HET ZUIVERSTE WATER
SERIE: GOED(EREN) GELEVERD
Zonder water geen leven - maar ook geen bier! Daarom deze keer aandacht
voor een van de belangrijkste bestanddelen van ons product.
ALTIJD IN BEDRIJF
WIST JE DAT?
Waterverbruik bij de
brouwerijen in 2011:
Hollandser kan bijna niet:
het water wordt getransporteerd
door het weidelandschap.
Op de brouwerij voert een
labyrint van buizen en leidingen
het water naar de juiste plek.
Dunea levert duinwater uit hun
zuiveringsinstallatie in Katwijk aan
de brouwerij in Zoeterwoude.
Onze brouwerijen zijn grootverbruikers van
water. Er wordt koffie en thee mee gezet,
het dient om de machines mee schoon te
maken... Maar het wordt vooral gebruikt als
ingrediënt van bier. Neem de brouwerij in
Zoeterwoude: daar stroomt per jaar zo'n
3,5 miljoen kubieke meter water naar binnen.
De levering van al dit water valt onder de
verantwoordelijkheid van drinkwaterbe
drijf Oasen, gelegen in Gouda, dat het water
voor HEINEKEN van collega-bedrijf Dunea
betrekt.
Jeroen Schmaal van Oasen legt uit: "HEI
NEKEN staat erop dat voor de productie
van haar bier uitsluitend duinwater wordt
gebruikt. Dat heeft te maken met de nazui-
vering die in de fabriek plaatsvindt. Daarbij
wordt het aangevoerde water door een fijn
membraan - een soort zeef - geleid, waar
door je uiteindelijk heel zuiver en smaakneu-
traal water overhoudt.
Het water dat Oasen zelf levert, is uitstekend
van kwaliteit, maar HEINEKEN's membranen
slibben erdoor dicht. Vandaar dat jaren
geleden is besloten het duinwater van Dunea
te gebruiken, dat afkomstig is uit hun
zuiveringsinstallatie in Katwijk."
Katwijk is dus het vaste zuiveringsstation voor
de brouwerij in Zoeterwoude. Er lopen echter
ook leidingen naar een tweede zuiverings
station van Dunea in Scheveningen, dat als
back up dient voor als er ooit iets met het
station in Katwijk of de leidingen tussen het
station en de fabriek mocht gebeuren. "Water
is misschien niet het duurste onderdeel in het
productieproces, het is wel een heel belangrijk
ingrediënt," weet Jeroen. "Dus die aanvoer mag
nooit stilvallen. Het water loopt door ónze
leidingen, dus het is ónze verantwoordelijkheid
om continue aanvoer te kunnen garanderen.
HEINEKEN zou trouwens HEINEKEN niet
zijn als ze zelf niet ook een veiligheid hadden
ingebouwd: de fabriek heeft een kelder waarin
een buffer voor een paar uur is opgeslagen."
Duurzaamheid staat bij HEINEKEN hoog in het
vaandel en daarbij wordt ook kritisch gekeken
naar het waterverbruik. Peter Jonkers, global
category leader Energy legt uit: "Om een liter
bier te maken zijn meerdere liters water nodig,
bijvoorbeeld om machines te reinigen en door
te spoelen. Ook kent het productieproces een
aantal kookstappen, waarbij water verdampt.
Wij zijn continu bezig onze processen zó in te
richten dat we steeds minder water nodig heb
ben per liter bier." De verbeterstappen binnen
HEINEKEN blijken succesvol, zo merkt Oasen.
"De hoeveelheid water die HEINEKEN via ons
afneemt, vermindert," constateert Jeroen. "En
hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt: wij
vinden dat een heel goede zaak."
In Nederland wordt jaarlijks maar
liefst 1,2 miljard m3 (1m3 1.000 liter)
kraanwater gemaakt. Dat zijn ongeveer
480.000 zwembaden vol.
De kwaliteit van het Nederlandse
drinkwater behoort tot de top van de
wereld.
Een Nederlander gebruikt gemiddeld
121 liter water per dag.
Zoeterwoude: 3,6 hl per hl bier
Den Bosch: 5,9 hl per hl bier
Wijlre: 6,0 hl per hl bier
HEINEKEN NL magazine 11