Uitbreiding anaërobe
zuivering
Menu
Aankondiqin
STAP 1 TPM BEHAALD VOOR MULTIPACKER
COLONNE 5
Ondernemingsraad
Zoeterwoude
Bijeenkomsten OR Zoeterwoude
BROUWERIJ ZOETERWOUDE NIEUWS IH
INFORMATIE
Op vrijdag 19 september werd
ploeg C geaudit voor stap 1 van
TPM door Bernard Vork van de
afdeling PP&C (die voor Heineken
wereldwijd alle TPM-audits doet)
en door Bas Ketsier van EFESO
(het bureau dat Heineken bege
leidt bij het invoeren van TPM).
Zij hebben daarbij een score
behaald van 95% en mogen
door naar stap 2. Gefeliciteerd!
Op 30 september kon de sticker
'stap 1' op de machine worden
geplakt en dat hebben we gevierd
in de teamruimte met koffie en
een stuk gebak. De Multipacker op
colonne 5 is de machine waarop de
methodiek van TPM geschikt wordt
gemaakt voor gebruik binnen
Verpakken. Het is de 'modelma
chine' en daar zitten nog wel eens
haken en ogen aan. Daarom gaat
Sandor Volwerk de rol van extra
begeleider modelmachine op zich
nemen. Er was al een keer geaudit,
maar toen zijn we gezakt omdat
onder andere de CILT-lijsten niet
compleet waren. Dus hebben de
leden van het AM Team Multi
packer, Sandor Volwerk en Aid
Messemaker, de laatste maand
puntjes op de i gezet om te slagen.
CUT staat voor: Cleaning, In
specting, Lubrication, Tightning
(schoonmaken, inspecteren, sme
ren en aandraaien). CILT-lijsten zijn
lijsten waarop wordt bijgehouden
hoe, wanneer, met wat en hoe lang
je doet over schoonmaken, inspec
teren, smeren en aandraaien.
Een zeer belangrijke lijst die in stap
1 zeker niet vergeten mag worden.
Hieronder nog een keer de
TPM-stappen in het kort:
Stap 1: Intergratie van operator
en machine door middel van
Total Clean Out (het schoonmaken
van de machine en het nalopen
op gebreken), verwijderen van
verstoringen en reparaties, start
CILT en start continu labelen.
Stap 2: Los bronnen van vervui
ling op, voorkom lekkages en
moeilijk bereikbare plaatsen en
reduceer de tijd die nodig is voor
het schoonmaken. In deze stap
werken we door middel van een
'minikaizen' (proces watje door
loopt om een probleem aan te
pakken). Hierin nemen wij weer
stappen om dit allemaal binnen
een bepaalde tijd op te lossen.
Verder moet de operator op de
hoogte zijn van het gehele TPM-
bord en daar dan ook uitleg over
geven. Wat vooral moeilijk is zijn
de Engelse afkortingen. Het is een
hele klus om het allemaal voor
elkaar te krijgen.
Hafid Yazami
Teamlid AM Team Multipacker
Naar aanleiding van diverse advies-
en instemmingsaanvragen, kwam de
OR Zoeterwoude op 10 en 17 oktober
bijeen. Hieronder een impressie door
Henk Kranenburg.
Het is maandagmorgen 10 oktober
07.00 uur als de OR zich verzamelt in de
Eendenkooi te Zoeterwoude. De laatste
jaren heeft de OR Zoeterwoude in het
laatste kwartaal veel advies- en instem
mingsaanvragen van de bedrijfsleiding
ontvangen. Dit keer betreft het de
volgende aanvragen: adviesaanvraag
Brouwen, instemmingsaanvraag roos
ter Filtratie, adviesaanvraag integratie
MEV/DCS, adviesaanvraag grofstruc-
tuur Verpakken en de instemmings
aanvraag wijziging roosterstructuur
colonne 2/3/7.
Normaal gesproken behandelt de OR
een aanvraag gezamenlijk, maar in
bijzondere gevallen worden er werk
groepen gestart. Deze keer zijn het vier
aanvragen. Het verzoek aan de OR is
om ze spoedig af te handelen. Onder
de bezielende leiding van Marcel van
Spaandonck en René Kroon wordt de
ochtend geopend en wordt de werk
wijze en indeling van de werkgroepen
bekend gemaakt. Ik ben samen met
Henk van Polanen en Stefan Schoemaker
ingedeeld bij de werkgroep adviesaan
vraag MEV (Magazijn Eenmalige Ver
pakkingen). De opdracht is om te kijken
wat de mogelijke gevolgen zijn voor
het personeel en bedrijf. We gaan in
groepjes uit elkaar om het onderling te
bespreken. Na een uur komen de groep
jes weer samen om verslag te doen van
de bevindingen. Vervolgens worden de
vragen, die verstuurd worden naar de
bedrijfsleiding, centraal doorgenomen.
