Koos Wolfjes getransformeerd tot
Amadeiro XXV
SWIEP IN THAILAND
'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS fs]
Jan Kornaat neemt na 46 jaar afscheid
AFSCHEID MET GEMENGDE GEVOELENS
Op 1 januari 2007 neemt Jan Kornaat na 46 jaar afscheid van
Heineken. Alleen al dit indrukwekkende aantal dienstjaren maakt
van Jan een bijzondere collega.
Zijn loopbaan startte in de postkamer en eindigt nu -na diverse
tussenstappen- als Medewerker Control voor de afdeling Brouwen.
Voor deze afdeling en de TD verzorgde Jan in de loop der jaren menig
maandrapport. Een heleboel medewerkers van de Bossche Brouwerij
kennen Jan Kornaat echter eerder van 'de EHBO' dan als Medewerker
Control. Jarenlang verzorgde hij immers met veel enthousiasme de EHBO
opleidingen.
Er wordt op de brouwerij gezegd: "Jan's werk is zijn hobby!". Dus: hoe gaat
Jan zijn nieuwe zeeën van vrije tijd besteden? "Het is waar dat ik geen
echte hobby's heb. Maar ik ga er wel naar zoeken om samen met m'n
vrouw iets leuks te gaan doen. Maar om te beginnen ga ik er eerst aan
wennen om niet meer iedere dag naar de brouwerij te gaan. Dat zal best
moeilijk zijn en ik zal Heineken missen. Aan de andere kant ga ik genieten
van mijn vrije tijd. Het is dan ook met gemengde gevoelens dat ik weg ga!"
Jan hoopt iedereen die hij kent en kende op de Brouwerij te zien op zijn
afscheid. Dat wordt gevierd op 15 december 2006 om 15.30 uur in de
Cambrinuskelder met een receptie waarbij iedereen van harte welkom is.
De nieuwe regerende vorst
in Oeteldonk Amadeiro XXV,
is een oude bekende van
Heineken en de Bossche
Brouwerij. Koos Woltjes (47)
ex-Heineken woordvoerder
en nu mede eigenaar van
een communicatiebureau
zat samen met zijn
adjudant, Hugo Ditmar,
4 jaar in de wachtkamer
voor hij het prinselijk
gewaad kon aantrekken en
transformeerde tot de vorst
van Oeteldonk.
Koos, een Oeteldonker in hart
en nieren, komt al sinds 1993
Carnaval vieren in Oeteldonk.
Hij werd 4 jaar geleden
benaderd met de vraag of hij
de opvolger wilde worden
van Karei Noordzij die toen
op het punt stond minister
te worden. Uiteindelijk werd
Karla Peijs dat en moest
Koos plaatsnemen in de
wachtkamer. Maar nu is het
dan toch zover.
Met het biersteken zit het in
ieder geval goed het volgende jaar. Toen Amadeiro nog gewoon als Koos door het leven ging, volgde hij
op de Bossche Brouwerij de toen roemruchte Al biercursus. De hofbrouwer kan zich dan ook geen enkel
foutje meer permitteren! Anders gaat de Hoogheid het helemaal zelf doen.
De Hofbrouwerij wenst Amadeiro XXV Koos een lange en mooie regeerperiode toe in ons mooie
Oeteldonk.
Een paar maanden geleden was Jeroen
Stoffels, Technological Controller bij
de Thai Asia Pacific Brewery, even in
Nederland en bezocht zijn oude stek:
de Bossche Brouwerij. Swiep de Bever
vertelde Jeroen bij die gelegenheid dat hij
in dit najaar op vakantie ging in Thailand
en de brouwerij wel eens wilde zien waar
de Quality Award naar toe was gegaan.
Jeroen nodigde hem meteen uit voor een
brouwerij bezoek. Swiep maakte voor BHN
een verslag van dit bezoek.
Op 24 oktober was het dan zo ver. We werden in de middag
opgehaald door een chauffeur die ons naar de brouwerij
reed. Helaas kon Jeroen ons zelf niet rondleiden Maar zijn
collega Nopphorn Kulapalanont nam dit van hem over.
De Thai Asia Pacific Brewery in Bangkok produceert
verschillende biersoorten voor de Thaise markt zoals
Heineken, Tiger en Cheers. Op jaar basis brouwen ze daar
ongeveer 1 miljoen hl bier. Dit is onderverdeeld in 900.000
hl Heineken 70.000hl Tiger en 90.000 hl Cheers. Ze maken 30
tot 35 brouwsels per week, wat neerkomt op 3 tot 4 dagen
productie.
Inpakken en wegwezen!
Tijdens de rondleiding door de brouwerij waande ik mij
in het brouwhuis even terug in 's-Hertogenbosch. Dit was
het Bossche brouwhuis op kleinere schaal! Het nieuwe
brouwhuis is operationeel sinds 2003. Hierna liet Nopphorn
mij de rest van de Brouwerij zien. Hierbij kwamen we ook
in het oude brouwhuis dat in 1994 opstartte en nu alweer
vervangen was. De vergisting- en lagertanks, filtratie
afdeling, verpakking afdeling, chemisch- en micro biologisch
lab, werkplaats, bedrijfsrestaurant. Iedere afdeling binnen
de brouwerij heb ik wel gezien. Hierna was het tijd voor de
productconfrontatie en het bekijken van 'de Awards'. Ik heb
gevraagd om ze maar vast in te pakken zodat ik ze meteen
mee kon nemen. Maar daar trapten ze niet in: we moeten ze
echt zelf verdienen. Hierna zijn we met de bedrijfsbus terug
gereden naar het hoofdkantoor een tocht van 2 uur door
Bangkok. Na een heerlijk etentje en even heerlijke heldere
biertjes met Jeroen, moesten we afscheid nemen om de
volgende dag onze reis door Thailand voor te zetten
Het is net 'klein' 's-Hertogenbosch
Swiep en partner bij de Awards die hij zo graag mee wilde nemen.
Swiep de Bever
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND