PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V. In mijn tijd Grepen uit de Am stel geschiedenis (II) HET SPONGAT NUMMER 48 - 10 NOVEMBER 1966 werkten we hier nog gezellig, nu is dat allemaal anders." „In mijn tijd werkten we keihard en lang, nu staan ze om vijf uur met hun jassen aan in de startblokken." „In mijn tijd" is een verzuchting die veel gehoord wordt wanneer mensen herinne ringen ophalen. Er klinkt iets in door van het vasthouden aan en het zich op sluiten in het verleden. De anderen die weinig geïnteresseerd zijn in vroegere tijden doch die leven in het heden met de blik op de toekomst gericht, raken door dit soort overpeinzingen geïrriteerd. Daardoor ontstaat er een kloof die de mensen met deze herinneringen isoleert van de rest. We dienen te bedenken dat we bij het ophalen van herinneringen meestal ernstige geschiedvervalsing be drijven. Wij selecteren niet alleen die zaken die ons nu nog emotioneel aan spreken, doch bovendien ver-vormen wij de beelden door onze latere levens ervaringen hetzij dat ze er mooier hetzij dat ze er lelijker van worden. Geen waarheidsgetrouwe herinneringen dus, óók niet van de grote figuren die ons van mémoires voorzien. Niet dat zij ons maar wat op de mouw willen spelden, maar deze autobiografen missen uiteraard de argeloosheid die zij be zaten toen zij de nu weergegeven er varingen in werkelijkheid beleefden. Dit verschijnsel geldt niet alleen voor deze mensen, zij geldt ook voor ons. Herinneringen zijn goed voorzover zij ons helpen het heden te begrijpen en ons de moed te geven om de onbekende toekomst tegemoet te gaan. Leven uit de herinnering verzwakt ons bestaan; maakt ons tot egocentrische mensen die de werkelijkheid ontvluchten. De Duitse dichter en schrijver Jean Paul heeft eens gezegd dat de herinnering het enige paradijs is waaruit wij niet ver dreven kunnen worden. Geen wonder dat wij daarheen zo graag willen vluchten! Attendens 1 Bismarck stuurde op 14 juli 1870 een afschrift van een telegram rond aan de gezanten in Berlijn. Het was niet hele maal een afschrift, want hij had het tele gram dat hij van de koning had ont vangen een beetje gewijzigd en door de publicatie van deze roemruchte depêche van Ems de Frans-Duitse oorlog onver mijdelijk gemaakt. Deze brak dan ook 19 juli uit. Een week eerder, op 13 juli was in Nederland de mobilisatie afge kondigd die tot 1 oktober duurde. De bouw van de Amstel Brouwerij zal van deze noodtoestand weinig hinder hebben ondervonden, maar van de strenge win ter van 1870/71 stellig meer. Het werk schoot goed op, want er waren genoeg bouwvakarbeiders en er werd zes lange dagen per week gewerkt. Eerst kwam de kastenmouterij klaar, die op 9 september in gebruik werd genomen. Onderwijl ging de bouw van het brouw huis door zodat spoedig daar gebrouwen kon worden. Was het bouwen een Ne derlandse aangelegenheid, het brouwen kwam voor rekening van Duitsers, een ploeg vakmensen onder leiding van brouwmeester Wagner, die niet alleen werkten in de brouwerij, maar er ook sliepen en aten, en dat zij hun vertrouw de potje kregen was gegarandeerd, want de heren hadden hun kok meegebracht. Ook brachten zij hun eigen vaktaal mee en het is daarom geen wonder dat nog ettelijke uitdrukkingen in ons bedrijf J. L. Bienfait technische leiding van 1880-1909 herinneren aan het verblijf van de wer kers van het eerste uur. In 1871 viert Engeland voor het eerst Bankholiday en in Nederland brouwt men voor het eerst Amstel bier: het eerste brouwsel komt op 25 oktober uit het brouwhuis. Er is veel interessant archiefmateriaal teloorgegaan, maar gelukkig zijn een paar oude boeken bewaard gebleven, zo bijvoorbeeld de Fabrieks-balans. Hierin lezen wij het volgende: Voor het vervaardigen (in 1871) van 1 Hectol: 100 liter bier is alzoo be- noodigt geweest 26 2/3 ko mout of 35,55 kg gerst. 0,42 ko hop 36,46 ko brandstof en 7,645 Hectol: water, terwijl de vervaardigings- kosten hebben bedragen 11,85 pro Heet: Incl. Rente 14,52. Extract Geh: Mout 57 De schrijver leeft op gespannen voet met de spelling van de maten en gewich ten, maar we mogen in aanmerking ne men dat het metrieke stelsel pas op 1 januari 1874 van kracht zou worden. Overigens lijkt het ons een aardige ge dachte om aan de hand van bovenstaan de gegevens het Amstel bier van 96 jaar geleden nog eens te brouwen. (Vervolg pag. 2) Dr. Joh. van Marwijk Kooy directeur van 1901-1907

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1966 | | pagina 1