Het is maandag 17 oktober. Deze dag
ben ik samen met Piet Hagenaars,
Henk Kroon en Marcel van Spaandonck
ingedeeld bij de adviesaanvraag Brou
wen. Ook nu gaan we uit elkaar om in
klein gezelschap het voorbereidende
werk te doen. Daarna doen we weder
om verslag aan de overige leden van de
OR en nemen we de vragen gezamenlijk
door. Mijn ervaring leert dat het werken
in groepen heel goed bevalt.
Paul Ader, werkzaam als brouwoperator, is op
1 november aanstaande 25 jaar in dienst. Ter
gelegenheid hiervan zal een receptie worden
gehouden op 10 november 2005 in Ontvangs
tgebouw de Hooiberg. De aanvang is 15.30 uur.
Woensdag 12 oktober 2005 ging
dan eindelijk de eerste paal de
grond in voor de bouw van een
nieuwe anaërobe zuivering op
onze afvalwaterzuiveringsinstalla
tie (AWZI). Eindelijk, omdat na de
projectgoedkeuring eind 2003, wij
nog een bouw- en milieuvergun
ningtraject van ongeveer ander
halfjaar moesten doorlopen.
Aanleiding voor dit (milieu)-
project is de stankoverlast die
Heineken tijdens pieklozingen
produceert met het grotendeels
aërobe zuiveringsprincipe via
de bestaande open carrousels.
Vooral op de Rijneke winkelbou
levard wordt regelmatig overlast
ondervonden. Een groot deel van
het geproduceerde afvalwater
loopt al over een anaërobe zui
vering, maar bij grotere lozings-
hoeveelheden moet een groot
deel ook direct naar de aërobe
zuivering worden gestuurd. Met
anaërobe zuivering (zuivering
zonder luchttoevoer) is stank
overlast veel beter te beheersen
ofte onderdrukken dan bij de
aërobe zuivering (zuivering met
luchttoevoer). Door uitbreiding
van de anaërobe zuivering gaat
straks al het afvalwater eerst
daarover en wordt daar voor
ongeveer 80% voorgezuiverd.
Daarna gaat het naar de aërobe
zuivering, die met minimale
verspreiding van ongewenste
luchtjes de verdere nazuivering
verzorgt. Voordeel bij anaërobe
zuivering is ook dat hierbij biogas
kan worden afgevangen, dat weer
hergebruikt wordt bij opwekking
van elektriciteit met behulp van
een biogasmotor. Medio mei
2006 zal de nieuwe uitbreiding
van de anaërobe zuivering in
gebruik worden genomen.
Jaap van der Steen
Henk Kranenburg
Dinsdag
1
november
Kipkarbonade, spinazie a la crème, gebakken aardappelen
Woensdag
2
november
Mihun Goreng, satésaus, Tumes broccoli
Donderdag
3
november
Cajun-spies zigeunersaus, witte rijst,
Mexicaanse groente
Vijdag
4
november
Gepanneerde scholfilet, chickenburgersaus,
gekookte aardappelen, Parijse wortelen
Zaterdag
5
november
Gefrituurde mosselen, tartaarsaus, Pommes duchesse,
gemengde sla
Zondag
6
november
Schouderkarbonade, vleesjus, gekookte aardappelen,
sperciebonen paprika
Maandag
7
november
Zeeuwse rijsttafel
Dinsdag
8
november
Macaroni, geraspte kaas, Italiaanse salade
Woensdag
9
november
Nasi Goreng Special, kipsaté pindasaus, gebakken ei,
kroepoek, atjar, seroendeng, uitjes
Donderdag
10
november
Gehakt cordon-bleu, aardappelkroket, Griekse salade
Vijdag
11
november
Visschnitzel citroen, pommes frites, remouladesaus,
Tampa salade
Zaterdag
12
november
Kippenbout, Amaizeing frites, Mexico groenten
Zondag
13
november
Vlaamse stoofschotel, pommes duchesse,
Hollandse snijbonen
Maandag
14
november
Spareribs, knoflooksaus, appelmoes pommes frites
Wijzigingen voorbehouden.
1 NOVEMBER 2005