JOB FAMILY MODELLING
VAN START
Jubileum
Adviesaanvraag Brouwen
Menu
l®l
a
FRANCISCO DELGADO
Logistiek kerstbiertie DCS en
Brouwerij Zoeterwoude
Ondernemingsraad
Zoeterwoude
colofon
IT! BROUWERIJ ZOETEBWOUPE NIEUWS
Daan Almeida Dork
INFORMATIE
Job Family Modelling (JFM) is een
vorm van standaardisering van func
tieprofielen, waarbij gewerkt wordt
met clusters van functies op meer
dere niveau's. Dit geldt voor alle
functies in de functiegroepen 16 tot
en met 30 binnen alle HNB OpCo's.
Het betreft ongeveer 1.500 functies
en 2.000 medewerkers.
Simpel gezegd houdt JFM in dat we alle functies
in een overzichtelijke structuur gaan zetten. Alle
functies zijn ingedeeld in verschillende clusters:
Finance, 1CT, P&O, Commercie, Productie en In
koop/Logistiek. Elk cluster is weer onderverdeeld in
werkgebieden ('area' of 'activities'). Elk werkgebied
is weer opgedeeld in 'jobs' met meerdere niveaus.
In zes projectteams worden alle JFM-profielen op
gesteld. Dit onder begeleiding van een functiewaar-
deringsdeskundige van HAY. Door JFM-functies
goed te koppelen aan organisatiebrede loopbaan
paden in de vorm van verantwoordelijkheden en
competenties, is het voor de medewerker mak
kelijk om vergelijkbare functies binnen Heineken
te signaleren. Het grote voordeel van JFM is dat
we beter functies kunnen vergelijken binnen alle
HNB OpCo's, er minder onderhoud nodig is (kos
tenbesparend) en we sneller kunnen reageren op
veranderingen. Daarnaast kan alles op één plek in
de organisatie - in SAP HR - plaatsvinden.
Een belangrijk uitgangspunt is dat de functiezwaar-
te niet verandert door JFM! De functies worden in
een nieuwe structuur gezet. Het kan echter voorko
men dat een functie inhoudelijk sterk is gewijzigd
of een functie 'ongewogen' is. Deze worden aan de
hand van de JFM-profielen ingedeeld. Het project is
opgedeeld in twee fases: van juni 2005 tot januari
2006 komen Finance, ICT en HR aan bod en begin
2006 starten we met de laatste drie: Commercie,
Productie en Inkoop/Logistiek. Om alles in goede
banen te leiden is er binnen elke OpCo een coördi
nator benoemd. Voor HNS is Jos Belt de JFM-coördi-
nator. Ik kan me voorstellen dat bovenstaande de
nodige vragen oproept. Op het BrowseHuis onder
'Projecten' staat een projectsite met de nodige
informatie. In begin 2006 ga je zeker meer horen
over Job Family Modelling!
Jos Belt
P&O adviseur
Op 14 december hebben we het 25-jarig jubileum van Francisco
Delgado gevierd. 25 jaar geleden is Francisco begonnen op co
lonne 5, maar is na ongeveer één jaar naar de afdeling Brouwen
gegaan. Daar heeft hij tot 1996 gewerkt als assistent Gisten en La-
geren, waarbij hij vooral bezig is geweest met de verwerking van
gist en gelager. In die tijd is zijn kwaliteitsbewustzijn goed ont
wikkeld. In 1996 ging vanwege de automatisering van de kelders
het veldwerk bij de afdeling Brouwen steeds meer verdwijnen en
kreeg Francisco de kans om weer terug te gaan naar colonne 5.
Hoewel het toen best even wennen was, heeft hij geen spijt gehad
van deze stap. Wij kennen Francisco op colonne 5 als iemand met
een sterk ontwikkeld kwaliteitsbewustzijn en als een fijne collega.
De werkplekopleidingen zijn bijna binnen, dus Francisco is op de
toekomst voorbereid!
Taco Zantinge
Op 2 december 2005 was het een drukte
van belang in het mooie kerstkratten-
dorp. Voorafgaand aan het logistieke
kerstbiertje is Daan Almeida da Fonseca
door zijn DCS-collega's uitgezwaaid om
te gaan genieten van de VUT. Evenals zijn
oud-collega Ab Kortland is er als extra
blijk van waardering een laadput naar
hem vernoemd.
Ondergetekende, Suzanne de Graaf en
de leerkrachten van het ROC te Leiden
maakten vervolgens van de gelegenheid
gebruik de WEB-diploma's uit te reiken
aan een aantal DCS-collega's. Nogmaals
gefeliciteerd met deze geweldige pres
tatie!
Rest ons iedereen die dit biertje tot een
succes heeft gemaakt te bedanken en
een gelukkig en vooral gezond 2006 toe
te wensen.
Fred Holvast
Satéschotel, steak house friet, atjar gemengde salade
Gebakken zalm witte wijnsaus, spinazie gratinee, gebakken
aardappelen
Cajunspies, groentenmelange, pommes friets, mayo of pindasaus
Loempia, gebakken rijst, pindasaus, atjar, kroepoek
Boeuf Bourguigon, aardappeikrokketten, wortel, doperwten
Tagliatelle Bolognaise, Italiaanse salade, geraspte kaas
Nasi goreng Speciaal, Daging Bali, kroepoek, atjar en geb. ei
Gyrosschotel, knoflooksaus, pommes frites, Griekse salade
Gepaneerde scholfilet, Dillesaus/remouladesaus, gebakken kriel,
Parijse wortelen
Gebraden kuikenbout, pommes frites, gemengde salade
Ribkarbonade saus, aardappelkroketten, spinazie
Stamppot boerenkool, gebakken spekjes, rookworst, jus
Macaroni Bolognaise, geraspte kaas, Bologna salade
Bami Goreng, Daging Smoor, atjar, kroepoek en geb. ei
Veel adviesaanvragen zijn de OR de
afgelopen weken gepasseerd. Eén daar
van was de adviesaanvraag Afdeling
Brouwen. Daar leven al geruime tijd veel
vragen over de toekomst van de afdeling
en van de medewerkers. Dus was het
begrijpelijk dat de OR veel vragen aan
de bestuurder moest stellen om enige
duidelijkheid te krijgen. Begin november
kwamen daar antwoorden op, maar die
waren niet afdoende.
Het betekende nóg een vragenronde.
Om een voorbeeld te geven: er ligt een
voorgenomen besluit om een nieuwe
functie te creëren: de Operational Sup
port Brouwen (OSB). Maar wat gaat die
persoon precies doen? Door wie wordt hij
aangestuurd? Komt hij weer in dezelfde
ploeg terug als waar hij vandaan komt?
Het kostte wel wat tijd om hier scherpe
antwoorden op te krijgen. Jullie kunnen
er alles over lezen op onze website op het
BrowseHuis (Heineken Personeel Me
dezeggenschap OR Z/Wou Productie).
Begin december is het positieve advies
op de aanvraag de deur uitgegaan. Dat
betekent dat de plannen worden uitge
voerd. Het betekent ook dat de uitvoering
in het derde kwartaal van 2006 wordt
geëvalueerd om te checken of het ook
werkt volgens de verwachting.
Intussen - terwijl de inkt nog niet is opge
droogd - is tijdens de bierkratsessies dui
delijk gemaakt dat de plannen wijzigen.
De invoering zal sneller gaan verlopen.
Dat betekent dus een nieuwe adviesaan
vraag! Betekent het ook een doorkruising
van de afspraken die tot nu toe tussen
OR en bestuurder zijn gemaakt? En als
dat zo is, welke conclusie gaat de OR
daar dan uit trekken? Een antwoord op
deze vragen ligt in de toekomst want de
nieuwe adviesaanvraag is er nog niet. Wij
houden je op de hoogte.
^1
1
JOS BELT
BRON: BROUWERIJ 'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS
mimi
Donderdag
12 ja
Vijdag
13 ja
Zaterdag
14 ja
Zondag
15 ja
Maandag
16 ja
Dinsdag
17 ja
Woensdag
18 ja
Donderdag
19 ja
Vijdag
20 ja
Zaterdag
21 ja
Zondag
22 ja
Maandag
23 ja
Dinsdag
24 ja
Woensdag
25 ja
Wijzigingen voorbehouden.
Brouwerij Zoeterwoude Nieuws is een uitgave van Heineken Nederland Supply
REDACTIE
Piet Dijkhuizen, Hans Wesselingh,
Aad van der Meer, Henk Arens, Jetse Hiemstra,
John Kraan, Patrice van Es, Hafid Yazami.
REDACTIEADRES
BK 3.16, Z/Wou. Toestel 7074.
E mail: BrouwerijZoeterwoudeNieuws
@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst - Leiden
vM-design - Delft
Drukkerij Groen - Leiden
12 JANUARI 2006