Verzorgers in actie...
Fanvaria
Honderdjarig bestaan van de fiets
Colofon
'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS 1^1
De Oude Muziekdoos
Dit ietwat vreemde jubileum dat op 5
september jl. werd gevierd als onderdeel van
het kermisprogramma te Brasschaat, was ook
voor Heineken aanleiding voor het voetlicht
te verschijnen. De heer Kortleven, directeur
van Heineken Import België NV, had zoals
vele andere Belgen, gehoord van het in België
steeds meer bekend wordende Heineken
Tamboercorps.
Dientengevolge nam hij contact op met de
Bossche afdeling personeelszaken, die reeds
meer grote evenementen op zijn naam heeft
staan, onder andere te Poppel in Weelde. De
zaak was al gauw beklonken en zo gebeurde
het dus, dat op 5 september jl. de leden van
het Heineken Tamboercorps vergezeld van
echtgenoten en verloofdes, naar Brasschaat
vertrokken, waar ze door de heer Kortleven
werden ontvangen in café Hemelhoeve.
Uiteraard werd een - bijzonder in de smaak
vallende - serenade gegeven voor deze
Heineken zaak.
Het welkomstbiertje binnen accepteerde
men gretig om de door de lange reis dorstig
geworden kelen te smeren. Daarna maakte
het Tamboercorps zich gereed om zich te
gaan voegen in de grote "internationale
fantasiestoet", die door de straten van
Brasschaat trok, een stoet die bestond uit
de folkloristische fietsen van 1865 tot de
moderne van 1965. Dit met bijbehorende
klederdrachten, groepen majorettes, show
en praalwagens, drumbands, muziekcorpsen,
balletgroepen, teveel om op te noemen.
De totale stoet bestond uit meer dan 1000
deelnemers. Ondanks het regenachtige
weer was de publieke belangstelling
groot, mede gezien het feit dat er nog
vele andere attracties waren zoals kermis,
wielerwedstrijden, enzovoort. De optocht
werd gevolgd door parades en shows op
een zestal plaatsen in Brasschaat. Na afloop
van de optocht hield ons Tamboercorps een
taptoe vóór café "de Vrede", een Heineken
zaak in het centrum van Brasschaat. Op deze
taptoe, die veel bijval oogstte, volgde een
pittige serenade.
Hierna werd het hoog tijd de dorstige
kelen van de corpsleden, die ongeveer
anderhalf uur hadden gelopen, te smeren.
Dit gebeurde in afwachting van de belegde
broodjes, terwijl men ondertussen nog wat
praatte over de belevenissen van de middag.
Na de broodmaaltijd was het - in België
langzamerhand een traditie - de beurt aan
"Cambrinus", de Boerenkapel, die voor de
vrolijke noot zorgde in café "de Vrede",
dat door het enthousiasme, waarmee de
instrumenten werden bespeeld, niet meer zo
vredig aandeed.
Om ongeveer negen uur 's avonds was het
verzamelen geblazen en aanvaardde men
de terugtocht. Door het vroege tijdstip en de
lengte van de reis besloot men onderweg
nog ergens aan te leggen. En waar kun je
dan beter terecht dan bij '"t Mitje" te Poppel,
onze gastvrouw tijdens Poppel Sinksen?
Traditiegetrouw werd het ook hier een succes
en de stemming bereikte het niveau van een
Bossche carnaval. In deze stemming en met
goede herinneringen aan België keerden we
uiteindelijk huiswaarts.
Karin van Doornik
(Bron Vers van 't Vat 1965
19e jaargang 2007
Hoofdredactie Fanvaria:
Ries van den Bogaert
(riesvdbogaert@home.nl)
Correspondenten:
John Hannink
Leo Donkers
Franka Willems-Netten
Dagelijks bestuur:
John Menkehorst
Niek van den Biggelaar
Natalie Dekkers
Beschermvrouwe:
Mevr. C.L. de Carvalho- Heineken
Foto boven aan pagina:
Henk van Esch
Kijk ook eens op de website van de
Heineken Fanfare
www.heinekenfanfare.nl
Fanvaria
De Heirieken fanfare kent heel wat verzorgers
die bergen werk verzetten. In een serie van
vier een kijkje achter de schermen. Dit keer
deel 1 over de repetitiedag van de fanfare met
verzorgers Bertie van den Bogaert en Roy Strik.
Bertie was paukenist bij de drumband onder
leiding van Patje de Leeuw. Was verzorger en
is sinds drie jaar wéér verzorger. "Ik vind het
heerlijk dat ik op zaterdag een hobby heb. Je
werkt de hele week en dan kan ik me een dagje
ontspannen", start Bertie van den Bogaert (47).
Hij heeft op de zaterdag - de dag van alle fanfare
repetities - bardienst. Alles wordt klaargezet,
zodat als het Percussion Ensemble (PE) en het
Fanfare orkest klaar zijn met repeteren de leden
daarna onder het genot van een drankje kunnen
nakletsen.
Ook Roy Strik (59) is dan aan het werk. "Ik bak
regelmatig snacks en zorg dat er bijvoorbeeld
pinda's op tafel staan. Dat vind ik leuk om te
doen." Hij geniet van de club mensen die gezellig
bij elkaar zitten. Door de gezelligheid wordt
het soms wel een stuk later. "Dan luiden we de
bel", stelt Bertie, maar volgens Roy doen de
muzikanten daar niet moeilijk over. Tot slot is er
het opruimen: van vuilnis wegwerken tot tafels
schoonmaken.
Bertie: "Tussen de verzorgers onderling is het
heel gezellig." Terwijl hij dat zegt gaat de duim
van Roy omhoog en hij vult aan: "Niemand kijkt
de kat uit de boom. Als er glazen moeten worden
opgehaald, een tafel leeggehaald dat doet
iemand dat gewoon." Bij het snacks bakken staat
volgens hem Bertie altijd klaar om te serveren,
terwijl een ander dan helpt bij de bar. Bertie:
"Niemand hoeft wat te vragen, dat gaat vanzelf!"
Er volgt een anekdote over 'servetten' wat
duidelijk maakt dat het goed zit tussen de
mannen. "We zijn een goed team, het draait
fantastisch", aldus Roy.
Roy heeft twee zoons die musiceren bij
de Heineken. "Mijn ene zoon speelt bij het
Aspiranten orkest en de ander speelt bij PE. Hij
heeft net z'n diploma gehaald. Die kleine gaat
fantastisch op bugel, dat doet hij heel fanatiek."
Sinds een jaar is Roy verzorger en het is duidelijk
dat het hem goed bevalt.
Het zaterdagkarwei is niet het moeilijkste stuk
van de verzorging volgens Bertie. "We doen
ook het inladen van de instrumenten als er een
optreden is. Dat is zwaar, maar we komen geen
handen te kort." Hierover een andere keer.
Franka Willems
Bertie en Roy -2e rij- deden ook mee met het
Carnavalsconcert! Foto: Fienk van Esch.
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND