AMSTEL
proost
AMSTEL GOLD RACE
GROOTS EVENEMENT
GLAZENACTIE 'N SUCCES
OPEN HUIS
CARNAVAL
AFSCHEID
DICK
BESSEM
NU BIJ ZES FLESSEN AMSTEL
3 FIJNE BIERGLAZEN VOOR 1 GULDEN
HANS EN GRIETJE
NA JAAR
WEER ONDER DAK
AMSTEL PROOST
*AMSTEy
is een uitgave van de Amstel
Brouwerij N.V. Mauritskade 14,
Amsterdam. Postbus 4065. Tele
foon 020-944544. Samenstelling:
afdeling Public Relations.
Druk: Augustin Schoonman.
Voor de vijftiende maal worden dit jaar de nationale biertapwèdstrijden
gehouden. De spits werd dit maal afgebeten in Groningen, waar op woens
dag 19 april in Huize Maas aan de Vismarkt de eerste deelnemers hun
kunsten hebben vertoond. Sinds de instelling van de biertapwedstrijden
in 1953 hebben meer dan 27.000 mensen uit de horeca-sector (eenmans
zaken en teams), die tesamen ruim 17.650 horecabedrijven vertegen
woordigden, aan de wedstrijden deelgenomen.
Daarmee is de zaak van de heer
Hans Fockens de eerste in de ca
tegorie verbouwde bedrijven in
Nederland, die aan de nieuwe eisen
voldoet. Hoe druk het op 15 maart
tijdens de opening was toont de foto
met in het midden eigenaar Hans
Fockens en architect Edo Spier
(met sigaar). Van het drietal be
dienden in hemdsmouwen zullen
ongetwijfeld velen uiterst rechts
de ex-wielrenner 'ijzeren' Hein
van Breenen herkennen.
Carnaval is een feest van plezier.
En waar plezier is, daar is het
pils van Amstel vanzelfsprekend
ook. In alle Carnavalsoptochten
was Amstel van de partij, maar
welhaast nergens zal ons bier zó
nadrukkelijk de toon hebben aange
geven als in Helmond (de tweede
Amstel-stad), waar een complete
harmonie zich in het uitbundige
Amstel-tenue gestoken had. Trou
wens ook de winkeliers wisten dat
er met dat Amstelbier heel wat te
versieren viel. In hun etalages
lieten ze duidelijk zien dat men met
een biertje bij de hand steeds goed
gemutst is.
'Hans en Grietje', het vermaarde
trefpunt van artiesten aan de Am
sterdamse Spiegelgracht (tegen
over het Rijksmuseum), is weer
open. In-nauwelijks zeven-en-een-
halve maand is het historische pand
tot en met de laatste steen afge
broken en naar de eisen van Mo
numentenzorg weer opgetrokken.
De bekende binnenhuisarchitect
Edo Spier (getrouwd met ex-
Miss World Corine Rottscha-
fer) zorgde voor een attractief in
terieur. Naast het café annex ge
lagkamer werd op de eerste etage
een voortreffelijk' steak and pan
cake house 'Uit de kunst'ingericht.
Het geheel is opgezet volgens de
eisen van de nieuwe drankwet, die
op 1 november in werking treedt.
De Amstel Gold Race 1967 is een
wielerevenement van waar lijk gro
te allure geworden. Daarover is
iedereen het eens. De wegwedstrijd
voor beroepsrenners over 205 ki
lometer van Helmond (start voor
onze brouwerij) naar het Zuidlim
burgse Meerssen, die zaterdag 15
april onder de meest ideale weers
omstandigheden werd verreden,
kent in Nederland zijn gelijke niet.
