PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V.
In mijn tijd
Grepen uit de Am stel geschiedenis (II)
HET SPONGAT
NUMMER 48 - 10 NOVEMBER 1966
werkten we hier nog gezellig, nu is
dat allemaal anders." „In mijn tijd
werkten we keihard en lang, nu staan ze
om vijf uur met hun jassen aan in de
startblokken."
„In mijn tijd" is een verzuchting die veel
gehoord wordt wanneer mensen herinne
ringen ophalen. Er klinkt iets in door
van het vasthouden aan en het zich op
sluiten in het verleden. De anderen die
weinig geïnteresseerd zijn in vroegere
tijden doch die leven in het heden met
de blik op de toekomst gericht, raken
door dit soort overpeinzingen geïrriteerd.
Daardoor ontstaat er een kloof die de
mensen met deze herinneringen isoleert
van de rest. We dienen te bedenken dat
we bij het ophalen van herinneringen
meestal ernstige geschiedvervalsing be
drijven. Wij selecteren niet alleen die
zaken die ons nu nog emotioneel aan
spreken, doch bovendien ver-vormen wij
de beelden door onze latere levens
ervaringen hetzij dat ze er mooier hetzij
dat ze er lelijker van worden. Geen
waarheidsgetrouwe herinneringen dus,
óók niet van de grote figuren die ons
van mémoires voorzien. Niet dat zij
ons maar wat op de mouw willen
spelden, maar deze autobiografen missen
uiteraard de argeloosheid die zij be
zaten toen zij de nu weergegeven er
varingen in werkelijkheid beleefden. Dit
verschijnsel geldt niet alleen voor deze
mensen, zij geldt ook voor ons.
Herinneringen zijn goed voorzover zij
ons helpen het heden te begrijpen en ons
de moed te geven om de onbekende
toekomst tegemoet te gaan.
Leven uit de herinnering verzwakt ons
bestaan; maakt ons tot egocentrische
mensen die de werkelijkheid ontvluchten.
De Duitse dichter en schrijver Jean Paul
heeft eens gezegd dat de herinnering het
enige paradijs is waaruit wij niet ver
dreven kunnen worden.
Geen wonder dat wij daarheen zo graag
willen vluchten!
Attendens
1
Bismarck stuurde op 14 juli 1870 een
afschrift van een telegram rond aan de
gezanten in Berlijn. Het was niet hele
maal een afschrift, want hij had het tele
gram dat hij van de koning had ont
vangen een beetje gewijzigd en door de
publicatie van deze roemruchte depêche
van Ems de Frans-Duitse oorlog onver
mijdelijk gemaakt. Deze brak dan ook
19 juli uit. Een week eerder, op 13 juli
was in Nederland de mobilisatie afge
kondigd die tot 1 oktober duurde. De
bouw van de Amstel Brouwerij zal van
deze noodtoestand weinig hinder hebben
ondervonden, maar van de strenge win
ter van 1870/71 stellig meer. Het werk
schoot goed op, want er waren genoeg
bouwvakarbeiders en er werd zes lange
dagen per week gewerkt. Eerst kwam de
kastenmouterij klaar, die op 9 september
in gebruik werd genomen.
Onderwijl ging de bouw van het brouw
huis door zodat spoedig daar gebrouwen
kon worden. Was het bouwen een Ne
derlandse aangelegenheid, het brouwen
kwam voor rekening van Duitsers, een
ploeg vakmensen onder leiding van
brouwmeester Wagner, die niet alleen
werkten in de brouwerij, maar er ook
sliepen en aten, en dat zij hun vertrouw
de potje kregen was gegarandeerd, want
de heren hadden hun kok meegebracht.
Ook brachten zij hun eigen vaktaal mee
en het is daarom geen wonder dat nog
ettelijke uitdrukkingen in ons bedrijf
J. L. Bienfait
technische leiding van 1880-1909
herinneren aan het verblijf van de wer
kers van het eerste uur.
In 1871 viert Engeland voor het eerst
Bankholiday en in Nederland brouwt
men voor het eerst Amstel bier: het
eerste brouwsel komt op 25 oktober uit
het brouwhuis.
Er is veel interessant archiefmateriaal
teloorgegaan, maar gelukkig zijn een
paar oude boeken bewaard gebleven, zo
bijvoorbeeld de Fabrieks-balans. Hierin
lezen wij het volgende:
Voor het vervaardigen (in 1871) van 1
Hectol: 100 liter bier is alzoo be-
noodigt geweest
26 2/3 ko mout of 35,55 kg gerst. 0,42
ko hop 36,46 ko brandstof en 7,645
Hectol: water, terwijl de vervaardigings-
kosten hebben bedragen 11,85 pro
Heet: Incl. Rente 14,52. Extract Geh:
Mout 57
De schrijver leeft op gespannen voet
met de spelling van de maten en gewich
ten, maar we mogen in aanmerking ne
men dat het metrieke stelsel pas op 1
januari 1874 van kracht zou worden.
Overigens lijkt het ons een aardige ge
dachte om aan de hand van bovenstaan
de gegevens het Amstel bier van 96 jaar
geleden nog eens te brouwen.
(Vervolg pag. 2)
Dr. Joh. van Marwijk Kooy
directeur van 1901-1907