, account
manager Horeca Amsterdam:
"Ik merk bij mijn klanten dat
het steeds vaker alleen over
de merken en prijzen gaat en
minder over het product zelf. Er
is nog zoveel te vertellen over de
prachtige aspecten van bier. De kennis die nu nog
ontbreekt hoop ik verder te verdiepen. Vervolgens
is het een kwestie van 'spread the word': binnen
HEINEKEN, op feestjes, bij klanten..."
scientist Raw Materials) en Coen Dekker (ma
nager Beer Image) optreden als docenten. Zij
zullen onder meer vertellen over de geschiede
nis van bier, over de ingrediënten, hoe je bier
moet proeven en wat de karakteristieken zijn.
Daarnaast worden de smaakverschillen tussen
Heineken, Amstel en Brand toegelicht.
Module twee is gewijd aan de brouwerij. De
ambassadeurs in spe gaan op bezoek in Zoeter-
woude waar ze niet alleen het hele brouwproces
doorlopen, maar ook zelf bier leren brouwen.
De derde module draait om de vraag: hoe wordt
bier in de markt gezet? Dit onderdeel legt uit
wat de rol van retail, horeca en marketing is bij
het aan de man brengen van bier. Tot slot staat
'VERTELLEN HOE GOED WE ZIIN'
Michiel Smit, Field Salesverte-
genwoordiger: "Het is weieens
jammer dat het bijzondere van
onze bieren in het buitenland
soms meer gewaardeerd wordt
dan hier. Dat hoop ik als ambas
sadeur onder de aandacht te
gaan brengen. Het wordt tijd dat we vertellen hoe
goed we zijn vergeleken met de rest van de wereld.
Dat enthousiasme wil ik graag overbrengen."
de vierde module in het teken van beleving.
Hier wordt dieper ingegaan op het serveren
van het product.
Volgens Lisa van der Heijden is een van de
meest uitdagende onderdelen van de opleiding
tot bierambassadeur dat de ambassadeurs zelf
een plan maken om de opgedane kennis ver
volgens binnen de organisatie door te vertalen.
Lisa: "Dat is een stuk natuurlijker. We willen
graag het eigen initiatief stimuleren."
Het jaar 2013 wordt voor We Love Beer het
pilotjaar. In dit jaar zal worden bekeken wat
de ambassadeurs van het programma vinden,
wat ze met hun kennis hebben gedaan en of
het is gelukt om deze kennis over te dragen
aan andere meewerkers.
We Love Beer-projectmanager Noreen Murphy
benadrukt dat het ambassadeursprogramma
misschien de indruk wekt dat het uitsluitend
voor intern gebruik is ontwikkeld, terwijl een
van de doelstellingen is dat het ook buiten de
muren van HEINEKEN moet doordringen.
Noreen: "HEINEKEN -mensen zijn trots op hun
biermerken en willen dat graag uitdragen. Met
hun kennis kunnen ze daar straks in gesprek
ken over bier ook echt wat mee doen."
Noreen kan zich er bijvoorbeeld hoogstper
soonlijk over opwinden dat iedereen akkoord
lijkt te gaan met een slecht wijnjaar, maar zich
nooit afvraagt hoe geavanceerd het wel niet is
dat de brouwers van HEINEKEN hun natuur
product altijd een constante kwaliteit weten
mee te geven. "Er is zo veel interessants over
bier te vertellen." Lisa van der Heijden merkt
dat de ambassadeurs in opleiding er in ieder
geval helemaal klaar voor zijn. "Het enthousi
asme is echt aanstekelijk. We hebben ook veel
meer aanmeldingen dan we kwijt kunnen. Dat
is natuurlijk een goed teken."
Constantijn van Nispen is medeverantwoor
delijk voor het ontwikkelen van het Bierproef
pakket met dvd-spel, dat goed past bij We
Love Beer. "Het idee komt uit de denktank
waarin ik een halfjaar geleden deel nam.
We wilden iets leuks verzinnen waar je ook
nog iets van leert. Dat is het Bierproefpakket
geworden. In het pakket zitten zes verschil
lende bieren en een dvd met een bierproef
spel. In een uur leer je spelenderwijs over de
verschillende bieren." ook een pakket
ontvangen? lees er meer over op blz. 23.
'IK HOOP OP GOEDE IDEEËN'
Francien de Jongh, TPM-Facili-
tator in Zoeterwoude: "Ik werk
nu al 25 jaar bij HEINEKEN in
verschillende disciplines. Ik weet
wel het een en ander van brou
wen maar hoe het er bij Com
mercie aan toe gaat, dat weet ik
bijvoorbeeld niet. Dat wil ik tijdens de lessen graag
leren. En verder hoop op een leuke groep waar veel
ideeën en goede plannen uit voortkomen."
