Van Jetje. v lip JUNIOREN IN KILTS! Verhuizing Videoconference m l aas® Heineken koos wereldwijd voor TPM als dé werkwijze om verliezen te elimineren. En verliezen komen overal voor: bierverlies, storingstijd, materiaalverliezen, ombouwtijden, energieverbruik etc. 'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS \J] Receptie Ingeborg Oomen: Feest van herkenning! De Videoconference ruimte wordt op donderdag 23 november verplaatst van gebouw OIO, kamer 3.13 naar gebouw 060, kamer 1.03. De videoconference ruimte is die dag niet beschikbaar voor gebruik. Receptie 's-Hertogenbosch J&f Binnen de afdeling verpakken zijn de productieteams als eersten actief aan de slag met deze technieken. Om succes te hebben is het is nodig om de technieken die TPM hanteert goed te begrijpen en te gebruiken. Aanspreekpunten Om dit te leren liepen de afgelopen twee jaar ongeveer 35 "junioren" -op elke werkplek één- ca. 10 weken stage bij 'TPM-office' in 's-Hertogenbosch. In deze periode maakten zij zich TPM-kennis en vaardigheden eigen die straks in de praktijk gebruikt kan worden. Zoals het bijwerken van CILT-lijsten -schoonmaak inspecties smeren- de rol in het WerkPlekOverleg, organiseren van een Total Clean Out, bijhouden van de AM-borden etc. Zij zijn de aanspreekpunten voor TPM-werkzaamheden. Uiteraard betekent dit niet dat zij alle werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. De teams moeten de taken gaan verdelen waarbij de junior als vraagbaak kan fungeren. Kilts Op zes oktober hadden deze junioren een terugkomdag om de stand van zaken te evalueren. De locatie was landgoed de Rosep in Oisterwijk. De dag bestond uit een inhoudelijk- en een outdoor-deel. In het ochtendprogramma, waarin werd teruggekeken op de 'juniortijd', werden vragen behandeld als: is er nu op elke werkplek een junior? Welke taken worden op dit moment door de 'ex-junioren' op de werkplek uitgevoerd? Wat gaat er goed en waarin is nog ondersteuning nodig? En ook: zijn er tips, vertel je collega's hoe het op jouw werkplek gaat! Er werd flink gepraat en gediscussieerd, zowel in de gehele groep als in de subgroepen. Na presentaties van de verschillende groepen over de genoemde vragen, sloten Fred Waij en Henk Wymenga het ochtendgedeelte af. Daarbij werd nogmaals ingegaan op de rol die de (ex)junioren gaan vervullen in de teams op de werkplek. In het outdoor deel stond teambuilding voorop. Gekleed in Schotse kilts probeerde iedereen zich te meten met de collega's in zware beproevingen als kogelwerpen, boomstamgooien en boogschieten. En later in groepsverband met een hindernisloop, paaltrekken en slalommen met een boomstam. Het is nu aan TPM-office om de ondersteuning goed te organiseren, zodat de junioren in de teams de TPM vaardigheden optimaal kunnen inzetten. Zo komt er o.a. een wegwijzer waarin de TPM-methodes zijn te vinden (waar vind ik wie of wat). En uiteraard is TPM-office er altijd om vragen te beantwoorden. Met het vertrek van Henk Pook een aantal jaren geleden, verdween ook 'Pookje' met zijn wijze raad op veiligheidsgebied, uit BHN. Dat gaat veranderen, alleen heet Pookje nu Jetje. SHE-coördinator Jet van der Steen gaat regelmatig een eigen rubriek vullen onder de titel 'Van Jetje'. In deze BHN haar eerste bijdrage. Zij pakt de rode draad van Henk Pook weer op met een bijdrage over het voorkomen van ongevallen. Er vinden (te veel) ongevallen plaats op de Brouwerij. Onnodig. Want er zijn er een hoop bij die voorkomen hadden kunnen worden. Natuurlijk gebeuren er ook ongelukken omdat niets maar dan ook niets, voor de volle 100 procent veilig is. Of het nu gaat om auto's, glasscherven of een uitstekende spijker, kans op een ongeval is er altijd. Om die risico's te minimaliseren zorgt Heineken voor een zo veilig mogelijke werkplek, verstrekt persoonlijke beschermingsmiddelen, maakt regels en voorschriften en geeft voorlichting over de mogelijke risico's die we lopen tijdens ons werk. Dat is mooi, maar niet voldoende. Zelf moeten we er ook het nodige aan doen, want ook wij als werknemers hebben onze verplichtingen. Ik noem ze nog eens op: Neem de nodige voorzichtigheid voor jezelf en anderen in acht; Gebruik de beschikbaar gestelde materialen en gereedschappen op juiste wijze; Stel de op machines en apparaten aangebrachte beveiligingen niet buiten werking zonder opdracht of noodzaak; Werk mee aan voorlichting en onderrichtbijeenkomsten; Draag de beschikbaar gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen en onderhoud die ook; Meld gevaar voor veiligheid of gezondheid aan de leidinggevende; Meld ongevallen aan de leidinggevende; Meewerken om de werkgever of een deskundige te helpen bij de uitvoering van hun werkzaamheden gericht op verbetering van arbeidsomstandigheden. Als we ons hieraan houden dan zul je zien dat het een stuk veiliger wordt op de Brouwerij. En dat willen we allemaal. Groeten van Jet van der Steen, SHE coördinator i Vrijdag 3 november was de Cambrinus 'the place to be': Ingrid Oomen vierde haar 25 jarig Heineken jubileum. De leuke en gezellige receptie werd voor Ingeborg en een heleboel gasten, een feest van herkenning. Er waren tal van bekenden uit de hele periode van 25 jaar dat zij bij Heineken werkt. Zo waren er zelfs chauffeurs die al 13 jaar(!) met pensioen zijn gekomen om haar te feliciteren met dit jubileum. Het was dan ook bijzonder jammer dat door de grote verkeersdrukte deze vrijdag, een aantal mensen 's-Hertogenbosch niet konden bereiken. Zij misten een heel leuk en gezellig feest. (Foto Henk van Esch) yg|gg ■Öl *4? Gerard Brockotter UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken Brouwerij Nieuws | 2006 | | pagina 3