'Op de kaart staan ook
typisch Hollandse pro
ducten als bitterballen,
kroketten en frites'
SATELLIETKEUKENS
Als partner van Heineken mee naar Beijing;
dat wilde Albron wel. Maar dan moest deze
cateraar, die al jaren de bedrijfsrestaurants
van Heineken runt, wel eerst bewijzen die
klus aan te kunnen. "Voor de aanbeste
dingsprocedure had Heineken een uitda
gend eisenpakket opgesteld", vertelt food
beverage-specialist Wim Overdevest van
Albron. "Onze offerte was daarom zeer uit
gebreid en gedetailleerd, met de nadruk op
bewaking van voedselveiligheid. We heb
ben aan alles gedacht. Zo hebben we bij
voorbeeld een waterzuiveringsinstallatie
nodig. Die zorgvuldigheid heeft bij
Heineken waarschijnlijk de doorslag gege
ven om voor ons te kiezen."
Maar wat krijgen de bezoekers nou te eten
in China? Wim Overdevest en het team van
chefs heeft heel wat uren in de keuken ge
staan voordat de menukaart voor het
Holland Heineken House was samengesteld.
"Naast gerechten met een Chinese twist
hebben we ook typisch Hollandse produc
ten als bitterballen, kroketten en frites op
de kaart gezet. We zijn tevreden over het
resultaat: het is een gevarieerd menu met
veel Hollandse, maar ook Chinese
gerechten."
Zeven restaurants telt het Holland Heineken
House straks. De atleten, de NOC*NSF en de
grote sponsors krijgen ieder een eigen plek.
Daarnaast komen er een foodplaza met
snacks, sandwiches en verse sappen, een
brasserie, een feestzaal en een crewrestau
rant. Wim: "Alles wordt klaargemaakt van
uit één centrale keuken, die buiten in een
speciale tent wordt opgesteld. Ieder restau
rant heeft ook een eigen satellietkeuken
van waaruit de gerechten worden
geserveerd."
Albron verzorgt regelmatig de catering
voor grote evenementen, maar heeft nog
nooit zo'n groot project in het buitenland
gedaan. Logistiek is het een com
plexe operatie. Wim: "We maken
zoveel mogelijk gebruik van loka
le leveranciers. Daarnaast voeren
we een aantal producten in."
Wim is een van de zes mensen
die zich nu dagelijks bezighou
den met de voorbereidingen.
Anderhalve week voor het begin van
de Spelen vliegt hij naar Beijing. En als
de Spelen dan beginnen, staat er een team
van 45 mensen klaar om zo'n 2,5 duizend
bezoekers elke dag een heerlijke maaltijd te
bezorgen.
8 drumsticks of kipkarbonades, 2
theelepels kipkruiden, 25 gram bo
ter, scheutje zonnebloemolie, 2 dl
sinaasappelsap, een scheut toma
tenketchup, gedroogde abrikozen
of andere oranje vruchten naar
smaak (mango of mandarijn uit blik
bijvoorbeeld), rijst of
aardappelpuree.
Wrijf de kipdelen in met de
kipkruiden. Bak in de boter en de
olie de kip rondom bruin. Meng
het sinaasappelsap met de
tomatenketchup en de vruchten
(deze eerst wellen!) en doe dit bij
de kip in de pan. Laat het geheel
met deksel een half uurtje stoven.
Kleur de rijst of
aardappelpuree die je
hierbij wilt serveren,
met een paar druppels
oranje voedingskleur
stof of met wat
wortelsap.
4 voorgebakken pistoletjes, 4 gare
gehaktballen, 150 g mayonaise, 70
g curry, 90 g chilisaus, 10 g
kurkuma
Meng de mayonaise, curry, chili
saus en de kurkuma goed door
elkaar en laat dit enige tijd gekoeld
staan om de kleur er goed door te
laten trekken. Bak ondertussen de
pistoletjes afin de oven en
verwarm de gehaktballen in de jus.
Snij de pistoletjes open, leg hier de
in plakken gesneden gehaktballen
op en garneer met de oranje saus.
Heineken nl magazine [21]