De Amstel Brouwerij is er dan ook
geweldig trots op dit voor de Ne
derlandse wielersport zo belang
rijke gebeuren te mogen organise
ren. En gelet op de grote publici
teit, die de Nederlandse en bui
tenlandse pers, de televisie, de
radio en het filmjournaal aan deze
Amstel Gold Race hebben gege
ven, kunnen we gerust stellen, dat
wij als brouwerij met deze, hope
lijk spoedig 'klassieke'wedstrijd,
de harten van het Nederlandse pu
bliek en in het bijzonder van de
wielerliefhebbers gewonnen heb
ben. Het was dan ook een bijzon
der verheugend moment, toen de
directeur van de Amstel Brouwe
rij, de heer P. Kranenberg, tij
dens de officiële huldiging van Am
stel Gold Race-winnaar 1967 Arie
den Hartog in het gemeentehuis
van Meerssen, bekend kon maken,
dat de brouwerij alle steun zal ge
ven om ook de race in 1968 te la
ten verrijden. Verheugd was hij
tevens omdat de winnaar van dit
jaar woonachtig is in het Limburg
se Elsloo, hetgeen vele Limbur
gers langs de route ongetwijfeld
veel voldoening moet hebben ge
geven. Dankbaar toonde de heer
Kranenberg zich jegens het ge
meentebestuur van Meerssen en in
het bijzonder burgemeester
W.J.H.M. Muris, het Wielercomi-
té Meerssen en allen, die door hun
grote inspanning en doorzettings
vermogen deze dag tot een onver
getelijke hebben gemaakt. Met na
me winnaar Arie den Hartog zal
zich deze dag lang heugen, want
niet alleen voegde hij door zijn
grandioze prestatie een geweldig
succes aan zijn overwinningen
reeks toe, óók werd hij de drager
van de extra-prijs, een gouden
ring in de vorm van een Amstel-
vat, welke hem tijdens de huldi
ging door de heer Kranenberg om
de pink geschoven werd (zie foto).
Onder de ruim duizend vrienden,
die de heer Dick Bessem bij zijn
afscheid als directeur van het
Olympisch Stadion in Amsterdam
op vrijdag 31 maart de hand kwa
men drukken, waren ook twee van
onze directeuren. De foto hierbo
ven toont het moment waarop de
heren mr. J.M. Elink Schuurman
(midden) en P. Kranenberg (rechts)
de heer Bessem de hand drukken.
Uiterst rechts Feijenoord's voor
zitter Cor Kieboom.
De nieuwe glazenactie is een over
weldigend succes aan het worden.
Na het verbluffend goede resultaat
van onze vorige actie, toen een
voorraad voor zes weken in zes
dagen weg was, slaat deze actie
alle records. Het aantrekkelijke
daarbij is voor de handel, dat zo'n
actie niet een éénmalige verkoop
bevordering is, omdat als de Am-
stel-glazen eenmaal bij de klant
op tafel staan, dit een herhaalde
vraag naar Amstel pils tot gevolg
heeft. Het is dus zaak zowel die
origineel verpakte, met het nieuwe
Amstel-beeld bedrukte glazen als
het Amstel bier in huis te hebben.
Haast u, want al is deze actie dan
de grootste glazenactie ooit in
Nederland gevoerd, de voorraad is
beperkt.
Ook dit jaar heeft de Amstel Brou
werij in Amsterdam gedurende de
week na Pasen haar poorten weer
opengesteld voor een aantal leer
lingen van middelbare scholen, die
op uitnodiging van de Stichting
Contactcentrum Bedrijfsleven -
Onderwijs kennis kwamen maken
met een Nederlands bedrijf. De
ongeveer dertig jongelui hebben
zich gedurende vier dagen een oor
deel kunnen vormen over hoe het
in het bedrijfsleven toegaat. Zij
hebben zich - en daar gaat het om-
kunnen oriënteren op de mogelijk
heden, hetgeen vooral van nut kan
zijn voor diegenen, die na hun
eindexamen niet willen verderstu-
deren, maar zich een plaatsje in
de maatschappij gaan zoeken. Bij
Amstel hebben ze -om het een
beetje in stijl te zeggen- het on
derste uit de kan gekregen, want
niet alleen hebben zij zich kunnen
verdiepen in het brouwtechnische
gedeelte, ook hebben zij zich or
ganisatorisch een beetje kunnen
voorbereiden. Dat gebeurde o.m.
aan de hand van een werkopdracht,
waarbij de leerlingen van HBS en
Gymnasium een oplossing hebben
moeten zoeken voor een typisch
bedrijfsprobleem als een bier
klacht. Het aantrekkelijke voor de
jongelui was daarbij, dat zij bij
een groot aantal afdelingen te ra
de konden gaan en bovendien voor
de afwikkeling van de zaak de be
schikking hadden over de noodza
kelijke dienstverlenende sectoren
als bijvoorbeeld de typekamer. Uit
de vele reacties bleek, dat zij zich
met groot enthousiasme aan het
werk gezet hebben. Hun ervaring
van deze vier dagen zullen zij nog
in een scriptie verwerken. Voor
dat de groep op vrijdagmiddag 31
maart de brouwerij weer verliet,
werd in het brouwhuis deze over
zichtsfoto gemaakt.