door
NIEUWE OPZET
EHBO VAN START
Menu
PAUL KENGEN BEGINT VOOR
ZICHZELF
Brandweer Heineken 01
oefening bii Rise
lU'BÜ
W V\
Efficiëntie vergroten
|T| BROUWERIJ ZOETEBWOUDE NIEUWS
Nu onze vertrouwde EHBO-instructeur Dirk Blom weg is,
moest de opzet van de EHBO-herhalingscursussen veran
deren. Dirk gaf de cursus altijd op dinsdagmiddag, don
derdagochtend en op maandagochtend. Na zorgvuldig
zoeken kwamen we uit op een waardige vervanger voor
Dirk: de brandweer in Leiden. De opzet van de lessen
was onderwerp van onderzoek. In de oude cursussituatie
moesten cursisten acht lesdelen bijwonen en daar zat
dan ook de reanimatie en AED (Automatisch Elektrische
Defibrillator) bij. Nu doen we alles in twee hele dagen.
We hebben ze dag A en dag B genoemd. Dag A vindt
voortaan in het najaar plaats en dag B volgt in het voor
jaar van 2006. Op dag A doen we de vertrouwde EHBO
en verbandleer. Op dat B herhalen we de reanimatie met
de bekende AED en herhalen we de kennis en kunde met
betrekking tot kleine blusmiddelen en communicatie
(bijvoorbeeld met portofoons en met de poort).
Wij zijn begonnen in de eerste week van november
en na afloop van de dag vroegen we hoe de cursisten
het hebben ervaren. De reacties waren gelukkig heel
positief. Eén hele dag EHBO is wel zwaar, maar na die
dag hoeven de cursisten geen planning meer te maken
voor andere EHBO-lessen. Na afloop van het EHBO-sei-
zoen bekijken we of we ermee verder gaan. Gezien de
reacties ziet het er nu al goed uit.
Aad van der Meer
Hein van Dort
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
29 november
30 november
1 december
2 december
3 december
4 december
5 december
6 december
7 december
8 december
9 december
10 december
11 december
12 december
Ik begon in 2000 bij Corporate Purchasing
op de inkoop van grondstoffen voor West
en Oost-Europa, Afrika en de Cariben. In
2003 begon ik als Rayon Manager Energie/
onderhoudsgroep WTB in Zoeterwoude. In
deze tijd zijn er veel veranderingen doorge
voerd binnen de organisatie en is er tegelij
kertijd gewerkt aan het verbeteren van de
processen en kwaliteit van onze producten.
Ook is er veel tijd besteed aan het voldoen
aan de vele nieuwe wet- en regelgeving op
het gebied van milieu en veiligheid.
Ik ben al jaren geïnteresseerd in duurzame
energieopwekking (wind, water en zon)
en heb de technische vooruitgang op dit
gebied altijd gevolgd. De vernieuwing op
dit gebied maakt dat de kosten van de
technische systemen dalen en de rende
menten toenemen. Gecombineerd met de
alsmaar stijgende energieprijzen betekent
dit dat duurzame energieopwekking eco
nomisch rendabel wordt, ook voor kleinere
toepassingen. Halverwege dit jaar ben ik
begonnen met de voorbereidingen om
een eigen bedrijf te starten. Omdat ik niet
voldoende tijd kon vinden om hieraan te
werken en omdat parttime werken in mijn
functie niet mogelijk is, heb ik eind oktober
ontslag aangevraagd bij Heineken.
Per 1 december gaat mijn bedrijf zich
bezighouden met advies, verkoop en
installatie van duurzame energiesystemen.
We maken ook eigen producten en op dit
moment zijn we bezig met de bouw van
een kleine zelfvoorzienende woning met
60 m2 woonoppervlak. Deze woning wordt
een bouwpakket dat eenvoudig te assem
bleren is en geen aansluiting nodig heeft
op riool, gas, water of elektra. Regenwater,
zon, wind en een houtkachel zorgen voor
warmte, elektriciteit en water. Afvoerwater
wordt gerecycled een (deels) hergebruikt.
Recreatieparken zijn hierin geïnteresseerd
omdat ze kosten besparen en een nieuwe
markt van toeristen denken te kunnen
bereiken. Misschien dat ik in de toekomst
Heineken kan voorzien van een nog groe
ner imago door gebouwen en kantoren te
voorzien van energie-efficiënte systemen
en wind- en zonne-electriciteit!
Hierbij wil ik iedereen waarmee ik de laat
ste jaren heb samengewerkt, bedanken en
heel veel succes wensen met de uitdagin
gen die er nog liggen in de toekomst.
Paul Kengen
Kip Stroganoff, fusili tricolore, Carribean salade
Nasi Goreng, ajam pedis, atjar, kroepoek, ei
Stamppot andijvie, runderbalgehakt, spekjes jus
Lekkerbekje citroen, gebakken kriel, rauwkost, remouladesaus dillesaus
Runderbiefstuk, Vlaamse friet, appelmoes, frietsaus
Tartaartje met gebakken ui, gebakken aardappelen, groentemix
Ribkarbonade, bloemkool kaassaus, gekookte aardappelen,
Spaghetti Bolognaise, Bologna salade, geraspte kaas
Babi Pangang Special, sambal goreng boontjes, witte rijst, atjar kroepoek
Satéschotel, Steak house friet, atjar gemengde salade
Gebakken zalm witte wijnsaus, spinazie gratiné, gebakken aardappelen
Cajun-spies, groentemelange, pommes frites, mayo of pindasaus
Loempia cum laude, gebakken rijst, pindasaus atjar kroepoek
Boeuff Bourguigon, aardappelkrokketten, wortel doperwten
Op 5, 7,10,11 en 13 oktober jl. had
den we onze jaarlijkse brandweeroe
fening met vijf ploegen bij Rise op de
Maasvlakte in Rotterdam. Rise is één
van de grootste oefencentra voor de
brandweer in Nederland. We oefenen
daar omdat ze daar beter de realiteit
na kunnen bootsen als het gaat om
het creëren van warmte en vuur. De
ploegen hebben allemaal dezelfde
oefeningen gedaan. Eén oefening
ging over een brand in een kantoor
pand met vier verdiepingen en een
kelder, waar ook enkele personen
vermist waren. Een andere oefening
ging over een alcohollekkage, waar
door brand was ontstaan.
Wij hebben in de loop der jaren al
aardig wat ervaring opgebouwd en
de techniek zit er goed in: de deuren
werden bijvoorbeeld goed open
gedaan, het onderdeel verkenning
gaat steeds beter en ook de commu
nicatie met bijvoorbeeld portofoons
verliep goed. Bij Rise is dat wel eens
een probleem omdat er veel porto
foons in het gebied worden gebruikt,
wat regelmatig storingen oplevert.
De instructeurs vonden dat we leuke
ploegen hadden en vonden hun inzet
en motivatie erg goed. Natuurlijk
werden er ook fouten gemaakt.
Die werden behandeld en er werd
uitgelegd hoe het anders kan. Wat dit
jaar opviel is dat de brandweerman
nen toch altijd met dezelfde ploeg
meegaan. De ploegen zijn nu al twee
jaar uit elkaar, maar toch zoeken
ze elkaar steeds op. Het waren vijf
inspannende en leuke dagen.
Aad van der Meer
kük
In mijn vorige column heb ik toegezegd nader in te gaan
op het thema 'efficiëntie vergroten'. Waar moeten we dan
concreet aan denken voor Zoeterwoude?
Eén van de hoofdaandachtspunten voor Zoeterwoude is
OPI-NONA-verbetering (Operational Performance Indicator
No Orders No Activity). Via de TPM-methodologie van
gedetailleerde verliesanalyse kunnen we nu gericht gaan
werken aan onze grootste bronnen van OPI-verlies. Deze
zijn inmiddels nauwkeuriger dan ooit tevoren in kaart
gebracht. Hierdoor kunnen we onder andere de juiste
Fl-teams (Focussed Improvement of wel: Gericht Verbete
ren) inzetten, zodat we de grootste OPI-verliezen het eerst
aanpakken. We gaan dus met recht efficiënter werken.
Vóórdatje de dingen doet, moetje namelijk eerst weten of
je de goede dingen aanpakt. Met andere woorden: werken
we aan de juiste (grootste) problemen?
Het betekent ook dat we - voorlopig - dingen moeten laten
liggen. We kunnen niet alles tegelijk. Gaan voor die dingen
die snel succes brengen, dus: via een goede verliesanalyse
bepalen waaraan we gaan werken. Vervolgens de pro
blemen één voor één oplossen en tot slot zorgen dat de
oplossing geborgd is. Een probleem
is pas opgelost als het nooit meer te
rugkomt! Geen half werk dus. Het is
pas af als het echt af is. Pas dan gaan
we nieuwe problemen aanpakken. Zo
worden we stap voor stap efficiënter
en lossen we niet langer jaar in jaar
uit dezelfde problemen op.
KS NAAR RECH'
IERRY READ (BE
AAN (BEDRIJFSI
3ING) EN WILLEI
Wijzigingen voorbehouden.
t\
29 NOVEMBER 2005