PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V. Uitbreiding Preservenbedrijf begonnen Deze maand 1 HET SPONGAT NUMMER 50 - In Breda heeft op maandag 28 novem ber mejuffrouw Lily d'Arnaud Gerkens, dochter van de oudste directeur van de N.V. Preservenbedrijf, de eerste paal ge slagen voor de uitbreiding van de pro- duktieruimten van dit bedrijf, dat een der best geoutilleerde groenten- en fruit- verwerkende industrieën van West-Eu ropa kan worden genoemd. Hiermede was op symbolische wijze de eerste fase ingeluid van een investerings programma dat drie jaar in beslag zal nemen, te weten van 1966 t/m 1968. De uitbreiding en vernieuwing van gebouw en machines zijn nodig geworden door de snelle en gezonde ontwikkeling van het bedrijf, dat o.a. Nibb-it produceert en een reputatie heeft die zich verbreidt tot ver buiten Europa. Hiervan getuigen de leveringen naar gebieden als b.v. Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, geheel West-Europa, het Midden-Oosten en af en toe zelfs naar het Verre Oosten, Australië, Nieuw-Zeeland en Melanesië. Bij de plechtigheid waren aanwezig drs. A. van den Bergh, directeur N.V. Pre servenbedrijf, vertegenwoordigers van het bouwteam, te weten de heren ir. J. Boonen en J. R. A. Scholten (beiden van de Amstel Brouwerij), W. J. Huys- mans, C. H. J. N. van Velzen (Preser venbedrijf), architekt J. H. van Sas uit Breda en hoofdaannemer Van Dongen van de N.V. Euram. Mejuffrouw Lily d'Arnaud Gerkens ont ving uit handen van drs. Van den Bergh een bos bloemen en een boekebon als herinnering aan deze dag. Het Preservenbedrijf, een dochteronder neming van de Amstel Brouwerij, is eigenlijk een grote keuken; het is onge twijfeld een van de grootste keukens van Nederland. Hier worden dagelijks tonnen groenten schoongemaakt, gewassen, ge sneden en gedroogd. De grootste klanten zijn de fabrieken waar gedroogde soepen worden gemaakt. Deze bedrijvigheid is niet van vandaag of gisteren, want het Preservenbedrijf bestaat al sinds 1896. Vervolg op pag. 2) waarin de winter zijn definitieve intrede doet, is gekenmerkt door huise lijkheid en gezelligheid. Het is de maand van de kleine verrassingen, van de kindervreugde en van de kerkelijke hoogtijdagen. Gedurende deze tijd wordt ons leven zowel letterlijk als figuurlijk minder naar huiten en meer naar hinnen ge richt. Ook in het bedrijfsleven heeft de maand december haar eigen kenmerken en mede daardoor haar eigen sfeer. Veel zaken moeten nog in het lopende jaar worden rondgemaakt. Bovendien is deze maand meestal korter, d.w.z. bevat minder werkdagen behalve dan in de zogenaamde werkgeversjaren zoals ditmaal. In ons bedrijf spelen bovenstaande zaken eveneens terwijl in deze maand aan de feestdagen zelf ook enige aandacht wordt besteed. De vraag komt wel eens op waarom wij dit eigenlijk doen. Wij leven in een ver zakelijkte wereld waarin een harde strijd gevoerd moet worden voor een plaats in de maatschappij. Passen daarin wel de speculaaspoppen en de kerstbomen? Is er niet sprake van een vals sentiment of misplaatste romantiek? Wij dachten van niet. Een kenmerk van de huidige tijd is de driedeling van ons gewone bestaan. Wij hebben een gezins- of woonleven, daarnaast een arbeids leven en tenslotte weer daarnaast een zogenaamd derde leven, d.i. de vrije tijd. Het volkomen naast elkaar bestaan van deze drie levens die vroeger over elkaar vielen, heeft tot gevolg dat de mens een verdeeld bestaan leidt. Feest dagen gedenken, óók in het bedrijf en niet alleen thuis is een poging om het gezins- en arbeidsleven in een zinvol verband te plaatsen. Daarnaast schept het samen vieren van feestelijke gebeur- tennissen een extra mogelijkheid voor onderling contact. Het is de verant woordelijkheid van iedere medewerker in het bedrijf om te zorgen voor een goed onderling verkeer met collega's zowel individueel als in groepsverband. Mede daardoor is het mogelijk de zo noodzakelijke communicatie in stand te houden. Al met al redenen om in het bedrijf de feestdagen te gedenken vooral in deze maand. Attendens Het Preservenbedrijf in zijn huidige omvang. Rechtsboven zijn nu de voorberei dingen voor de nieuwbouw aan de gang; deze zal aansluiten aan de rechterzijde van het grote gebouw en doorlopen tot negentig meter uit de gevel tot op een punt dat buiten onze foto ligt. Foto KLM Aerocarto NV)

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1966 | | pagina 1