Ton Witte (opleidingscoördinator) ont
wikkelde, als onderdeel van The Big Five,
het E-learning programma 'De Magie
van het Brouwen'. Het wordt binnenkort
gelanceerd en sluit naadloos aan op het
programma We Love Beer. Ton: "Aan de
hand van een interactieve methode wor
den de acht stappen van het brouwpro
ces toegelicht. Het belangrijkste doel is:
kunnen vertellen over de verschillen
tussen de merken Heineken, Amstel en
Brand. Het gebeurt nu nog te vaak dat
medewerkers op verjaardagen te horen
krijgen dat alle bieren op elkaar lijken en
dit niet kunnen uitleggen. Terwijl zij zelf
de belangrijkste ambassadeurs voor onze
merken zijn."
14 heineken nl magazine
Het drukken op een 8-kleuren-offset-flexo drukpers. De etiketten zijn klaar voor het snijproces.
Daarna gaan ze op een pallet, gereed voor gebruik.
Het etiket is het gezicht van de bierfles:
als dat niet goed zit, straalt dat af op de
fles. Het produceren van etiketten is dan ook
nauwkeurig werk: is het etiket goed gesneden
of gestanst? Geeft de bedrukking niet af? Voor
dit werk heeft HEINEKEN al jaren geleden een
goede partner gevonden in Royal Hoitsema
Labels. Dit Groningse bedrijf is een van de
leveranciers van bijna alle soorten papieren,
niet-klevende bieretiketten en etiketten voor
de frisdranken van Vrumona. Inclusief de nu
nog papieren etiketten voor Heineken komt dat
op drie miljard stuks per jaar.
Salesmanager Allard Sollewijn Gelpke van
Hoitsema vertelt: "Al onze etiketten produce
ren we in een bijna volledig gemechaniseerd en
gerobotiseerd proces. Als de digitale bestanden
van het etiket door HEINEKEN zijn geac
cordeerd gaan we drukken. Dat doen we op
grote drukvellenvan 72 bij 102 cm groot. De
offsetpers kan acht kleuren drukken, plus goud
of zilver. Tijdens het drukproces worden de
etiketten regelmatig grondig middels steek
proeven gecontroleerd."
Nadat de vellen gedroogd zijn - dat duurt zo'n
drie tot tien dagen in totaal - gaan we snijden
(bij rechthoekige etiketten) of stansen (bij
ronde vormen). Dat gaat meteen met stapels
van 1.250 vellen tegelijk. Die moeten altijd
exact gelijkliggen, anders heb je kans dat je de
etiketten versnijdt. Pas als ze gelijkliggen, wor
den de drukvellen vervolgens in lange banen
gesneden. Moet er worden gestanst, dan duwt
de machine de etiketten per 1.250 stuks inéén
vloeiende beweging door het stansmes. Vervol
gens banderen we de etiketten per 3.750 stuks;
dat is ons eindproduct. Per robot stapelen we
ze op pallets waarna ze worden opgeslagen in
ons magazijn. HEINEKEN vraagt de etiketten
vervolgens naar behoefte op."
Royal Hoitsema Labels sinds 1653
bestaat en dus een van de oudste
bedrijven van Nederland is.
Dit bedrijf al 62 jaar het predicaat
'Koninklijk' mag voeren.
Hoitsema wereldwijd etiketten levert,
waaronder bijvoorbeeld ook aan
diverse HEINEKEN-gelieerde brouwe
rijen in het Caribisch gebied.
Ook de Amstel-etiketten worden al jaren door
Royal Hoitsema Labels geleverd.
Hoewel de twee oer Hollandse bedrijven al
jaren naar wederzijdse tevredenheid samen
werken, blijven ze samen zoeken naar manie
ren om kwalitatief hoogwaardig en kostenef
ficiënt te werken. "Voor HEINEKEN is dat een
belangrijke voorwaarde voor de samenwer
king," verduidelijkt contractmanager Stefan
Pieterse van HEINEKEN. "Periodiek hebben
wij gesprekken met leveranciers waarbij de
drie pijlers van Contractmanagement - sup
plier performance, security of supply en cost
savings - worden besproken. Deze gesprek
ken voeren we ook met Hoitsema om hun
prestaties te verhogen." Hoitsema heeft hierin
dezelfde drive, verzekert Sollewijn: "We zijn blij
dat we voor zo'n mooi bedrijf met zulke mooie
merken mogen werken. Zo'n klant straalt toch
ook op je eigen bedrijf af!"
heineken nl magazine 15