PERSONEELSORGAAN VAN DE AMSTEL BROUWERIJ N.V. Hoe was het afgelopen jaar 1965 Fascinerend HET SPONGAT NUMMER 35 - 12 MEI 1966 Algemeen Het boekjaar 1965 is in meer dan een opzicht een belangrijke periode ge weest. Vier evenementen springen vooral in het oog: Z.K.H. Prins Bern- hard bewees ons de eer een met ons geaffilieerde brouwerij in het buiten land te openen, ditmaal die van de Athenian Brewery S.A. te Athene. Wij namen in Helmond ons tweede bedrijf in Nederland in gebruik dat op 19 juni 1965 geopend werd door Z.E. de Vice-minister-president, mi nister van landbouw en visserij, Mr B. W. Biesheuvel. Onze omzet beliep voor het eerst meer dan een miljoen hectoliter bier binnen het jaar. Onze statuten werden volledig ver nieuwd. Het totale resultaat van ons concern over het verslagjaar is beter geweest dan dat over 1964. Over de winsten behaald door onze dochtermaatschappijen Poviet en Pre- servenbedrijf kunnen wij tevreden zijn. De winst, behaald door het brouw- bedrijf als zodanig, heeft het resultaat van 1964 echter niet kunnen evenaren. Dit als gevolg van het doen van inves teringen - o.a. het nieuwe bedrijf in Helmond - die eerst geleidelijk hun bijdrage konden leveren tot het be haalde resultaat. Voorts heeft zich de kostenstijging vooral ten aanzien van grondstoffen, vrachten en lonen verder doorgezet. Voor het thans lopende jaar 1966 mag worden verwacht dat de invloed van de winstdrukkende factoren, zoals deze in 1965 werkzaam waren, zal afnemen. Van het bedrijf te Helmond zal dit jaar het volle profijt getrokken wor den. Maatregelen ter verbetering van de produktiviteit zullen een gunstig effect hebben. Voorts zal het bier dit jaar meer op brengen ten gevolge van een met een van 1 januari 1966 van kracht ge worden prijsverhoging. 0 Met het oog op de te verwachten toe neming van de omzet moeten wij voortdurend investeren in verdere ver groting van ons produktieapparaat om aan de vraag te kunnen blijven voldoen; voorts moeten wij ook over gaan tot diepteinvesteringen om daar door te trachten de stijging van de arbeidskosten zoveel mogelijk te be- (Slot op pag. 2) vinden wij altijd het bewegen van de tientallen radertjes van onze oude jaar- klok die op de schoorsteen staat. Dit is zo'n uurwerk onder een glazen stolp waardoor men het mechanisme duidelijk kan gadeslaan. Aan een dunne metalen draad hangt een platte ronde schijf die heen- en terugdraait. Het spel van die talloze soms nauwelijks bewegende raderen kwam in onze ge dachten toen wij deze week het nieuwe jaarverslag van ons bedrijf in handen kregen. Elders in dit nummer is een uittreksel uit dit verslag afgedrukt. Wan neer wij het resultaat van één kalender jaar brouwerij-arbeid goed op ons laten inwerken, dan beseffen wij toch dat dit niet zomaar iets vanzelfsprekends is, doch een prestatie waarop wij een beetje trots mogen zijn. Precies zoals bij de klok waar ieder radertje zijn eigen func tie heeft, zo is in het bedrijf het werk van iedere man of vrouw onmisbaar voor het uiteindelijk resultaat. Het is goed er eens over na te den ken welke fouten er - ook in het meest eenvoudige werk - allemaal gemaakt kunnen worden en welke gevolgen die kunnen hebben voor het behaalde resul taat. Er bestaat binnen onze brouwerij geen onbelangrijk werk, maar de moei lijkheid is dat we ons dat door de dage lijkse sleur niet altijd realiseren. Maar wanneer wij nu het eindresultaat be kijken dan beseffen we goed dat ook door het meest simpele werk iets groots en machtigs tot stand wordt gebracht. Fascinerend is het eigenlijk dat een groep van ca. 1.500 willekeurige mensen, die op elkaar zijn aangewezen, door gezamenlijke inspanning, onder een soe pele leiding, in staat is om tot zo'n prestatie te komen. Hierdoor blijkt dui delijk dat de arbeid een socialiserend aspect heeft. Het resultaat van ons werk binnen de brouwerij is natuurlijk maar een heel klein onderdeel van het totale resultaat van alle ruim 10.000 bedrijven die er in ons land zijn. Maar met die andere tesamen wordt toch onze Nederlandse samenleving in stand gehouden. En ook dat is iets fascinerends Attendens Even pauze tijdens de bedrijfscursus. Los participantes del Curso de Perfeccionamiento de la Empresa, durante una pausa. 1

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1966 | | pagina 1