DVD CADEAU!
Hier in Wijlre
'Mijn eigen bier!'
ALGEBRA
INNOVATION
CHALLENGE
IDEE?
Ook een
WIST IE DAT...
NIEUWS
CAFE TOP 3
^HEINEKEN
GROENE
SAMENWERKING
In de aanloop naar het 150 jarig-bestaan van HEINEKEN is
er een documentaire gemaakt: 'The Magic of HEINEKEN'.
De film belicht de groei van de onderneming en het
Heineken merk sinds de oprichting van de brouwerij door
Gerard Adriaan Heineken in 1864. Rosien Zuiderwijk,
production manager Global Commerce, licht toe: "De
documentaire neemt de kijker mee in het verleden,
heden en de toekomst. We hebben er meer dan een jaar
aan gewerkt en zijn heel erg trots op het eindresultaat.
Leuk detail is ook dat de kleindochter van Alfed Heineken
- Louisa de Carvalho - coproducer is van de film." Alle collega's - ongeveer 70.000
medewerkers wereldwijd-ontvangen een gratis exemplaar.
Wat zijn de beste cafés van Nederland? Op 20
november werd de Café Top 100 bekendgemaakt.
Goed nieuws: in de top tien zijn de eerste acht cafés
klant van HEINEKEN. In de top drie eindigden een
Amstel-, Brand- en Heineken café.
1. Café Hoppe, Amsterdam (Amstel)
2. Biercafé De Bonte Koe, Purmerend (Brand)
3. Café De Stee, Leeuwarden (Heineken)
onze leveranciers voortaan verplicht een
zogenaamde Code of Conduct moeten
tekenen? Daarmee beloven ze zich te houden
aan bepaalde regels, die betrekking hebben
op integriteit en gedrag, mensenrechten
en milieu. Indien leveranciers al een eigen
Code of Conduct hebben, wordt bekeken of
deze voldoende overeenkomt met die van
HEINEKEN om als alternatief te dienen.
Het is een megaoperatie: de overgang naar de groene
Heineken fles. Omdat de brouwerijen in Zoeterwoude en
Den Bosch zich daarop voorbereiden, werd tijdelijk veel
van de productie overgenomen door Wijlre. Acht operators
uit Zoeterwoude en Den Bosch stonden de ploegen bij.
Hoe was dat voor hen?
In HNL4 van dit jaar deden we er al uitgebreid verslag van: de Brand
Pilsbrouwwedstrijd. Op 12 mei koos de jury het pils van Mare Vriens uit
Tilburg als de winnaar. Op vrijdag 2 november kreeg hij in café Brandpunt zijn
zelf gebrouwen bier officieel overhandigd uit handen van bierambassadeur
en dj Erik de Zwart (zie foto). Mare: "Ik ben er hartstikke trots op. Het is toch
een droom van iedere hobbybrouwer om zijn pils aan een groter publiek te
kunnen presenteren." Wegens het grote succes van de pilsbrouwwedstrijd zal
Brand ook in 2013 weer een wedstrijd organiseren, ditmaal blond bier.
VANAF ZATERDAG 3 NOVEMBER IS 'T MAG TE KOOP BI] MITRA EN IAN LINDERS EN
WORDT HET EXCLUSIEF GESCHONKEN BD DE BRAND PROEFLOKALEN.
Lex Baars, operator Verpakken, Zoeterwoude:
"Ik had me vrijwillig opgegeven, het leek me wel weer eens
wat anders. De eerste paar dagen was het wennen, maar
het gaat goed. Alles, ook het hotel - Hotel Tummers in
Valkenburg - is echt tot in de puntjes geregeld."
Peter Mange, taakteammedewerker Verpakken,
Den Bosch: "Ik werk inmiddels 33 jaar in Den Bosch, dus
leek het me leuk om in de keuken van een andere brouwerij
een nieuwe ervaring op te doen. De operatie zelf verliep
boven verwachting goed. De werkzaamheden die ik heb
verricht kwamen min of meer overeen met mijn dagelijkse
werk. Wel is alles hier wat kleinschaliger, gemoedelijker.
Heel sociaal. Ja, ik kijk er met veel plezier op terug."
PILSWEDSTRIID
De beste hobbybrouwei
4 heineken nl magazine
Sinds vorige maand staan er twee
algenreactoren op de Brouwerij
Zoeterwoude (zie foto). Jan Kempers,
manager Sustainable Development
van HNS, legt uit waarom: "We zijn
momenteel aan het onderzoeken of
we door algen te kweken afvalwater
kunnen zuiveren. Daarvoor heb je vier
dingen nodig. Afvalwater, C02 en LED-
licht en algen. We krijgen dan schoon
water, algen én we hergebruiken het
C02. De algen zijn een waardevolle
vorm van biomassa: bijvoorbeeld als
supplement voor voeding van koeien,
of bron voor natuurlijke kleurstoffen.
Al met al is het weer een volgende,
nieuwe stap onderweg naar een
duurzame brouwerij."
Heb je ook een goed idee voor de
Innovation Challenge? Wereldwijd worden
alle HEINEKEN medewerkers gevraagd om
voor hun OpCo nieuwe ideeën in te sturen.
Voor Nederland zijn wij op zoek naar
ideeën voor producten die vooral mannen
van 40 plus zullen aanspreken, en naar
nieuwe alcoholvrije producten. Belangrijke
criteria zijn: originaliteit, haalbaarheid
en internationale inzetbaarheid. De
beste ideeën worden meegenomen in de
plannen voor de komende jaren en zullen
meedingen naar de internationale finale.
MEEDOEN?
Tussen 3 december 2012 en 18 januari
2013 kun je je idee insturen via de site
innovationchallenge.heineken.com.
Meer info volgt via HeiPort.
V.l.n.r.: Han Weber, Godfried Meijer,
Kees Slingerland
Meer groen nieuws: op 25 oktober
heeft HEINEKEN Nederland een
intentieverklaring getekend met
de provincie Zuid-Holland en de
Universiteit van Wageningen (zie
foto). Gezamenlijk gaan de partners
bekijken hoe we de brouwerij en
haar ketens klimaatneutraal en
toekomstbestendig kunnen maken.
Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken
naar de brouwwatervoorziening, naar
hoe we aardgas kunnen vervangen
door biogas en naar hoe we de
logistiek kunnen 'vergroenen'.
heineken nl magazine 5