door
kijk
PILOT 'BROUWEN
VOOR NIET-BROUWERS'
[T| BROUWERIJ ZOETERWOUDE NIEUWS
Mooie DVD, maar wat betekent het voor
Zoeterwoude?
Hein van Dort
'Brouwen voor niet-brouwers' is een twee
daagse training waarin niet-brouwers het pro
ces van gerst tot verpakt product doorlopen.
Tussen de eerste en tweede dag zit tien dagen;
in deze periode vindt de vergisting plaats. Aan
de pilot namen medewerkers van Nieuwbouw
en het Bouwbureau deel. Als locatie werd de
1 hectoliter-brouwerij van de Proefbrouwerij
naast het kelderdienstgebouw op het produc
tieterrein gekozen. De deelnemers worden
onder begeleiding van medewerkers uit de
Proefbrouwerij zoveel mogelijk zelf ingezet
bij de verschillende processtappen.
V
Het lesprogramma bestaat uit de volgende
stappen:
Dag 1
Vermouten van de gerst (alleen in theorie)
Receptkeuze; er kan worden gekozen uit
het maken van Light, pils of bokbier.
De pilotgroep ging voor bokbier
Afwegen van ingrediënten
Malen van mout
Klaren van beslag
Koken en whirlen van wort
Koelen en aanstellen (met gist) van de wort
Procescontrole; monstername en analyse
Dag 2
Uitvergisten, wort filtreren en stabiliseren
Standaardiseren van het heldere bier
Procescontrole; monstername en analyse
Afvullen en pasteuriseren van het bier
Flesje voorzien van zelf ontworpen etiket
(zie foto)
Smaaktest; herkennen van specifieke
biercomponenten
Het geheel wordt afgesloten met een toets. Uit
de evaluatie bleek dat het niveau van de lesstof,
vooral van het biochemische deel, te hoog was.
Daarnaast wilden de deelnemers nog meer zelf
doen. Op deze punten worden aanpassingen
doorgevoerd. De coördinatie van deze training
is in handen van ondergetekende, dus behoor
je tot de doelgroep en wil je de training volgen,
meld je dan bij mij aan.
Jetse Hiemstra
Opleidingen
Niet languit op de bank
Werkgevers hechten veel waarde aan
gezonde en fitte medewerkers en kiezen
daarbij voor een actieve benadering. Bin
nen Heineken betekent dit dat de bedrijfs
arts ook doorverwijst en dat er is gekozen
voor een 'in huis' fysiotherapeut. Dat heeft
veel voordelen: het is dichtbij en daardoor
laagdrempelig en medewerkers worden
behandeld volgens eenzelfde behandel
methode. Spomed is uitgekozen omdat ze
een behandelmethode voorstaat die past in
het principe belasting/belastbaarheid, wat
zoveel betekent als: wat krijg je als mens
gemiddeld te verduren en in hoeverre kun
je dat aan. Tijdens een consult bespreken de
fysiotherapeuten van Spomed niet alleen je
werkomstandigheden, maar komen ook je
privé-omstandigheden en je karakter (hoe
ga je om met de eisen die door jezelf en de
omgeving aan je worden gesteld) aan de
orde. Last van je nek kun je krijgen door
een slecht ingerichte werkplek, maar ook
door stressvolle situaties thuis of omdat je
(figuurlijk) alle problemen op het werk op je
nek neemt. Zo bestrijden de fysiotherapeu
ten niet alleen de symptomen, maar gaan
ze op zoek naar de daadwerkelijke oorzaak.
Hun behandeling is gericht op het actief
herstellen van spieren en gewrichten door
beweging. Geen 'lekkere' massage dus, maar
oefenen en trainen. Als je vanwege een bles
sure rustig aan moet doen, kun je natuurlijk
languit op de bank gaan liggen. Dat is niet
goed. Je kunt beter langzaamaan weer gaan
bewegen en de betreffende spier sterker
maken. Actief blijven en niet inactief worden
als je een blessure hebt, dat is de overtuiging
van de Arbodienst en van Spomed.
Samenwerkingsverband
Heineken en Spomed werken samen met
drie speciaal ingerichte praktijken in de
regio. Die centra werken volgens dezelfde
behandelmethode, hebben de beschikking
over revalidatieapparatuur en er werken
therapeuten die gespecialiseerd zijn in spe
cifieke klachten. Medewerkers kunnen daar
snel terecht en worden op een kwalitatief
goede manier begeleid. Als je als medewer
ker de voorkeur hebt om naar de huisarts te
gaan in plaats van naar de bedrijfsarts, is dat
natuurlijk ook mogelijk. In dat geval kun je je
ook door laten verwijzen naar de hiernaast
genoemde centra. Dan weetje zeker datje
bij de juiste fysiotherapeut komt. Geef wel
aan datje een Heineken-medewerker bent!
Wil je een afspraak met de fysiotherapeut ma
ken? Bel dan op maandag- en vrijdagmiddag
tussen 13.00 en 13.30 uur met toestel 8850,
of overleg met de bedrijfsarts Peter Holthaus,
toestel 8950.
