MUCHOS
DESPERADOS
PAK MAAR IN
ZELF BROUWEN
ENORME IMPACT
Het zal bijna 10 procent van het totale jaarvolume
in beslag gaan nemen: de productie van
Desperados wordt naar Den Bosch gehaald
waarna het 'Mexicaanse' biertje over de wereld
wordt verspreid.
"Dit populaire bier gaat onder de HEINEKEN-
paraplu de wereld veroveren," stelt Paul
Clarijs, manager Brewing Technical Support.
Hij en collega Paul Tromp, manager Projects
Den Bosch, vinden het zelf ook erg lekker.
"Verfrissend zomerbiertje," aldus Tromp. Het
tequila-flavoured bier met de Mexicaanse
uitstraling is vooral populair bij jongeren.
"Je drinkt het uit de fles. Die is embossed,
met reliëf dus, en ligt lekker zwaar in de
hand. Desperados wordt geproduceerd met
een specifieke zoete gisting en aan het einde
van het productieproces met een tequila-
flavour ge blend. Met échte Mexicaanse
tequila," benadrukt Tromp.
Tot nu toe werd Desperados gemaakt en
gebotteld in Frankrijk. "Alleen het one-way-
gedeelte wat buiten Frankrijk verkocht werd,
kwam met tankwagens hierheen en werd
gebotteld in Den Bosch. Maar vanaf 1 april
gaan wij zelf ook brouwen," aldus Clarijs.
Het betreft 500.000 hectoliter Desperados,
bestemd voor alle markten buiten Frankrijk,
zoals Nederland zelf, België, Duitsland en
de rest van de wereld. "En dus 150 miljoen
flesjes die straks van de band rollen. Dat
betekent dat een deel van onze bestaande
productie in Den Bosch moet uitwijken naar
Zoeterwoude. En dat het materieel vraagt om
aanpassingen - zoals op Lijn 16b waar we
met een flexibele machine, genaamd Schu
bert, 3-packs gaan maken -dat is nieuw
voor Nederland. In Duitsland, Zwitserland
en Oostenrijk is Desperados ook al in kratten
verkrijgbaar; vanaf 1 januari zal dat nu ook
geproduceerd worden in Nederland.
Waarom gekozen is voor maken en bottelen
in Nederland? Tromp: "In Frankrijk kunnen
ze het volume niet aan. Het project is in
volle gang, per 1 januari starten we met de
retourflessen. Tot 1 april zal het bier nog
uit Frankrijk per tankwagen arriveren,
maar daarna worden we selfsupporting."
Vanwege de omvang van het project en de
snelheid waarmee het ingevoerd wordt, is
de impact binnen HEINEKEN groot. "Een
multidisciplinair projectteam van dertig,
veertig medewerkers in Den Bosch is hier
mee bezig, plus minstens zoveel collega's
van andere vestigingen in Nederland. Van
verpakkingtot distributie; de samenwerking
loopt door alle afdelingen en niveaus heen.
Het ultieme voorbeeld van New Product
Introductions," aldus Tromp.
Vanaf het volgende nummer starten
we op deze plek met een nieuwe
rubriek: Goed(eren) geleverd.