'Zo goed als ik kan
scan ik artikelen, deel
zegels uit en vraag of
men meedoet aan de
spaaractie'
it
'LEKKER
KRITISCH
GRAAG'
Trade Instore-manager Jurgen Mohr liep
twee dagen stage bij Plus-supermarkt Van
Velzen in De Meern, de plek waar hij zelf
zijn dagelijkse boodschappen doet.
WETEN VOOR WIE JE HET DOET
pr
r-
W
•if
"Ik meld me de eerste dag om half negen bij Leon, de mana
ger van de supermarkt. Na een korte introductie bespreken
we mijn stagerooster. Daarna word ik toegewezen aan
Patrick, chef kruidenierswaren. Hij leidt me rond in de
winkel. We hebben het onder andere over displayplanning
(interessant vanwege ons belang als T&I-afdeling, die onder
andere belast is met het ontwikkelen van displays en POS-
materialen. Rond het middaguur doen we een winkelcheck,
waarbij je aan de hand van een checklist controleert hoe de
winkel erbij staat. "Lekker kritisch graag" wordt er nog ge
zegd. Dat zullen ze weten. Gedurende de winkelcheck ben ik
ook nog aan het 'spiegelen', ofwel: de vakken recht zetten en
producten naar voren halen, 's Middags sluit ik me aan bij de
dames van de vleeswaren, Natasja en Ciska. Zij hebben een
vertegenwoordiger in vleeswaren op bezoek, die adviezen
geeft over assortiment en presentatie. Een van de aanbeve
lingen besluiten de dames meteen door te voeren. Ik help hen
bij de herinrichting van het verseiland (vleeswaren, kaas,
delicatessen). Ik heb immers al ervaring als spiegelaar...
Een behoorlijke klus die, dankzij de inventiviteit van Ciska
en Natasja, wonderwel wordt geklaard.
De volgende dag loop ik vol zelfvertrouwen met hoofd
caissière Anneke mee. Na een korte introductie mag ik zelf
plaatsnemen achter de kassa. Dat valt tegen. Omdat ik om de
hoek woon en veel mensen ken, veroorzaakt mijn aanwezig
heid nogal wat hilariteit. Zo goed als ik kan bedien ik knopjes,
deel zegels uit, vraag of men wil pinnen en meedoen aan de
spaaractie. Ik scan voortdurend dingen dubbel terwijl ik uit
leg waarom ik mijn baan bij Heineken heb verruild voor een
carrière bij de supermarkt. De rij is flink gegroeid als Anneke
mij verlost. Jammer, wat een hotspot die kassa.
Die dag bespreek ik ook nog de brutowinstplannen van de
supermarkt met Leon. Een aantal door ons besproken punten
wil hij meenemen in een presentatie aan de afdelingschefs.
Verder bespreken we zaken als supermarktbeheer, logistiek,
urenplanning, meten van resultaat en personeelszaken. Die
middag sorteer ik ook nog flessen in de emballageruimte,
waar die legeflessenband maar blijft doorlopen, en kijk ik
hoe de administratie wordt gevoerd.
Vanuit onze vakgebieden stond tijdens deze stage de
'beleving' op de winkelvloer centraal. Ik zag zeker voldoende
punten die voor verbetering vatbaar waren. Mijn suggesties
bleken welkom. Maar overall maakte de supermarkt op mij
een zeer verzorgde indruk. Met zeer gemotiveerde mede
werkers die dagelijks werken aan nog beter presteren.
Voor mij waren het twee zeer leerzame dagen waarbij ik
veel inspiratie heb kunnen opdoen. Een ervaring die ik zeker
kan gebruiken in mijn werk."
HET OORDEEL VAN HANS EIJKMAN
"Erg goed om dit te doen. Je bewust worden van eisen en wensen van
de klant is zeer belangrijk, dit geldt trouwens voor zowel interne als
externe klanten. Jammer dat in dit artikel niet aan bod komt wat
Juliana's en de Plus ervan vonden."
Heineken Nederland is toeleverancier
van ondernemingen als supermarkten,
horecagelegenheden, groothandels,
slijterijen en andere zogenaamde
'convenience stores'. De afdeling Trade
Marketing van Heineken ondersteunt
deze verkoopkanalen bij het binnen
halen en binden van klanten en het
stimuleren van de verkoop. Om dit goed
te kunnen doen is het essentieel dat de
Trade Marketeers de markt goed kennen
Niet alleen door onderzoek, maar ook
door te weten hoe ondernemers denken
en hun zaken aanpakken. Vandaar dat
Trade Marketing-manager Alexander
Koch alle 22 medewerkers van de afde
ling Trade Marketing een week op stage
stuurde bij de klant: in de horeca, bij een
supermarkt of in een convenience store.
De concrete praktijkervaring leverde
veel nieuwe ideeën op en iedereen was
enthousiast. Van de stage zelf moest een
stageverslag worden gemaakt met daar
in aanbevelingen over wat Heineken nog
kan verbeteren richting de klant.
[6] Heineken nl magazine