PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V.
Hoe was het afgelopen jaar 1965 Fascinerend
HET SPONGAT
NUMMER 35 - 12 MEI 1966
Algemeen
Het boekjaar 1965 is in meer dan een
opzicht een belangrijke periode ge
weest. Vier evenementen springen
vooral in het oog: Z.K.H. Prins Bern-
hard bewees ons de eer een met ons
geaffilieerde brouwerij in het buiten
land te openen, ditmaal die van de
Athenian Brewery S.A. te Athene.
Wij namen in Helmond ons tweede
bedrijf in Nederland in gebruik dat
op 19 juni 1965 geopend werd door
Z.E. de Vice-minister-president, mi
nister van landbouw en visserij, Mr
B. W. Biesheuvel.
Onze omzet beliep voor het eerst meer
dan een miljoen hectoliter bier binnen
het jaar.
Onze statuten werden volledig ver
nieuwd.
Het totale resultaat van ons concern
over het verslagjaar is beter geweest
dan dat over 1964.
Over de winsten behaald door onze
dochtermaatschappijen Poviet en Pre-
servenbedrijf kunnen wij tevreden
zijn.
De winst, behaald door het brouw-
bedrijf als zodanig, heeft het resultaat
van 1964 echter niet kunnen evenaren.
Dit als gevolg van het doen van inves
teringen - o.a. het nieuwe bedrijf in
Helmond - die eerst geleidelijk hun
bijdrage konden leveren tot het be
haalde resultaat.
Voorts heeft zich de kostenstijging
vooral ten aanzien van grondstoffen,
vrachten en lonen verder doorgezet.
Voor het thans lopende jaar 1966 mag
worden verwacht dat de invloed van
de winstdrukkende factoren, zoals
deze in 1965 werkzaam waren, zal
afnemen.
Van het bedrijf te Helmond zal dit
jaar het volle profijt getrokken wor
den. Maatregelen ter verbetering van
de produktiviteit zullen een gunstig
effect hebben.
Voorts zal het bier dit jaar meer op
brengen ten gevolge van een met een
van 1 januari 1966 van kracht ge
worden prijsverhoging.
0 Met het oog op de te verwachten toe
neming van de omzet moeten wij
voortdurend investeren in verdere ver
groting van ons produktieapparaat
om aan de vraag te kunnen blijven
voldoen; voorts moeten wij ook over
gaan tot diepteinvesteringen om daar
door te trachten de stijging van de
arbeidskosten zoveel mogelijk te be-
(Slot op pag. 2)
vinden wij altijd het bewegen van de
tientallen radertjes van onze oude jaar-
klok die op de schoorsteen staat. Dit is
zo'n uurwerk onder een glazen stolp
waardoor men het mechanisme duidelijk
kan gadeslaan. Aan een dunne metalen
draad hangt een platte ronde schijf die
heen- en terugdraait.
Het spel van die talloze soms nauwelijks
bewegende raderen kwam in onze ge
dachten toen wij deze week het nieuwe
jaarverslag van ons bedrijf in handen
kregen. Elders in dit nummer is een
uittreksel uit dit verslag afgedrukt. Wan
neer wij het resultaat van één kalender
jaar brouwerij-arbeid goed op ons laten
inwerken, dan beseffen wij toch dat dit
niet zomaar iets vanzelfsprekends is,
doch een prestatie waarop wij een beetje
trots mogen zijn. Precies zoals bij de
klok waar ieder radertje zijn eigen func
tie heeft, zo is in het bedrijf het werk
van iedere man of vrouw onmisbaar
voor het uiteindelijk resultaat.
Het is goed er eens over na te den
ken welke fouten er - ook in het meest
eenvoudige werk - allemaal gemaakt
kunnen worden en welke gevolgen die
kunnen hebben voor het behaalde resul
taat. Er bestaat binnen onze brouwerij
geen onbelangrijk werk, maar de moei
lijkheid is dat we ons dat door de dage
lijkse sleur niet altijd realiseren. Maar
wanneer wij nu het eindresultaat be
kijken dan beseffen we goed dat ook
door het meest simpele werk iets groots
en machtigs tot stand wordt gebracht.
Fascinerend is het eigenlijk dat een
groep van ca. 1.500 willekeurige mensen,
die op elkaar zijn aangewezen, door
gezamenlijke inspanning, onder een soe
pele leiding, in staat is om tot zo'n
prestatie te komen. Hierdoor blijkt dui
delijk dat de arbeid een socialiserend
aspect heeft.
Het resultaat van ons werk binnen de
brouwerij is natuurlijk maar een heel
klein onderdeel van het totale resultaat
van alle ruim 10.000 bedrijven die er
in ons land zijn. Maar met die andere
tesamen wordt toch onze Nederlandse
samenleving in stand gehouden.
En ook dat is iets fascinerends
Attendens
Even pauze tijdens de bedrijfscursus.
Los participantes del Curso de Perfeccionamiento de la Empresa, durante una pausa.
1