De Amerikaanse markt
L
HET MENU
ÉV
Spannende tijden op de Amerikaanse biermarkt
pT| 'S-HERTOGENBOSCH NIEUWS
De Brouwerij
Zoeterwoude Nieuws
redactie sprak met
Jim DeTulleo van
Heineken USA over de
Amerikaanse biermarkt.
Het artikel is ook voor
de lezers van BHN zeer
de moeite waard. Want
ook de Bossche Brouwerij
heeft te maken met de
USA biermarkt.
Colofon
"Het zijn spannende tijden op de
Amerikaanse (bier)markt. De economische
omstandigheden zijn verre van optimaal
waardoor bijvoorbeeld de huizen- en
benzineprijzen stijgen en er een geringer
besteedbaar inkomen is. Op de biermarkt
hijgt de concurrentie van wijn en
gedistilleerd Heineken in de nek, geven
grote binnenlandse biermerken hoge
kortingen om hun aandeel te beschermen
Maandag Tomatencremesoep
Vermicellisoep
Dinsdag Bospaddestoelensoep
Runderconsomme
en geeft de consument steeds meer de
voorkeur aan lichtere en gezondere
dranken. Het aandeel light-bieren is dan
ook gegroeid naar 49%. Markttrends laten
zien dat het aandeel bier afneemt ten
opzichte van 2004 en dat het aandeel wijn
en gedistilleerd groeit. Desondanks zijn de
volumes van Heineken USA ten opzichte
van 2004 gestegen!
Clear Plastic Label
Ook met onze product- en
verpakkingsintroducties gaat het goed op
de Amerikaanse markt.
Verpakkingsinnovaties en grotere
verpakkingformaten zorgen voor
omzetgroei. De snelst groeiende
verpakkingvormen tot nu toe zijn:
Fridgepack-blikken, de 24 oz keg-blikken,
de 18 pack-flessen en Heineken 355 ml 24
Loose. Heineken-tapbier en de 7 oz flessen
vertonen eveneens groei. De Heineken
4,75 liter-draught keg is een groot succes.
Het vaatje heeft nu een aandeel van meer
dan 40% en is het snelst verkopende
merk in het 'mini keg'-segment. De 4,75
liter-draught keg wordt in de loop van de
tijd vervangen door het 5 liter-vat. De uitrol
daarvan staat voor de Verenigde Staten
gepland in januari 2006.
De Clear Plastic Labels van zowel Heineken
als Amstel Light zijn met enthousiasme
door de consument, de kleinhandel
en de distributeurs ontvangen. Vanuit
het oogpunt van de consument is het
merk eigentijdser en verfrissender
geworden, vanuit de handel is de
beleving dat Heineken aantoont te willen
investeren om de consument in onze
merken te interesseren en dat Heineken
toonaangevend is in de importsector.
Heineken Premium Light
Heineken Premium Light (HPL) is
volgens HUSA de meest opwindende
en de belangrijkste introductie van een
nieuw product in de geschiedenis van
Heineken. HPL toont aan dat Heineken
een onderneming is die initiatief neemt
en daarbij voortborduurt op de trend bij
consumenten. Heineken heeft een light-
bier van hoge kwaliteit gebrouwen. De
doelstelling is toegevoegde waarde te
bieden aan de industrie door een nieuw
biersegment - 'Luxury Light' genaamd
- te creëren en het aandeel van HUSA in
de categorie light-bier
zo groot mogelijk te
maken. HPL wordt
momenteel getest in
vier markten: Tampa
(Florida), Providence -jl y
(Rhode Island), Dallas
(Texas) en Phoenix
(Arizona). De resultaten
zijn zeer positief. Veel
consumenten die
binnenlandse light-
merken en Corona lL S
kochten, stappen ®j|£'
over naar HPL.
Alleen al vanwege r
de commotie rondom HPL is de verkoop
ervan toegenomen. Kleinhandelaren
en distributeurs zijn zeer enthousiast
omdat de overstap van consumenten een
toename van de winst betekent in een zeer
uitdagende markt. De nationale uitrol vindt
plaats in het eerste kwartaal van 2006. Aan
de optimalisatie van de verpakkingen voor
de nationale uitrol wordt hard gewerkt. Wij
moeten door de hele keten heen zorgen
voor een perfecte uitvoering, zodat we op
tijd en met voldoende voorraad in de markt
aanwezig zijn.
Namens Heineken USA wil ik iedereen
hartelijk bedanken voor de geleverde
bijdrage in 2005. Wij kijken uit naar een
opwindend en succesvol 2006!"
Onderhoudskennis delen met
collega-bedrijven
Woensdag Thaise currysoep
Uiensoep
Donderdag Kerriesoep
Vrijdag Vissoep
Vrijdag
m mm
i
Sinds september van dit jaar neemt Alphons
Versaevel, Technische Dienst, deel aan een
workshop Onderhoudsmanagement van
Prof. Ir. Klaas Smit. Het doel van deze cursus
is het uitwisselen van onderhoudskennis en
-ervaring tussen bedrijven.
Broodje worst m. zuurkool Macaroni Bolognese
Geraspte kaas, halve
Nasirol
ciabatta
Pistoletje Bali
Mexicano
Spablo
Boerenkoolstamp, rookworst
appelmoes
Kalfspasteitje
Bamiblok
Vietnamese loempia
Mihoen goreng, Babi pangang
atjar kroepoek
Tosti Hawai
Smulrol
Chicano
Rundersaucijsje, gekookte aardappelen
gekookte andijvie
Vissnack
Diverse snacks
Lekkerbek, friet
salade
Chinese groentensoep
Erwtensoep
Kaassoep
Shoarmawrap
Spaghetti,
Rundvleessoep
Berehap
Carbonara saus,
Groentenkaassnack
geraspte kaas
Bospaddestoelensoep
Broodje hamburger
Wortelstamppot,
Mozaieksoep
Nasischijf
gehaktbal met jus
Goulashkroket
Mosterdsoep
Kalfspasteitje
Bami goreng,
Tomatensoep
Sajoera
saté ajam,
Pizzapunt
atjar/kroepoek
Pompoensoep
Sandwich bacon/ei
Schnitzel, gekookte aardappelen
Bruine bonensoep
Vuurvreter
Macedoine groenten
Kipknots
Vissoep
Vissnack
Zeeschnitzel, friet,
Chinese groentensoep
Diverse snacks
salade
In de loop van 10 maanden zijn er 10
bijeenkomsten gepland waarin elke keer
een aspect van de onderhoudsfunctie
wordt besproken. Daarnaast bezoeken de
cursisten in groepjes van 2 of 3 eikaars
bedrijven. De gastheer heeft daarbij een
opdracht meegekregen uit de workshop.
De bezoekers toetsen de opdracht in het
bedrijf en zij geven adviezen vanuit hun
eigen bedrijfsvoering en ervaringen. Onlangs
bezochten 3 cursisten onze vestiging. Zij
onderzochten hoe onze organisatie omgaat
met onderhoudsdata. De aanbevelingen
worden gepresenteerd in de volgende
workshop.
Alphons Versaevel
Technische Dienst
HOOFDREDACTIE
GERRIT SMAN
EINDREDACTIE
GERRIT SMAN, KOMPAS MEDIA
REDACTIE
SASKIA VOGELZANG
CORRESPONDENTEN
JAAP RENTMEESTER
KOMPAS MEDIA
DRUK
HCG GRAFIGROEP
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND