ONTWIKKELING
WIE IS DE YOP?
Joppers worden ze wel genoemd. Eigenlijk YoP'ers,
wat staat voor Young Professionals. Meer dan vijftig
jonge medewerkers krijgen jaarlijks in een speciaal
programma de kans zich versneld te ontwikkelen.
Goed voor henzelf, maar zeker goed voor HEINEKEN.
FRISSE BLIKJES
UIT DE TABOESFEER
Aandachtig wordt
geluisterd naar de
presentatie van
ieder YoP-team. Hier,
de pitch voor een
proefpakket met
Heineken-bieren.
Y(oP)
"Wie herkent zich hierin?" Thomas Verhiel
vraagt het zijn zaal vol jonge gezichten. De
medeauteur van het boek Jongleren met talent
en eigenaar van organisatie Frisse Blikken is
ingehuurd om zijn gehoor een spiegel voor
te houden. Want ze mogen dan jong, intel
ligent en ambitieus zijn, ze werken ook bij een
multinational waar 40-plussers voorlopig nog
de dienst uitmaken. En dat kan botsen. Verhiel
schetst een beeld van de oudere generatie X, de
leeftijdscategorie die bij de grotere bedrijven
zijn of haar positie heeft bereikt na twee decen
nia beklimmen van de carrièreladder.
En die hun jongere collega's, die vaak lak heb
ben aan hiërarchie en aloude interne spelre
gels, soms vol ongeloof aanziet.
Maar zo zit generatie Y nou eenmaal in elkaar.
Belangrijkste kenmerk: geboren tussen 1975 en
1990. Opgegroeid in een tijd van grote welvaart.
Maar hard werken kunnen ze. En dan niet tus
sen 9 en 5, maar 24/7, mede dankzij de nieuwe
media. Bovenal zijn ze ongeduldig. Binnen twee
jaar toe aan de volgende carrièrestap. Maar laat
op die begeerde stoel nou juist een generatie X'er
zitten, die niet gediend is van dit gezaag aan de
stoelpoten door een 'beginner'. "Natuurlijk, het
is een uitvergroot beeld, maar herkenning is er
zeker," zegt marketingdirecteur HEINEKEN
Nederland Hans Böhm na afloop. "Stereotype
ren helpt als je iets duidelijk wilt maken."
De vijftig 'high potentials' die deze dag naar
de Experience zijn gekomen, zijn mannen en
vrouwen waarvan HEINEKEN inschat dat ze
zich de komende jaren waardevol gaan maken
op de hogere posities binnen het bedrijf.
Werkzaam op verschillende afdelingen zijn
ze dit voorjaar stuk voor stuk aan een nieuw
YoP-jaar begonnen. Hier zijn ze in het kader
van een nieuw concept genaamd 'Frisse blikjes'
in zes groepjes opgedeeld om te werken aan
een specifieke opdracht die vandaag gepre
senteerd moet worden. In dit geval: wat zijn de
dilemma's waarmee het bedrijf over tien jaar te
maken krijgt en welke oplossingen zijn er om
dit te voorkomen? In een korte pitch van maxi
maal 35 seconden moeten ze hun onderwerp
toelichten aan hun collega's en het aanwezige
management. Om na een korte pauze in een
andere ruimte groepsgewijs hun plannen ver
der te verduidelijken aan de leidinggevenden.
Die zullen aanschuiven bij de thema's die hen
het meest aanspreken. "En dan kan het zijn dat
sommige tafels leeg blijven," zegt programma
manager Esther Jörg.
Sommigen nemen voor het eerste jaar deel
aan het programma, anderen voor het tweede
of derde jaar, legt ze uit. In veel gevallen het
bedrijf binnengekomen als trainee, om daarna
op hun afdeling twee opdrachten te vervullen,
afgerond met een buitenlandse werkperiode.
Een dik uur heeft Verhiel de generatiekloof
op amusante wijze belicht en nu moeten de
zes YoP-groepen 'aan de bak'. Twee hebben
hetzelfde onderwerp aangepakt: 'Hoe blijf
je als biermerk zichtbaar in een markt waar
de politiek steeds meer restricties oplegt
aan bijvoorbeeld adverteren? En hoe wordt
voorkomen dat je, zoals de sigarettenindustrie,
een zogeheten 'dark market' wordt, onzicht
baar voor de consument. Een andere groep wil
medewerkers binnen de brouwerij bewuster
maken van het nut van sport en beweging en
ook is er nagedacht over hoe de babyboomers
meer geld gaan uitgeven aan bier in plaats van
wijn en campers.
Eerstejaars-YoP'er Nikita Lensink (26) heeft zich
met haar collega's gebogen over een probleem
dat voor veel herkenning zorgt. Mental health.
De junior brandmanager Heineken vindt het,
Het Young Professional-programma heeft als
doel jonge medewerkers met een meer dan
gemiddelde performance en potentieel zich
professioneel te laten ontwikkelen. Deelnemers
kunnen meerdere jaren meedraaien in het YoP-
programma, worden begeleid door een mentor
en hebben een YoP-coördinator als coach.
Volgens programmamanager Esther Jörg is het
doel tweeledig. Enerzijds het stimuleren van de
individuele ontwikkeling van de deelnemers, an
derzijds het vergroten van organisatieperspec
tief, in dit geval door ze te laten nadenken over
de uitdagingen waarvoor een multinational als
HEINEKEN zich nu of straks gesteld ziet. "We
proberen in alle opzichten het beste uit deze
mensen te halen."
Thomas Verhiel
vertelt over zijn
bevindingen met
de generatie Y.
heineken nl magazine 19