WIGGERT DEELEN BLIJ MET BENOEMING
Alcohol en werk
gaan niet samen!
Enjoy
Heineken
responsibly
Heineken"
Verkrijgbaarheid
van bier
aangepast
Dus niet voor of
tijdens het werk
Afgelopen juli werd al bekend dat Wiggert
Deelen per 1 oktober Marc Gross op
zou volgen als Managing Director van
Heineken Nederland Supply. De afgelopen
vier jaar was hij Technisch Directeur
van Nigerian Breweries in Lagos en
eerder werkte hij tweeëneenhalf jaar
als Brouwerij Manager voor Heineken in
Ghana. Maar de meeste HNS-coUega's
kennen hem van de tien jaar die hij bij
de brouwerijen in 's-Hertogenbosch en
Zoeterwoude werkte. Hoe vindt Wiggert
het om terug te zijn?
"Ik ben blij dat ik terug ben bij HNS", zegt Wiggert.
"Tegelijk ben ik ook trots op mijn benoeming en de grote
verantwoordelijkheid die ik krijg. Natuurlijk helpt het dat
ik bij de brouwerijen heb gewerkt, omdat veel mensen mij
nog kennen. Ik begon ruim 17 jaar geleden als technisch
management trainee, werkte als assistent afdelingsingenieur
bij de Technische Dienst en als afdelingsingenieur bij
Brouwen en Energie in Den Bosch, en daarna als chef
Biermagazijnen en Intern Transport bij MIT (nu DCS)
in Zoeterwoude. Voordat ik naar Nigeria ging was ik
afdelingchef Verpakken in 's-Hertogenbosch." Op de vraag
of zijn bekendheid ook een keerzijde heeft, is zijn antwoord:
"Mijn rol is nu duidelijk anders. Ik moet mezelf aanwennen
dat de dingen die ik zeg meer gewicht hebben dan vroeger
en mijn woorden onder een vergrootglas worden gehouden.
Ik hoef ook niet de illusie te hebben dat wat ik vandaag doe,
direct invloed heeft op de OPI of op de extractverliezen. In
mijn nieuwe functie moet ik me richten op de vraag hoe we
het als HNS in de toekomst willen doen en werken aan hoe
we daar gaan komen."
Nog steeds dezelfde
Gaat hij zich in zijn nieuwe functie nu anders gedragen?
"Ik hoop dat mensen me blijven benaderen als dezelfde
Wiggert van vroeger", zegt Wiggert. "Mede door mijn tijd
in Afrika heb ik wel wat meer leren relativeren en ben ik
wat minder star geworden. De levenshouding daar is zo
anders. Ongelofelijk hoe mensen op een paar vierkante
meter hun bestaan bij elkaar scharrelen en toch steeds
weer een glimlach op hun gezicht kunnen toveren. Ik heb
er ook geleerd dat mensen met een andere achtergrond
met andere oplossingen voor problemen komen. Dat heeft
natuurlijk invloed op de manier waarop ik tegen dingen
aankijk."
Toekomst HNS
Uiteraard wordt Wiggert gevraagd hoe hij de toekomst
van HNS ziet. "HNS is onderweg naar haar toekomst",
antwoordt hij. "Marc Gross heeft erg goed werk verricht;
het is zakelijker geworden en dat was nodig. Toch zie ik ook
meer trots dan vroeger. Niet alleen op het product, maar
ook op hoe we de dingen doen en de resultaten die daarmee
behaald zijn. Er is nog een behoorlijke weg te gaan en die zal
ik voortzetten. Ik denk namelijk niet dat zo'n proces na drie
jaar ophoudt. Er zijn genoeg voorbeelden van brouwerijen
die het slimmer doen dan wij en wij zijn het aan onze stand
verplicht om mee te doen in de voorhoede. Anders verliezen
we de geloofwaardigheid die in de laatste jaren verdiend is,
weer heel snel. Wij moeten onze hoge loonkosten kunnen
compenseren met onze schaal, het vakmanschap en de
ervaring die we in huis hebben. Het kan ook allemaal best
een tandje dieper en scherper. Productiviteit speelt daarbij
een grote rol, maar ook betrouwbaarheid van productie.
