PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V.
Uitbreiding Preservenbedrijf begonnen Deze maand
1
HET SPONGAT
NUMMER 50 -
In Breda heeft op maandag 28 novem
ber mejuffrouw Lily d'Arnaud Gerkens,
dochter van de oudste directeur van de
N.V. Preservenbedrijf, de eerste paal ge
slagen voor de uitbreiding van de pro-
duktieruimten van dit bedrijf, dat een
der best geoutilleerde groenten- en fruit-
verwerkende industrieën van West-Eu
ropa kan worden genoemd.
Hiermede was op symbolische wijze de
eerste fase ingeluid van een investerings
programma dat drie jaar in beslag zal
nemen, te weten van 1966 t/m 1968. De
uitbreiding en vernieuwing van gebouw
en machines zijn nodig geworden door
de snelle en gezonde ontwikkeling van
het bedrijf, dat o.a. Nibb-it produceert
en een reputatie heeft die zich verbreidt
tot ver buiten Europa. Hiervan getuigen
de leveringen naar gebieden als b.v.
Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, geheel
West-Europa, het Midden-Oosten en af
en toe zelfs naar het Verre Oosten,
Australië, Nieuw-Zeeland en Melanesië.
Bij de plechtigheid waren aanwezig drs.
A. van den Bergh, directeur N.V. Pre
servenbedrijf, vertegenwoordigers van
het bouwteam, te weten de heren ir. J.
Boonen en J. R. A. Scholten (beiden
van de Amstel Brouwerij), W. J. Huys-
mans, C. H. J. N. van Velzen (Preser
venbedrijf), architekt J. H. van Sas uit
Breda en hoofdaannemer Van Dongen
van de N.V. Euram.
Mejuffrouw Lily d'Arnaud Gerkens ont
ving uit handen van drs. Van den Bergh
een bos bloemen en een boekebon als
herinnering aan deze dag.
Het Preservenbedrijf, een dochteronder
neming van de Amstel Brouwerij, is
eigenlijk een grote keuken; het is onge
twijfeld een van de grootste keukens van
Nederland. Hier worden dagelijks tonnen
groenten schoongemaakt, gewassen, ge
sneden en gedroogd. De grootste klanten
zijn de fabrieken waar gedroogde soepen
worden gemaakt. Deze bedrijvigheid is
niet van vandaag of gisteren, want het
Preservenbedrijf bestaat al sinds 1896.
Vervolg op pag. 2)
waarin de winter zijn definitieve
intrede doet, is gekenmerkt door huise
lijkheid en gezelligheid. Het is de
maand van de kleine verrassingen, van
de kindervreugde en van de kerkelijke
hoogtijdagen.
Gedurende deze tijd wordt ons leven
zowel letterlijk als figuurlijk minder
naar huiten en meer naar hinnen ge
richt.
Ook in het bedrijfsleven heeft de maand
december haar eigen kenmerken en
mede daardoor haar eigen sfeer. Veel
zaken moeten nog in het lopende jaar
worden rondgemaakt.
Bovendien is deze maand meestal korter,
d.w.z. bevat minder werkdagen behalve
dan in de zogenaamde werkgeversjaren
zoals ditmaal. In ons bedrijf spelen
bovenstaande zaken eveneens terwijl in
deze maand aan de feestdagen zelf ook
enige aandacht wordt besteed.
De vraag komt wel eens op waarom wij
dit eigenlijk doen. Wij leven in een ver
zakelijkte wereld waarin een harde strijd
gevoerd moet worden voor een plaats in
de maatschappij. Passen daarin wel de
speculaaspoppen en de kerstbomen? Is er
niet sprake van een vals sentiment of
misplaatste romantiek?
Wij dachten van niet. Een kenmerk van
de huidige tijd is de driedeling van ons
gewone bestaan. Wij hebben een gezins-
of woonleven, daarnaast een arbeids
leven en tenslotte weer daarnaast een
zogenaamd derde leven, d.i. de vrije
tijd. Het volkomen naast elkaar bestaan
van deze drie levens die vroeger over
elkaar vielen, heeft tot gevolg dat de
mens een verdeeld bestaan leidt. Feest
dagen gedenken, óók in het bedrijf en
niet alleen thuis is een poging om het
gezins- en arbeidsleven in een zinvol
verband te plaatsen. Daarnaast schept
het samen vieren van feestelijke gebeur-
tennissen een extra mogelijkheid voor
onderling contact. Het is de verant
woordelijkheid van iedere medewerker
in het bedrijf om te zorgen voor een
goed onderling verkeer met collega's
zowel individueel als in groepsverband.
Mede daardoor is het mogelijk de zo
noodzakelijke communicatie in stand te
houden.
Al met al redenen om in het bedrijf de
feestdagen te gedenken vooral in deze
maand.
Attendens
Het Preservenbedrijf in zijn huidige omvang. Rechtsboven zijn nu de voorberei
dingen voor de nieuwbouw aan de gang; deze zal aansluiten aan de rechterzijde
van het grote gebouw en doorlopen tot negentig meter uit de gevel tot op een punt
dat buiten onze foto ligt.
Foto KLM Aerocarto NV)