Van Jetje.
v
lip
JUNIOREN IN KILTS!
Verhuizing Videoconference
m l aas®
Heineken koos wereldwijd
voor TPM als dé werkwijze
om verliezen te elimineren.
En verliezen komen overal
voor: bierverlies, storingstijd,
materiaalverliezen,
ombouwtijden,
energieverbruik etc.
'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS \J]
Receptie Ingeborg Oomen: Feest van herkenning!
De Videoconference ruimte wordt op donderdag 23 november verplaatst
van gebouw OIO, kamer 3.13 naar gebouw 060, kamer 1.03. De
videoconference ruimte is die dag niet beschikbaar voor gebruik.
Receptie 's-Hertogenbosch
J&f
Binnen de afdeling verpakken zijn de productieteams als
eersten actief aan de slag met deze technieken. Om succes
te hebben is het is nodig om de technieken die TPM hanteert
goed te begrijpen en te gebruiken.
Aanspreekpunten
Om dit te leren liepen de afgelopen twee jaar ongeveer 35
"junioren" -op elke werkplek één- ca. 10 weken stage bij
'TPM-office' in 's-Hertogenbosch. In deze periode maakten
zij zich TPM-kennis en vaardigheden eigen die straks in
de praktijk gebruikt kan worden. Zoals het bijwerken van
CILT-lijsten -schoonmaak inspecties smeren- de rol in
het WerkPlekOverleg, organiseren van een Total Clean Out,
bijhouden van de AM-borden etc. Zij zijn de aanspreekpunten
voor TPM-werkzaamheden. Uiteraard betekent dit niet dat zij
alle werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. De teams moeten
de taken gaan verdelen waarbij de junior als vraagbaak kan
fungeren.
Kilts
Op zes oktober hadden deze junioren een terugkomdag om
de stand van zaken te evalueren. De locatie was landgoed de
Rosep in Oisterwijk. De dag bestond uit een inhoudelijk- en
een outdoor-deel. In het ochtendprogramma, waarin werd
teruggekeken op de 'juniortijd', werden vragen behandeld als:
is er nu op elke werkplek een junior? Welke taken worden op
dit moment door de 'ex-junioren' op de werkplek uitgevoerd?
Wat gaat er goed en waarin is nog ondersteuning nodig?
En ook: zijn er tips, vertel je collega's hoe het op jouw
werkplek gaat!
Er werd flink gepraat en gediscussieerd, zowel in de
gehele groep als in de subgroepen. Na presentaties van de
verschillende groepen over de genoemde vragen, sloten
Fred Waij en Henk Wymenga het ochtendgedeelte af. Daarbij
werd nogmaals ingegaan op de rol die de (ex)junioren gaan
vervullen in de teams op de werkplek.
In het outdoor deel stond teambuilding voorop. Gekleed
in Schotse kilts probeerde iedereen zich te meten met
de collega's in zware beproevingen als kogelwerpen,
boomstamgooien en boogschieten. En later in groepsverband
met een hindernisloop, paaltrekken en slalommen met een
boomstam.
Het is nu aan TPM-office om de ondersteuning goed
te organiseren, zodat de junioren in de teams de TPM
vaardigheden optimaal kunnen inzetten. Zo komt er o.a. een
wegwijzer waarin de TPM-methodes zijn te vinden (waar vind
ik wie of wat). En uiteraard is TPM-office er altijd om vragen te
beantwoorden.
Met het vertrek van Henk Pook een aantal jaren geleden, verdween ook 'Pookje'
met zijn wijze raad op veiligheidsgebied, uit BHN. Dat gaat veranderen, alleen
heet Pookje nu Jetje. SHE-coördinator Jet van der Steen gaat regelmatig een
eigen rubriek vullen onder de titel 'Van Jetje'. In deze BHN haar eerste bijdrage.
Zij pakt de rode draad van Henk Pook weer op met een bijdrage over het
voorkomen van ongevallen.
Er vinden (te veel) ongevallen plaats op de Brouwerij. Onnodig. Want er zijn er
een hoop bij die voorkomen hadden kunnen worden. Natuurlijk gebeuren er ook
ongelukken omdat niets maar dan ook niets, voor de volle 100 procent veilig is.
Of het nu gaat om auto's, glasscherven of een uitstekende spijker, kans op een
ongeval is er altijd. Om die risico's te minimaliseren zorgt Heineken voor een zo
veilig mogelijke werkplek, verstrekt persoonlijke beschermingsmiddelen, maakt
regels en voorschriften en geeft voorlichting over de mogelijke risico's die we
lopen tijdens ons werk. Dat is mooi, maar niet voldoende. Zelf moeten we er ook
het nodige aan doen, want ook wij als werknemers hebben onze verplichtingen.
Ik noem ze nog eens op:
Neem de nodige voorzichtigheid voor jezelf en anderen in acht;
Gebruik de beschikbaar gestelde materialen en gereedschappen op juiste
wijze;
Stel de op machines en apparaten aangebrachte beveiligingen niet buiten
werking zonder opdracht of noodzaak;
Werk mee aan voorlichting en onderrichtbijeenkomsten;
Draag de beschikbaar gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen en
onderhoud die ook;
Meld gevaar voor veiligheid of gezondheid aan de leidinggevende;
Meld ongevallen aan de leidinggevende;
Meewerken om de werkgever of een deskundige te helpen bij de uitvoering
van hun werkzaamheden gericht op verbetering van arbeidsomstandigheden.
Als we ons hieraan houden dan zul je zien dat het een stuk veiliger wordt op de
Brouwerij. En dat willen we allemaal.
Groeten van
Jet van der Steen, SHE coördinator
i
Vrijdag 3 november was de Cambrinus 'the place to be': Ingrid Oomen vierde haar 25 jarig Heineken jubileum.
De leuke en gezellige receptie werd voor Ingeborg en een heleboel gasten, een feest van herkenning. Er waren
tal van bekenden uit de hele periode van 25 jaar dat zij bij Heineken werkt. Zo waren er zelfs chauffeurs die al
13 jaar(!) met pensioen zijn gekomen om haar te feliciteren met dit jubileum. Het was dan ook bijzonder jammer
dat door de grote verkeersdrukte deze vrijdag, een aantal mensen 's-Hertogenbosch niet konden bereiken. Zij
misten een heel leuk en gezellig feest.
(Foto Henk van Esch)
yg|gg
■Öl
*4?
Gerard Brockotter
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND