HON is niets nieuws
Alle laden en kastjes gingen open
Wist u dat...
Uiteraard is HON ook bij Brouwen geïntroduceerd,
want daar viel ook het een en ander te verbeteren als
het om Hygiëne, Orde en Netheid gaat. Dini
Bouwmeester, productiemanager Brouwen, vertelt
hoe het nu met dit project gaat.
"We hebben een goede start gemaakt, de
afdeling ziet er schoner en opgeruimder uit
en er wordt meer aandacht aan hygiëne en
netheid besteed", vertelt Dini. "HON is
eigenlijk niets nieuws, de Brouwerij moet
altijd schoon zijn. Maar omdat dit niet altijd
het geval is, vind ik het belangrijk dit onder
werp onder de aandacht te brengen door
middel van de HON-campagne. Heineken is
een brouwerij die tot de top van de wereld
behoort. HON behoort dan een vanzelfspre
kend onderdeel van de bedrijfsvoering te
zijn, en moet voldoen aan alle standaarden
van de voedingsmiddelenindustrie. Het is
overigens veel prettiger werken in een
schone omgeving en de afdeling straalt
meer kwaliteit en professionaliteit uit."
Ook binnen Brouwen zijn we met de HON-
rondes begonnen. In subafdelingen en
teams is een schoonmaakplan opgesteld,
waarin is vastgelegd wie, waarvoor verant
woordelijk is. Dit geldt zowel voor ons zelf,
als voor het externe schoonmaakbedrijf.
Dini: "Momenteel zijn we bezig dit plan te
integreren in de dagelijkse werkzaamhe
den en het resultaat wordt merkbaar. We
ontvangen positieve reacties van bezoe
kers, die de Brouwerij zichtbaar schoner
vinden."
Schoonmaak 25 juni
Brouwen is duidelijk op weg met HON,
maar er is nog genoeg te doen. Dini ziet
voor zichzelf ook verbeterpunten. "Ik kan
vaker rondes lopen en het resultaat duide
lijk bespreken. En niet alleen binnen de
productieafdelingen, maar ook in de werk
plaatsen en kantoren. Ook daar kunnen we
nog verder met opruimen en structure
ren." Uiteraard doet Brouwen mee aan de
grote schoonmaak op 25 juni. "We zullen
dan een aantal algemene ruimtes aanpak
ken. Ik verwacht die middag met een
enthousiaste groep aan de slag te gaan."
Voordat de kreet 'HON' werd geïntroduceerd, werd op
onze afdeling al voldoende aandacht aan orde en net
heid besteed. Althans, dat dachten wij bij de BTD! Onze
afdeling moest net als alle andere, opnieuw door de
inmiddels bekende HON-bril worden bekeken. Het werd
toen al snel duidelijk dat in alle inspanningen structuur
moest worden aangebracht, met name in de TBV's
(Taken, Bevoegdheden en Verantwoordelijkheden), regi
stratie, opvolging en borging.
In oktober 2002 was het tijd voor de eerste
nul-meting. De uitkomst hiervan was voor
iedereen even schrikken. Vooral binnen het
KCT gingen alle laden en kastjes open.
Alles werd driedimensionaal door de HON-
bril bekeken en dit leverde maar liefst 167
actiepunten op. De leden van de taakteam
VGWM/HON pakten hun taak gedreven op
en zorgden dat alle openstaande actiepun
ten overzichtelijk werden geregistreerd,
van verantwoordelijke en een bepaald tijds
pad voor opvolging werden voorzien. In
maart 2003 waren de 167 actiepunten van
de registratielijst opgelost, op een enkel
punt na.
Ondanks het feit dat HON nooit zal worden
afgerond, is het fijn te horen dat er van bui
ten het team complimenten zijn gekomen
over de vooruitgang. Het blijkt dus dat aan
dacht voor soms relatief 'kinderachtige'
actiepunten, leidt tot een voor iedereen
zichtbare verbetering. Dus een prettige
omgeving om in te werken en om in gezien
te worden. We zijn er trots op dat we als
afdeling kunnen vaststellen dat we in
relatief korte tijd in stap vijf van het stap
penplan zijn terechtgekomen.
Dus stand houden!
Kees Kruunenberg, VGWM/HON KCT en
Ter Uffink, teamleider KCT
...er naar aanleiding van de nieuwe rook-
regeis, 105 nieuwe asbakken op de
Brouwerij zijn geplaatst? En dat de Interne
Dienst ervoor zorgt dat ze worden schoon
gemaakt?