Namen en adressen
praktijken:
Fysiotherapie Sweelinckplein
Contactpersoon:
Dirk-Jan de Jong
Sweelinckplein 45-46
2517 GP Den Haag
070 - 345 11 09
SPOMED
Contactpersoon:
Joris Buijtendijk
Dalkruidbaan 21
2908 KC Capelle a/d IJssel
010 -458 22 63
Sportgezondheidscentrum
Visser
Contactpersoon: Peter Visser
Van Vollenhovekade 20A
2313 GG Leiden
071 512 31 11
Mare Doornweerd (rayonmanager MEV):
"Een absoluut voordeel, die 'driehoek'
tussen Arbodienst, Spomed en de orthope
disch chirurg. De grootste voordelen voor
mij zijn het gemak, de snelle doorloop en
goede afhandeling geweest. Toen Peter
Holthaus mij wees op de snellere route
zonder tussenkomst van de huisarts, was
er voor mij geen reden om dat niet te
doen. Goede keus zo bleek voor mij. Ik ben
snel geholpen, heb vervolgens bij Spomed
in Capelle een zeer goede begeleiding ge
had bij het op kracht brengen van de knie
en ik kon relatief snel weer aan het werk.
Ik hoop niet dat het nog een keer nodig is,
maar ik zou het hulptraject volgende keer
niet anders doen."
Martin van Gelderen (operator Verpakken):
"Na een aantal weken met mijn arm in een mitella te heb
ben gelopen, werd Ik door het ziekenhuis doorverwezen
naar een fysiotherapeut. Alle fysiotherapeuten die ik
benaderde hadden een wachtlijst van een paar weken.
Peter Holthaus heeft mij toen in contact gebracht met
Arjen Frudiger. Hij vertelde mij dat fysiotherapie alleen
niet genoeg was om de volledige functie en belastbaar
heid van mijn schouder terug te krijgen. Ik werd door
verwezen naar sportgezondheidscentrum Peter Visser,
waar ik direct terecht kon. Na een aantal behandelingen
fysiotherapie, begonnen we in de sportzaal met het
versterken van de spieren, banden en het kapsel rond de
schouder. Via een directe rapportage had de bedrijfsarts
een duidelijk beeld van mijn beperkingen voor wat betreft
mijn werkzaamheden op de lijn. Ze hebben me overtuigd
van het nut om je lichaam, net als een machine, goed te
onderhouden. Ik ben inmiddels lid geworden van een
sportschool."
De afgelopen weken is de DVD van Dhr.
Van Boxmeer op diverse plaatsen in
de brouwerij afgespeeld. Binnenkort
ontvangt iedereen de DVD thuis met
een begeleidend schrijven van Wiggert
Deelen, de opvolger van Marc Gross.
Graag wil ik hier aangeven wat de in
houd van de DVD nu concreet betekent
voor Zoeterwoude. Dat kan niet in één
column, vandaar ik er regelmatig op te
rug zal komen. Van de vier genoemde
hoofdpunten ('toplijn groei versnellen',
'efficiency vergroten', 'implementatie
versnellen' en 'selectief omgaan met
kansen') zal ik me vooral concentreren
op 'efficiency vergroten' en 'imple
mentatie versnellen'. Deze zijn namelijk
voor ons het meest relevant.
Dit voorbeeld gaat over 'implementatie
versnellen'. Meermalen heb ik mensen
een compliment gemaakt met de snel
heid waarmee we in staat bleken om
alle SUNSHINE- etiketteermachines te
bestellen, in te bouwen en in bedrijf
te nemen. Hetzelfde geldt voor de
BeerTender-lijn. De complimenten zijn
welgemeend. We hebben bewezen
dat we snel en accuraat grote NPI's
aankunnen. Helaas kan ik ook voor
beelden geven van investeringen waar
we maanden, soms zelfs jaren over
hebben gediscussieerd. Nog steeds
vervolg van
pagina 1
verzinnen we met zijn allen meer inves
teringen dan we uit kunnen of willen
voeren. Daarnaast zijn we niet altijd in
staat een investering snel af te ronden.
We hebben echter met SUNSHINE be
wezen dat we het wel kunnen, we doen
het alleen nog niet elke keer!
ledereen kent in zijn eigen werkom
geving wel dingen die sneller kunnen
en moeten. Soms hebben we hulp van
anderen nodig, heel vaak zijn het ook
dingen die we zelf kunnen aanpakken.
Met TPM (door labels te schrijven, te
helpen oplossen en de gericht ver
beterteams), maar ook met de pilot
ideeënbus op colonne 6, hebben we
een begin gemaakt om zelf sneller
dingen te realiseren. Het is aan ons
allemaal om hiermee verder te gaan.
Dat is nodig om de onbetwiste nummer
1 brouwerij op het gebied van kwaliteit,
kosten en leverbetrouwbaarheid te
worden.
In een volgende
column besteed
ik aandacht
aan 'efficiency
vergroten'.
1 NOVEMBER 2005