Aan kwaliteit kan geen concessie worden gedaan. Mocht er
onverhoopt toch iets mis (lijken) te gaan met die kwaliteit,
dan moeten we snel handelen. Ook levertijdbeloftes moeten
worden waargemaakt."
Aanpak
Over de marktontwikkelingen en de aanpak die nodig is,
is Wiggert duidelijk: "We opereren in markten met weinig
rek en moeten dus scherp op de kosten letten. Die lijn zet
Wiggert Deelen tijdens de opening van colonne 23 in gesprek
met Erwin Mutsaers
ik door. Door diezelfde marktomstandigheden is de vraag
naar nieuwe producten groot. Onze merken moeten jong en
relevant blijven. Binnen de brouwerijen hebben we daarmee
een hoop ervaring opgebouwd en successen geboekt.
Ik ga dus twee dingen tegelijk aanpakken: zo scherp en
zo efficiënt mogelijk werken en doorgaan met nieuwe
producten. We hebben als organisatie een doel voor ogen
en gebruiken verschillende middelen om daar te komen.
Opleiden en TPM zijn geen doel op zich, ze zijn nodig om het
einddoel te bereiken. Veranderen gaat niet zonder ongemak
en het moet op een goede manier gebeuren. De man op
de werkvloer krijgt alle initiatieven op zijn bord en moet
daarnaast ook nog brouwen en afvullen. Gelukkig is het
incasseringsvermogen van onze medewerkers groot en daar
ben ik trots op."
Gezond Leven start campagne Alcohol en Werk op Bossche Brouwerij
Deze week gaat een kleinschalige
campagne van start die de gevaren
van alcoholgebruik tijdens het
werk en het Heineken alcoholbeleid
nog eens extra onder de aandacht
brengt. Als ondersteuning van de
actie hangen overal posters. Want
alcohol en werk verdragen elkaar
niet.
Onze bieren zijn van hoge kwaliteit
en een genot om te drinken.
Verantwoorde consumptie kan
ook goed samen gaan met een
evenwichtige en positieve levensstijl.
Maar het gebruik van alcohol voor- of
tijdens het werk, brengt de veiligheid,
kwaliteit en productiviteit op het
werk in gevaar. Bedenk dat er geen
drempel is waaronder alcohol totaal
geen effect heeft. Zelfs een laag
alcohol promillage heeft invloed
op uw beoordelingsvermogen en
rijvaardigheid. Het is dan ook een
goede zaak dat Heineken al jaren een
streng beleid voert ten aanzien van
alcohol en werk.
De regels
In de Bedrijfsregels voor Heineken
werknemers staat dat het de
werknemer ten strengste verboden
is zich tijdens de uitoefening van zijn
functie onder invloed van alcohol
of drugs/verdovende middelen
te bevinden en/of te gebruiken.
Overtreden van de regels kan
leiden tot: mondelinge berisping,
schriftelijke berisping, schorsing met
opnemen verlofdagen) of zonder
behoud van salaris gedurende
maximaal vijf werkdagen en zelfs
ontslag.
Heineken ziet toe op verantwoord
gebruik van alcohol voor zover er
een relatie is met het werk en/of
de onderneming. Zo geldt voor
iedere Heineken medewerker de
uitdrukkelijke instructie niet deel te
nemen aan het verkeer als zij
onder de invloed van alcohol
verkeren, ook al is het
slechts 'een beetje'. In
dit geval moeten zij
ter plaatse blijven
logeren of met
alternatief vervoer
naar huis gaan.
Tot nu toe was er op bepaalde
tijden alcohol verkrijgbaar in het
Bedrijfsrestaurant en het TD gebouw.
Met ingang van 1 december wijzigt dit.
Als proef is er voorlopig alleen nog bier
verkrijgbaar op vrijdagmiddag tussen
3 en 5 in het bedrijfsrestaurant. We
benadrukken dat ook tijdens recepties
of andere bijeenkomsten waar alcohol
wordt geschonken, van iedereen
persoonlijk wordt verwacht dat er
verstandig wordt omgegaan met het
nuttigen van alcohol.
Als blijkt
dat er op
onverantwoorde
wijze wordt
omgesprongen
met
alcoholgebruik,
kan dit leiden
tot een berisping,
schorsing of zelfs
ontslag.
1
m
i V
UITGAVE VAN HEINEKEN NEDERLAND