WIGGERT DEELEN BLIJ MET BENOEMING
Nieuws van Brouwen
Menu
Jubileum
25
FRANS LIMA
BROUWERIJ ZOETEBWOUPE NIEUWS fÜ
Afgelopen juli werd al bekend dat Wiggert Deelen per 1 oktober Marc Gross
op zou volgen als Managing Director van Heineken Nederland Supply. De
afgelopen vier jaar was hij Technisch Directeur van Nigerian Breweries in
Lagos en eerder werkte hij tweeëneenhalf jaar als Brouwerijmanager voor
Heineken in Ghana. Maar de meeste HNS-collega's kennen hem van de tien
jaar die hij bij de brouwerijen in 's-Hertogenbosch en Zoeterwoude werkte.
Hoe vindt Wiggert het om terug te zijn?
"Ik ben blij dat ik terug ben bij HNS", zegt
Wiggert. "Tegelijk ben ik ook trots op mijn
benoeming en de grote verantwoordelijk
heid die ik krijg. Natuurlijk helpt het dat ik
bij de brouwerijen heb gewerkt, omdat veel
mensen mij nog kennen. Ik begon ruim 17
jaar geleden als technisch management
trainee, werkte als assistent afdelingsin
genieur bij de Technische Dienst en als
afdelingsingenieur bij Brouwen en Energie
in 's-Hertogenbosch, en daarna als chef
Biermagazijnen en Intern Transport bij MIT
(nu DCS) in Zoeterwoude. Voordat ik naar
Nigeria ging was ik afdelingchef Verpak
ken in 's-Hertogenbosch."
Op de vraag of zijn bekendheid ook een
keerzijde heeft, is zijn antwoord: "Mijn
rol is nu duidelijk anders. Ik moet mezelf
aanwennen dat de dingen die ik zeg meer
gewicht hebben dan vroeger en mijn
woorden onder een vergrootglas worden
gehouden. Ik hoef ook niet de illusie te heb
ben dat wat ik vandaag doe, direct invloed
heeft op de OPI of op de extractverliezen.
In mijn nieuwe functie moet ik me richten
op de vraag hoe we het als HNS in de toe
komst willen doen en werken aan hoe we
daar gaan komen."
Nog steeds dezelfde
Gaat hij zich in zijn nieuwe functie nu
anders gedragen? "Ik hoop dat mensen
me op dezelfde manier blijven benaderen
als vroeger", zegt Wiggert. "Mede door
mijn tijd in Afrika heb ik wel wat meer
leren relativeren en ben ik wat minder
star geworden. De levenshouding daar
is zo anders. Ongelofelijk hoe mensen op
een paar vierkante meter hun bestaan bij
elkaar scharrelen en toch steeds weer een
glimlach op hun gezicht kunnen toveren.
Ik heb er ook geleerd dat mensen met een
andere achtergrond met andere oplos
singen voor problemen komen. Dat heeft
natuurlijk invloed op de manier waarop ik
tegen dingen aankijk."
Toekomst HNS
Uiteraard wordt Wiggert gevraagd hoe hij
de toekomst van HNS ziet. "HNS is onder
weg naar haar toekomst", antwoordt hij.
"Marc Gross heeft erg goed werk ver
richt; het is zakelijker geworden en dat
was nodig. Toch zie ik ook meer trots dan
vroeger. Niet alleen op het product, maar
ook op hoe we de dingen doen en de resul
taten die daarmee behaald zijn. Er is nog
een behoorlijke weg te gaan en die zal ik
voortzetten. Ik denk namelijk niet dat zo'n
proces na drie jaar ophoudt. Er zijn genoeg
voorbeelden van brouwerijen die het slim
mer doen dan wij en wij zijn het aan onze
stand verplicht om mee te doen in de voor
hoede. Anders verliezen we de geloofwaar
digheid die in de laatste jaren verdiend
is, weer heel snel. Wij moeten onze hoge
loonkosten kunnen compenseren met onze
schaal, het vakmanschap en de ervaring
die we in huis hebben. Het kan ook al
lemaal best een tandje dieper en scherper.
Productiviteit speelt daarbij een grote rol,
maar ook betrouwbaarheid van productie.
Aan kwaliteit kan geen concessie worden
gedaan. Mocht er onverhoopt toch iets mis
(lijken) te gaan met die kwaliteit, dan moe
ten we snel handelen. Ook levertijdbeloftes
moeten worden waargemaakt."
Aanpak
Over de marktontwikkelingen en de aanpak
die nodig is, is Wiggert duidelijk: "We ope
reren in markten met weinig rek en moeten
dus scherp op de kosten letten. Die lijn zet ik
door. Door diezelfde marktomstandigheden
is de vraag naar nieuwe producten groot.
Onze merken moeten jong en relevant
blijven. Binnen de brouwerijen hebben we
daarmee een hoop ervaring opgebouwd en
successen geboekt. Ik ga dus twee dingen
tegelijk aanpakken: zo scherp en zo ef
ficiënt mogelijk werken en doorgaan met
nieuwe producten. We hebben als orga
nisatie een doel voor ogen en gebruiken
verschillende middelen om daar te komen.
Opleiden en TPM zijn geen doel op zich,
ze zijn nodig om het einddoel te bereiken.
Veranderen gaat niet zonder ongemak en
het moet op een goede manier gebeuren.
De man op de werkvloer krijgt alle initiatie
ven op zijn bord en moet daarnaast ook nog
brouwen en afvullen. Gelukkig is het incas
seringsvermogen van onze medewerkers
groot en daar ben ik trots op."
Subunit Brouwen helpt AMA brouwerij in
Nigeria met opzet FTR-rapportage tooi
FTR (First Time Right) in ontwikkeling
Macaroni, Bolognaise saus, geraspte kaas, Bologna salade
Daging Rudjak, sambal goreng boontjes, nasi koening, kroepoek
Tartaartje geb. uien, Ligne groentemix, gebakken aardappelschijfjes, mayonaise
Gefrituurde mosselen, tartaarsaus, Westlandsalade, Wedges American
Halve kip, vlaamse friet, worteltjes dopertwen, frietsaus
Jagerschnitzel, champignonssaus, fusili tricolore, broccoli bloemkool
Holsteiner schnitzel, champignonssaus, sperciebonen, gebakken aardappelschijfjes
Spaghetti bolognaise, Bolognasalade, geraspte kaas
Bami Goreng, Babi Pangang, atjar, kroepoek en gebakken ei
Hutspot, sucadelapje, spekjes, jus
Gebakken kibbeling, ravigottesaus, rauwkost, pommes duchesse
Broodje hamburger, patat, frietsaus, rauwkost
Boeuf Bourguignon, (kant klaar), witte rijst, sperciebonen
Goulash, Pommes Parisienne, Baija Blanca salade
Op 1 november was Frans Lima - werkzaam bij
Verpakken colonne 1 ploeg B - 25 jaar in dienst van
Heineken. Uiteraard wilde we dit niet ongemerkt
voorbij laten gaan. Onder het genot van een bakje
koffie en gebak werd in het bijzijn van zijn collega's
Hans en Jerry, zijn teamleider Leo en rayonmana
ger Vincent, de gouden Heineken-ster en envelop
overhandigd door Ronald Lucassen, productiema
nager Verpakken.
Frans, bedankt voor je inzet en nogmaals
gefeliciteerd!
Leo van der Steeg
Teamleider Rayon 1
De AMA brouwerij in Nigeria heeft Zoeterwoude verzocht
hun kennis te delen, zodat ook zij een FTR (First Time
Right)-rapportage kunnen realiseren. Chris Bos, proces-
informatiseringspecialist bij Brouwen, heeft dit gerea
liseerd. Hij heeft uitgelegd hoe de oplossing die wij in
Zoeterwoude hanteren werkt, en er is gekeken hoe deze
het beste naar de situatie van AMA kon worden vertaald.
De AMA brouwerij heeft nu dus ook een FTR-rapportage.
In het afgelopen jaar heeft Zoeterwoude de FTR-rappor
tage ontwikkeld. De FTR van een procesdeel bestaat uit
een aantal parameters en/of analyses waaraan dit
procesdeel moet voldoen. Als een paramater en/of
analyse afwijkt van de norm, wordt een batch als een
foute batch beschouwd. De FTR is daarom een prestatie
indicator, zoals een OPI dat is voor Verpakken. Om de
medewerkers binnen de subunit Brouwen te ondersteunen
om tot betere FTR-resultaten te komen, zijn er FTR-
rapportageschermen boven de controledesks opgehan
gen. Afwijkingen worden direct weergegeven zodat er
snel actie kan worden genomen.
Dinsdag
15
november
Woensdag
16
november
Donderdag
17
november
Vijdag
18
november
Zaterdag
19
november
Zondag
20
november
Maandag
21
november
Dinsdag
22
november
Woensdag
23
november
Donderdag
24
november
Vijdag
25
november
Zaterdag
26
november
Zondag
27
november
Maandag
28
november
Wijzigingen voorbehouden.
15 NOVEMBER 2005