TPM HYGIËNEPLAN VOOR COLONNE 23
Deadline BHN 25
VACATURES
Afscheid Peter de Groen
Afscheid Jo van Berkom
TAPVAT IS EEN BOSSCHE SPECIALITEIT WAAR WE TROTS OP KUNNEN ZIJN
'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS
Aanvulling
De deadline voor BHN25 is donderdag 14 september 2006.
Kopij voor dit nummer kunt u mailen naar:
6.Sman@Heineken.nl
Teamleider Verpakken /Zoeterwoude
Operational Planner /Zoeterwoude
Market Demand Planner/Zoeterwoude
Ook wordt afgevraagd of een processtap wel nodig is. Maar
als resultaat van dit denkproces kan ook naar voren komen
dat er een stap ontbreekt!
Kritische stappen
Voorbeelden van kritische stappen in de productie zijn,
het vullen en het sluiten (clinchen) van het blik. Hierbij
stellen we ons vragen als: is de vuiler voldoende schoon en
is deze dat altijd? Hetzelfde voor de clincher, en ook voor
de omgeving, voor de lucht. En zo bekijkt het team ook de
actuators, het waterbad, de transportsystemen etc. Kortom:
alle stappen in het proces.
De eerste stap van het TPM team was het bemonsteren
van de lijn. Dit is een 'laboratorium' stap, waarbij je
het blik opent om naar de kwaliteit van het bier te
analyseren. Die stap moet perfect zijn. Net als de volgende
laboratoriumstap, de analyse van dat monster. Ook dit
zoeken we helemaal na.
TPM aanpak
Om alles goed te kunnen overzien zijn schema's gemaakt
volgens de bekende TPM-aanpak. Deze schema's heten dan
matrixen. Zo komt dan uit deze schema's naar voren welke
stap in het proces de meeste kans op fouten geeft.
We zoeken naar kritische stappen. Alle stappen waarin
daadwerkelijk iets gebeurt, daar geven we een cijfer
aan, en hoe hoger het cijfer, hoe meer waarschijnlijk
de mogelijkheid op een besmetting. Zo komen we tot de
kritische stappen die wezenlijk invloed hebben op ons
probleem. Door je te richten op de kritische stappen, moet
het team sneller tot een complete oplossing kunnen komen,
omdat het team meer gericht gaat zoeken en niet wordt
afgeleid door zaken die waarschijnlijk toch weinig invloed
hebben.
Foto: Wim Hollemans
Lijn 23 is de meest 'moderne' lijn met de meeste
geautomatiseerde stappen.
Toch waren we nog niet 100 procent tevreden bij de
controle op de vaten. Het bier van de moderne lijn moest
(nog) constanter ons hoge kwaliteitsniveau halen. En dat
terwijl iedereen al zijn uiterste best doet en de colonne er
uit ziet om door een ringetje te halen!
TPM-team bij Colonne 23
Onlangs is een TPM team opgestart op Colonne 23 die de
lijn op het door ons gewenste kwaliteitsniveau brengt.
Het hele proces is in stappen ingedeeld en bij iedere stap
vragen we ons af of alles wat in deze stap gebeurt, ook
daadwerkelijk goed gebeurt. En of dit bewezen kan worden.
In de Bossche Brouwerij staan twee TapVat lijnen: TapVat lijn
18 en de nieuwe TapVat lijn 23. Beide lijnen zijn verschillend
gebouwd, maar produceren dezelfde producten.
Op 15 september is er een receptie om te vieren
dat een van de veelzijdigste medewerkers van
Heineken 's-Hertogenbosch: Jo van Berkom bekend
als tennisser, hardloper, trompettist, zanger,
kampeerder, fanfareman, Jepper, cateraar,
facilitaire serviceman, beveiliger, vader van Johan jr.
en Teamleider Facilitaire dienst Heineken Brouwerij
's-Hertogenbosch, anders actief wordt.
Iedereen is welkom om samen met Jo en zijn familie
een biertje te komen drinken op 15 september in de
Cambrinuskelder.
De foto's van Godfried Meijer op pagina 1 van BHN 23 werden gemaakt door Henk van Esch. Ook de foto
van Paul Bleijs op pagina 2 en de foto van de Fanfare op pagina 4 kwamen uit de camera van Henk van
Esch.
Op vrijdag 29 september neemt Peter de Groen na 37 jaar met een receptie afscheid van
Heineken.
Peter begon bij Heineken op 14 juli 1969 en werkte de eerste 10 jaar binnen de onderhoudsdienst.
Dat deed hij tot half 1979. Toen maakte hij de overstap naar groepsleider binnen de afdeling
Verpakken. De laatste 10 jaar hield hij zich vooral bezig met zaken op het gebied van de ARBO en
veiligheid. Naast zijn dagelijkse
werk was Peter lange tijd OR lid.
U wordt van harte uitgenodigd om
afscheid te nemen van deze stoere
motorrijder in aanwezigheid van
zijn familieleden, vrienden en
kennissen in de Cambrinus kelder
op vrijdag 29 september. De
receptie begint om 15.30 uur.
Leen van Paridon
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND